in

JEDAN DAN U GRDELICI

PIŠE/FOTOGRAFIJE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ

Znate li gde je Grdelica? Iskreno, ja nisam znala dok nogom nisam kročila na njeno tlo. Povod je bio odlazak u atelje kod sjajnog slikara Joškina Šiljana, čoveka koji neumitno stvara i kreira.

Posetili smo njegov atelje u Grdelici, dom kulture koji je oslikao. Šetali se varošicom i ispijali kafu kao na nekom od trgova u Parizu, Rimu, Madridu. Grdelica je gradsko naselje grada Leskovca u Jablaničkom okrugu. Varoš je dobila ime po utvrđenom naselju Kale koje se zvalo Grad Jelica. Od ovog naziva ime je najpre skraćeno u Gradelica da bi na kraju postalo Grdelica. Ostaci utvrđenog naselja vidljivi su i danas. Varoš leži na ulazu u Grdeličku klisuru, sa njene severne strane, na 225 m nadmorske visine. Nalazi se na glavnoj moravsko-vardarskoj arteriji, pa pored nje prolaze železnička pruga i auto-put. Na raskrsnici između Leskovca, Predejana i Vlasotinca, Grdelica ponosno spaja različite tačke.

Iznad varoši je brdo Kale, kupastog oblika, sa nekadašnjim utvrđenjem, visoko 361 m.

Istočno od varošice, na nekoliko stotina metara uzvodno Kozaračkom rekom, nalazi se selo Grdelica, južno je zaselak Bojišina, a na samom brdu, iznad varošice, zaselak Dedina bara, gde je duže vreme bilo sedište grdeličke opštine.

I tako, kada sam postavili fotografije na FB-u da sam u Grdelici, drugarica mi piše: „Mia, ja ne verujem da si ti u Grdelici?“ Rekoh joj: „Da, ljubavi.“

Da li sam u Katmanduu ili Grdelici, meni je isto. Bitan je taj momenat da se vi ponašate kao građanin sveta i očima deteta istražujete i upijate lepote oko sebe. Igrate se kao na najlepšim svetski trgovima, ispijate kafe, pokušavate da razumete leskovački dijalekat i kažete ovo je Srbija. Moja Srbija.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

DRVO – HRANA NAŠEG TELA ENERGIJOM

MISAO, ENERIJA, FREKVENCIJA