in

GRAD IZRAŽAVA ŽIVOT

PIŠE: TATJANA VUKOSAVLJEVIĆ

„Čovek je oduvek i uvek delao samo u prostoru, opažao prostor, postojao u prostoru i mislio o njemu, ali je uvek i stvarao prostor, kako bi izrazio strukturu svog sveta, kao svoju realno imago mundi (sliku sveta).“  KRISTIJAN NORBERG ŠULC

Teme koje se tiču lokalne zajednice i problematika svakodnevnog života predstavljaju predmet sve većeg interesovanja stručnjaka iz različitih oblasti, ali i samih građana. U proteklih deset godina u Beogradu su se pojavile nove, participativne inicijative, koje se zalažu za dobrobit građana, bolje uslove života i bolji izgled i kvalitet javnog gradskog prostora. Ove inicijative nastoje da postignu male, trenutne i vidljive rezultate. Ko su Beograđani koji su voljni da učestvuju u aktivnostima koje teže da poboljšaju kvalitet zajedničkog prostora i životne sredine?

„Grad izražava život. Život nije apstraktna forma, jer se uvek odvija u neko vreme, na određenom prostoru i u nekoj zajednici – to je fizička struktura grada, uvek integralni deo neke konkretnosti, neke zajednice, nekih ljudskih interesa i moći.“  RANKO RADOVIĆ

Uprkos svojoj važnosti, mnogi javni prostori u Beogradu su doživeli značajnu transformaciju i devastaciju. Brojni prostori i površine javnog ili mešovitog tipa (parkovi, zelene površine, ulice, trgovi i dr.) u potpunosti su privatizovane ili smanjene u korist privatnih interesa. Ali upravo ta kontinuirana transformacija javnih prostora podstakla je i razvoj različitih udruženja građana koja žele da brinu o njima.

„Misao o prostoru, kao i pravo na mišljenje, pripadaju svima, nezavisno od toga da li prostor poseduju, koriste, kroz prostor prolaze ili ga samo posmatraju.“[1]

Beogradska internacionalna nedelja arhitektura – BINA od 2016. godine realizuje projekat kreativne Evrope Gradovi deljenja (Shared Cities Creative Momentum – SCCM). Gradovi deljenja je platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova. BINA tim, u okviru ove platforme, razvija participativni projekat – gradska čvorišta. Pokretanjem eksperimentalih gradskih čvorišta za unapređenje zajedničkih otvorenih gradskih prostora u saradnji sa zajednicama, BINA želi da preispita mogućnosti realizacije proklamovanog „prava na grad“.

Kada govorimo o participativnom projektu, onda zapravo govorimo o participativnom procesu. Svi oni koji su uključeni u participativne procese – projekte koji uključuju, trebali bi da budu spremni da svoje „zamisli” kao učesnika ovog procesa, nebitno da li su stručnjaci, dizajneri, građani, komšije, gradska vlast… prilagode i kreiraju u odnosu na podatke i ideje koji će u samom procesu – radu, nastati.

Prva zamisao, kada se bavite participativnim projektom, želja je za poboljšanjem, za boljim, za nekom novom vrednošću koji će vaš rad kreirati – poboljšanju kvaliteta javnog prostora koji pripada svima i o kom svi brinu. Prva misao u projektima participacije bi morala biti kako da se uključe svi potencijalno zainteresovani učesnici u procese promišljanja i kreiranja kako javni prostor treba da izgleda. Ovakvi procesi su dugotrajni i zahtevaju kontinuitet i strpljenje. U središtu tog procesa je uspostavljanje intenzivnijih veza sa lokalnom zajednicom.

Saradnja sa građanstvom, posebno lokalnim stanovništvom, nije samo važna, ona je neophodna. Uspostavljanje ove saradnje je upravo i cilj projekta. Dijalogom između građana, gradske uprave, svih gradskih institucija, ali i privatnog sektora, moguće je redefinisati i stvoriti zajednički prostor – deljeni prostor.

BINA tim, zajedno sa komšijskom inicijativom Čuvari parka, uspešno je 2017. godine realizovao i predstavio projekat Urbano čvorište 1 – Plato.

FOTO: IBRAHIM RIFATH UNSPLASH.COM

U okviru ovogodišnjeg BINA programa, koji se pod naslovom Pozitivno – aktivno, održava u Beogradu, od 9. do 30. maja, biće predstavljen projekat Gradsko čvorište 2 – Multifunkcionalni krug. Projekat se realizuje u saradnji sa timom Škograd i Osnovnom školom „Vlada Obradović Kameni” u naselju Ledine. Priprema za projekat Gradsko čvorište 2 počela je u februaru 2018. godine. Gradsko čvorište 2 – Multifunkcionalni krug je kolektivno zamišljena intervencija u školskom dvorištu – letnja učionica u otvorenom javnom prostoru naselja Ledine – čiji je cilj da unapredi kvalitet života u zajednici.

Školska zajednica najbrojnija je društvena grupa u naselju Ledine. Pored zaposlenih u školi i svih učenika, ona broji i one koji su nekada išli u školu, one koji će tek krenuti u školu, kao i sve one koji prostor oko škole koriste rekreativno. Zajedničkim promišljanjem svih ovih grupa došlo se do predloga rešenja za unapređenje jednog dela dvorišta škole, sa idejom da bi to mesto moglo da postane novo mesto okupljanja i razmene.

Bez građana, realizacija projekata kao što je SCCM ne bi bila moguća. Građani-komšije, građani okupljeni u timove kao što su Čuvari parka i Škograd, građani-privatnici, koji su prepoznali značaj i važnost participativnih projekata, građani koji rade u gradskoj upravi, institucijama kulture i obrazovanja… BINA tim je prepoznao veliki entuzijazam svih građana koji, nebitno gde rade i kojoj grupi pripadaju, uzimaju učešće u promišljanju o deljenom – zajedničkom prostoru. Najveći izazov projekta jeste upravo da zainteresuje sve građane da se aktivno uključe u procese promišljanja i donošenja odluka o javnom deljenom prostoru.

[1] Iz cd-rom prezentacije site-specific projekta :”Projekat SD 02: Mesto/Site: Krstac”, 2003.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ANĐELI I BEZUSLOVNA LJUBAV

MAGIJA PRIRODE U SLUŽBI LEPOTE