in

GRAD IZ BAJKE – STOKHOLM

PIŠE/FOTOGRAFIJE: JELENA BLAGOJEVIĆ

Stokholm je te, 2010. godine, kada sam prvi put sletela na aerodrom bio grad iz bajke. Bio je sav u znaku pravog kraljevskog venčanja. Taj happy end jedne moderne ljubavne priče odvijao se u okruženju koje je iste godine bilo proglašeno za najekološkije u Evropi.

Šta to putniku namerniku prvo upadne u oči kada sleti u Stokholm? Zelene površine, parkovi, mnoštvo ljudi koji u letnjim mesecima uživaju na suncu. Čvrsta veza Šveđana i prirode dolazi do izražaja u ovim malobrojnim sunčanim danima koji se koriste za boravak u prirodi i obaveznom sportu – trčanju, vožnji bicikla, jedrenju. Srećom, iako malobrojni, sunčani dani traju duže – zamislite kako izgleda zalazak sunca u 23 časa!

Pošto se grad nalazi na nekoliko ostrva u pravom morskom arhipelagu, sav život odvija se na obalama. Stari deo grada zove se Gamla Stan i živopisno je ostrvce u centru Stokholma. Uzanim uličicama izlazi se na trgove okružene kućama sa fasadama jarkih boja. Tu se neguju stari zanati i umetnost, a ljubitelji dobrog zalogaja, posle razgledanja, mogu se odmoriti u tipičnim malim tavernama koje služe nacionalne specijalitete.

Za one koji ne propuštaju posete muzejima, za preporuku je muzej Skansen, koji vam daje sliku života u Stokholmu pre nekoliko stotina godina, ali i muzej švedskog vajara Karla Milesa na ostrvu Lidinge, odakle se pogled pruža na jedan od zaliva. Ako imate sreće da je sunčan dan, imaćete utisak kao da ste na Mediteranu.

Da bi se mogla doživeti sva lepota arhitekture i prirode, Stokholm treba posetiti u više navrata, tokom različitih godišnjih doba i više puta u životu. Jer, koliko god godina da imate, i bez obzira da li vas je dočekao sneg ili dugo očekivano sunce, osećaćete se kao u scenografiji za modernu bajku.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

„MORENA VODA KOJA NOSI SVE“

DVE BOJE CRVENE – NEMOĆ I MOĆ ŽENE