in

BRAJANU KOKSU URUČENA NAGRADA “ALEKSANDAR LIFKA”

PIŠE: DIJANA KRTINIĆ
FOTOGRAFIJE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ

Poznatom evropskom i holivudskom glumcu Brajanu Koksu uručena je nagrada “Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji treće večeri Festivala evropskog filma, na Letnjoj pozornici na Paliću.

Koks je rođen je u škotskom gradu Dandi 1946. i već u 14. godini stao je na pozorišne daske u rodnom gradu.

Studirao je na Akademiji muzičke i dramske umetnosti u Londonu, koju je napustio kako bi što pre zaigrao u teatru.

Od 1965. godine, kada je počela njegova profesionalna karijera, menjao je scene, igrao klasike i razvijao svoj talenat, a uz napredovanje u teatru, osvajao je TV i film.

Igrao je u holivudskim blokbasterima “Hrabro srce” Mela Gibsona, “Troja” Volfganga Petersena, “Planeta majmuna: Početak” Ruperta Vajata, “Bornova nadmoć” Pola Gringrasa, “X-Men 2” Brajana Singera, a a u prošloj godini odigrao je jedan od najvećih izazova u svojoj dosadašnjoj filmskoj karijeri – britanskog premijera Vinstona Čerčila u drami “Čerčil” Džonatana Teplickog.

Prvi je tumačio ulogu Hanibala Lektora u čuvenom filmu “Lovac na ljude” Majkla Mana, a igrao je i u rediteljskom debiju Rejfa Fajnsa “Koriolan”, koji je sniman u Srbiji pre osam godina.

Brajan Koks je 36. laureat prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“, a isto priznanje ove godine uručeno je i glumcu Radetu Šerbedžiji.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ZEN – BALANS

ZEN IZ MOG UGLA