in

DODIRNI NEBO

PIŠE, FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

Srđan Srdić, supervizor terminalne kontrole letenja u Beogradu, predsednik Balonarskog kluba „Dambos“, već 32 godina leti balonom i dodiruje nebo. Petnaest godina leti kao pilot balona. Prvi je Srbin, učesnik na Svetskom prvenstvu u balonarstvu 2010. godine, u Debrecinu, u Mađarskoj, gde je sa svojom posadom od 4 člana zauzeo 106. mesto na FAI listi (Međunarodna organizacija za generalnu avijaciju).

Prve letove je izveo u Sloveniji 80-ih godina prošlog veka. Kasnije je završio obuku i dobio prvi balon od prijatelja balonara iz Slovenije, što je bila osnova za nastanak balonarskog kluba. Od osnivanja, balonarski klub „Dambos“ je član Vazduhoplovnog saveza Beograda i Vazduhoplovnog saveza Srbije. Organizatori su Prvog državog prvenstva Srbije i Kupa Republike Srbije.

Vazduhoplovni savez Srbije mnogo puta je nagradio za doprinos vazduhoplovnom sportu Balonarski klub „Dambos“ i Srđana Srdića. Između ostalih priznanja, i plaketom “Zlatnog orla”, koja predstavlja najveće priznanje u sportskom vazduhoplovstvu.

KO VAS JE „INFICIRAO“ BALONIMA I KAKO ZAPOČINJU VAŠI PRVI LETOVI?

Još od gimnazijskih dana, sebe sam video u vazduhoplovstvu, tako da nakon završenog Saobraćajnog fakulteta – kontrola letenja, prvi posao dobijam u Ljubljani, na aerodromu Brnik. (U tadašnjoj nam zemlji, centar objedinjene kontrole letenja imao je veću potrebu za kadrom na drugim aerodromima, tako da jedan Beograđanin stiže u Sloveniju, u kojoj boravi sve do raspada te zemlje).

Radeći kao kontrolor letenja (a kontrola letenja je upravljanje vazdušnim saobraćajem i obezbeđenje vazdušnog prostora ) upoznajem i mnoge predstavnike generalne avijacije (motorno letenje, jedriličarstvo, balonarstvo, paraglajding, zmajarstvo), kojima pomažem u edukaciji zakonske regulative, korišćenja vazdušnog prostora i pravila i propisa u sistemu kontrole letenja, kako bi ostvarili svoje letačke aktivnosti.

Zauzvrat, rađa se moj hobi kroz bolje upoznavanje generalne avijacije, kao putnik na početku, do korisnika na kraju.

Po povratku u Beograd, jedna slovenačka firma otvorila je kod nas fabriku, i kako su imali svoj balon, koji su koristili u marketinške svrhe, želeli su da se to razvije i kod nas.

Imao sam pilotsku dozvolu pilota balona, stigla su i osnovna sredstva, i nakon registrovanja balonarskog kluba, i registracije samog balona, počela je i njegova upotreba.

ŠTA OSEĆATE KADA STE NA DODIRU NEBA?

Prvi osećaj je osećaj zadovoljstva, a nakon toga proces stalnog učenja, znatiželje, istraživanja.

KOLIKO JE DANAS LET BALONOM POPULARAN U SVETU I KOD NAS?

Broj od osam hiljada balona u svetu sve govori. Balon sam za sebe je vrlo atraktivan, u marketinškom smislu prestižan, a u tehnici politiranja jedinstven i izazovan.

U svetu postoje lokaliteti tipa Kapadohije u Turskoj, gde dvesta balona svakodnevno leti za potrebe turističkih agencija.

Kako je balonarstvo i vazduhoplovni sport generalne avijacije, veliki je broj takmičenja: državnih, kontinentalnih, i na kraju, svetsko prvenstvo.

Najčuveniji organizator svetskog prvenstva je Novi Meksiko u USA, koji ugosti dve hiljade balona i omogući im takmičenje u vrlo specifičnim disciplinama.

ČIME TO BALON OSVAJA? LET? SNAGA? VATRA? NEBESKA TIŠINA? CELOKUPAN DOŽIVLJAJ?

Sve ste nabrojali, a za pilote balona dodatna draž je upravljanjje u prostoru ne koristeći volan. Balon je upravljiv samo po visini, a upravljanje po pravcu se postiže veštinom korišćenja prirodnih elemenata vazdušnog prostora.

Postoji i jedna uzrečica: Letenje balonom je letenje u skladu sa prirodom.

Ljudi koji polete sa nama, razumljivo je da radi adrenalin, oduševljavaju se kako postaju tačka u prostoru ako odemo visoko, i kako su tik iznad zemlje ili vode u niskom letu. Sve se to odigrava sa malim brzinama kretanja, tako da je užitak potpun.

LETELI STE U MEKSIKU, SLOVENIJI, MAĐARSKOJ… GDE JE BILO NAJFASCINANTNIJE ISKUSTVO?

Srbija. Svaki let je priča za sebe i neverovatno iskustvo. U korpi balona padali su i prvi poljupci, stavljani verenički prsteni, a na terenu, narod koji nas uz osmeh i zadovoljstvo i ispraća i dočekuje po sletanju, i sve to vas nekako čini ispunjenim i srećnim.

Kada ste pomenuli Meksiko, ne mogu a da ne pomenem da je to najsrdačniji narod na svetu. Leteli smo dvadeset dana središnim delom Meksika, daleko od očiju turista i povremeno iznad pustinjskog dela, od granice sa USA, do samog juga. Pamtim u gradu Toreonu na severu i najzahtevniji let koji sam imao, jer sam morao preleteti ceo grad zbog njegove guste naseljenosti i ogromne površine, i sleteti na obroncima pustinje.

KO BI SMEO, A KO NE BI SMEO DA LETI BALONOM?

Zakonom je regulisano da mogu svi da lete balonom, odnosno nema nikakvih ograničenja.

Uprkos tome, ako su u pitanju mala deca kod kojih se primeti strah, uvek se savetuju roditelji da ne insistiraju i ne forsiraju svoju decu.

KAKO VIDITE TRADICIONALNO OBELEŽAVANJE DANA OPŠTINE SENTA PODIZANJEM BALONA U NEBO?

Senta već četrnaest godina za redom organizuje ovaj festival na Dan opštine, zahvaljujući gospodinu Andrašu Košicki. Velika ljubav pomenutog gospodina ka balonarstvu i invetivnost doveli su do toga da baloni odavno predstavljaju zaštitni znak ove manifestacije i same opštine. Prošle godine, obeležavalo se i 800 godina Sente i pomen na Sećansku bitku. Šteta što mediji ne isprate na adekvatan način ovu manifestaciju, koja je jedinstvena kod nas, i gde u proseku petnaestak balona ukrašavaju nebo i ujedno se takmiče na Državnom prvenstvu Srbije.

TEMA MESECA OKTOBRA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „E(GO)“ – OSLOBODI SE EGA. U KOJIM SITUACIJAMA SE OSEĆATE APSOLUTNO OSLOBOĐENI EGA?

U balonarstvu, svi piloti i članovi ekipa su prijatelji. To se najbolje može videti kada se okupimo nakon završenog leta, kada se razmeni sve ono što smo toga dana imali i doživeli, kada se opustimo, nazdravljamo i šalimo. Tada se i osećam oslobođen E(ga), odnosno to ja postaje balonarstvo.

U balonarstvu imamo ljude različitih profesija, obrazovanja i godišta, i svi su samo balonari. Balonari su srećni ljudi, koji su tu sreću podelili mnogima i na taj način uvećali svoju. Zahvaljujući tradiciji i njenom očuvanju od 1783. godine, kada je prvi let izveden u Parizu, vrši se takozvano balonarsko krštenje za one koji su leteli sa nama prvi put i, samim tim, postaju deo balonarske porodice celog sveta.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

„NI NA NEBU NI NA ZEMLJI“

EGO SE DA IZMERRITI, LJUBAV NEMA GRANICE