DODIRNI NEBO

PIŠE, FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

Srđan Srdić, supervizor terminalne kontrole letenja u Beogradu, predsednik Balonarskog kluba „Dambos“, već 32 godina leti balonom i dodiruje nebo. Petnaest godina leti kao pilot balona. Prvi je Srbin, učesnik na Svetskom prvenstvu u balonarstvu 2010. godine, u Debrecinu, u Mađarskoj, gde je sa svojom posadom od 4 člana zauzeo 106. mesto na FAI listi (Međunarodna organizacija za generalnu avijaciju).

Prve letove je izveo u Sloveniji 80-ih godina prošlog veka. Kasnije je završio obuku i dobio prvi balon od prijatelja balonara iz Slovenije, što je bila osnova za nastanak balonarskog kluba. Od osnivanja, balonarski klub „Dambos“ je član Vazduhoplovnog saveza Beograda i Vazduhoplovnog saveza Srbije. Organizatori su Prvog državog prvenstva Srbije i Kupa Republike Srbije.

Vazduhoplovni savez Srbije mnogo puta je nagradio za doprinos vazduhoplovnom sportu Balonarski klub „Dambos“ i Srđana Srdića. Između ostalih priznanja, i plaketom “Zlatnog orla”, koja predstavlja najveće priznanje u sportskom vazduhoplovstvu.

KO VAS JE „INFICIRAO“ BALONIMA I KAKO ZAPOČINJU VAŠI PRVI LETOVI?

Još od gimnazijskih dana, sebe sam video u vazduhoplovstvu, tako da nakon završenog Saobraćajnog fakulteta – kontrola letenja, prvi posao dobijam u Ljubljani, na aerodromu Brnik. (U tadašnjoj nam zemlji, centar objedinjene kontrole letenja imao je veću potrebu za kadrom na drugim aerodromima, tako da jedan Beograđanin stiže u Sloveniju, u kojoj boravi sve do raspada te zemlje).

Radeći kao kontrolor letenja (a kontrola letenja je upravljanje vazdušnim saobraćajem i obezbeđenje vazdušnog prostora ) upoznajem i mnoge predstavnike generalne avijacije (motorno letenje, jedriličarstvo, balonarstvo, paraglajding, zmajarstvo), kojima pomažem u edukaciji zakonske regulative, korišćenja vazdušnog prostora i pravila i propisa u sistemu kontrole letenja, kako bi ostvarili svoje letačke aktivnosti.

Zauzvrat, rađa se moj hobi kroz bolje upoznavanje generalne avijacije, kao putnik na početku, do korisnika na kraju.

Po povratku u Beograd, jedna slovenačka firma otvorila je kod nas fabriku, i kako su imali svoj balon, koji su koristili u marketinške svrhe, želeli su da se to razvije i kod nas.

Imao sam pilotsku dozvolu pilota balona, stigla su i osnovna sredstva, i nakon registrovanja balonarskog kluba, i registracije samog balona, počela je i njegova upotreba.

ŠTA OSEĆATE KADA STE NA DODIRU NEBA?

Prvi osećaj je osećaj zadovoljstva, a nakon toga proces stalnog učenja, znatiželje, istraživanja.

KOLIKO JE DANAS LET BALONOM POPULARAN U SVETU I KOD NAS?

Broj od osam hiljada balona u svetu sve govori. Balon sam za sebe je vrlo atraktivan, u marketinškom smislu prestižan, a u tehnici politiranja jedinstven i izazovan.

U svetu postoje lokaliteti tipa Kapadohije u Turskoj, gde dvesta balona svakodnevno leti za potrebe turističkih agencija.

Kako je balonarstvo i vazduhoplovni sport generalne avijacije, veliki je broj takmičenja: državnih, kontinentalnih, i na kraju, svetsko prvenstvo.

Najčuveniji organizator svetskog prvenstva je Novi Meksiko u USA, koji ugosti dve hiljade balona i omogući im takmičenje u vrlo specifičnim disciplinama.

ČIME TO BALON OSVAJA? LET? SNAGA? VATRA? NEBESKA TIŠINA? CELOKUPAN DOŽIVLJAJ?

Sve ste nabrojali, a za pilote balona dodatna draž je upravljanjje u prostoru ne koristeći volan. Balon je upravljiv samo po visini, a upravljanje po pravcu se postiže veštinom korišćenja prirodnih elemenata vazdušnog prostora.

Postoji i jedna uzrečica: Letenje balonom je letenje u skladu sa prirodom.

Ljudi koji polete sa nama, razumljivo je da radi adrenalin, oduševljavaju se kako postaju tačka u prostoru ako odemo visoko, i kako su tik iznad zemlje ili vode u niskom letu. Sve se to odigrava sa malim brzinama kretanja, tako da je užitak potpun.

LETELI STE U MEKSIKU, SLOVENIJI, MAĐARSKOJ… GDE JE BILO NAJFASCINANTNIJE ISKUSTVO?

Srbija. Svaki let je priča za sebe i neverovatno iskustvo. U korpi balona padali su i prvi poljupci, stavljani verenički prsteni, a na terenu, narod koji nas uz osmeh i zadovoljstvo i ispraća i dočekuje po sletanju, i sve to vas nekako čini ispunjenim i srećnim.

Kada ste pomenuli Meksiko, ne mogu a da ne pomenem da je to najsrdačniji narod na svetu. Leteli smo dvadeset dana središnim delom Meksika, daleko od očiju turista i povremeno iznad pustinjskog dela, od granice sa USA, do samog juga. Pamtim u gradu Toreonu na severu i najzahtevniji let koji sam imao, jer sam morao preleteti ceo grad zbog njegove guste naseljenosti i ogromne površine, i sleteti na obroncima pustinje.

KO BI SMEO, A KO NE BI SMEO DA LETI BALONOM?

Zakonom je regulisano da mogu svi da lete balonom, odnosno nema nikakvih ograničenja.

Uprkos tome, ako su u pitanju mala deca kod kojih se primeti strah, uvek se savetuju roditelji da ne insistiraju i ne forsiraju svoju decu.

KAKO VIDITE TRADICIONALNO OBELEŽAVANJE DANA OPŠTINE SENTA PODIZANJEM BALONA U NEBO?

Senta već četrnaest godina za redom organizuje ovaj festival na Dan opštine, zahvaljujući gospodinu Andrašu Košicki. Velika ljubav pomenutog gospodina ka balonarstvu i invetivnost doveli su do toga da baloni odavno predstavljaju zaštitni znak ove manifestacije i same opštine. Prošle godine, obeležavalo se i 800 godina Sente i pomen na Sećansku bitku. Šteta što mediji ne isprate na adekvatan način ovu manifestaciju, koja je jedinstvena kod nas, i gde u proseku petnaestak balona ukrašavaju nebo i ujedno se takmiče na Državnom prvenstvu Srbije.

TEMA MESECA OKTOBRA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „E(GO)“ – OSLOBODI SE EGA. U KOJIM SITUACIJAMA SE OSEĆATE APSOLUTNO OSLOBOĐENI EGA?

U balonarstvu, svi piloti i članovi ekipa su prijatelji. To se najbolje može videti kada se okupimo nakon završenog leta, kada se razmeni sve ono što smo toga dana imali i doživeli, kada se opustimo, nazdravljamo i šalimo. Tada se i osećam oslobođen E(ga), odnosno to ja postaje balonarstvo.

U balonarstvu imamo ljude različitih profesija, obrazovanja i godišta, i svi su samo balonari. Balonari su srećni ljudi, koji su tu sreću podelili mnogima i na taj način uvećali svoju. Zahvaljujući tradiciji i njenom očuvanju od 1783. godine, kada je prvi let izveden u Parizu, vrši se takozvano balonarsko krštenje za one koji su leteli sa nama prvi put i, samim tim, postaju deo balonarske porodice celog sveta.