in

DINAMIČKI MODEL UPRAVLJANJA

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

MILAN KRAJNC, ROĐEN U LJUBLJANI, DIPLOMIRANI JE FIZIČAR, PSIHOTERAPEUT.

NAZIVAJU GA GURUOM „SAVREMENE POSLOVNE STRATEGIJE I LIČNOG COACHINGA“, MODERAN, SVESTRANI ZNALAC SHVATA KAKO DIŠE KOMPANIJA, KAKO SE MORA REVITALIZOVATI, KAKO DA SAVREMENI MENADŽER IZ LIČNE PROMENE NAPRAVI KOMPANIJSKI USPEH. ON JE TU DA POMOGNE, SAGLEDA I INSPIRIŠE, DA PRAVI NOVE POSLOVNE PUTANJE, A NJEGOVE VIZIJE I ZNANJE SE LAKO IMPLEMENTIRAJU U KOMPANIJSKE SISTEME. TEMELJ NJEGOVE METODE I DELOVANJA ČINI PRIRODA I NJENI PROCESI.

NJEGOVA NAJNOVIJA KNJIGA “DINAMIČKI MODEL UPRAVLJANJA” BIĆE PREVEDENA NA 7 JEZIKA SVETA.

TVOJA KNJIGA „DINAMIČKI MODEL UPRAVLJANJA“ – O ČEMU GOVORI?

Knjiga „Dinamički model upravljanja“ je petnaesta knjiga koju sam napisao. Ranije su bile različite teme: poezija, proza, fizika, ljudski resursi… a ova je prva gde govorim o stvarima na koje sam vrlo ponosan. Nisam pisao o svojim osećanjima i neke poruke da bude lakše u poslu, nego sam napravio sasvim novi smer u biznisu. Spojio sam prirodu i psihologiju i stavio u poslovne procese. Znači, napravio sam sasvim nov model poslovanja i vođenja poduzeća. Poduzeće možemo voditi sasvim na prirodni način, kako i priroda živi, bez stresa, bez pritisaka, a na kraju se sve dogodi…

KOME JE KNJIGA NAMENJENA I KOJI SU OSNOVNI ZAKLJUČCI?

U samoj osnovi je knjiga za ljude koji imaju veliki uticaj na puno ljudi i njihove živote (zato volim raditi sa predsednicima država i velikih poduzeća – na slici sam sa predsednikom Perua, koji je bio moj klijent prije i posle izbora), jer kad oni naprave promenu, onda će i svi ostali. Ali, kako kažu, ako želiš promeniti svet, onda prvo promeni sebe, znači da je knjiga za svakog ko bi želeo nešto promeniti u svom životu, da mu više ne bude teško.

A najbitniji je pravi način komuniciranja sa sobom, i onda, na isti način, sa suradnicima.

18 GODINA SI U SVETU BIZNISA I COACHINGA, PSIHOTERAPIJE, FIZIKE. SVA TA ZNANJA STAVILA SU TE NA STAZU DA SARAĐUJEŠ SA PRIVREDNICIMA KOJIMA JE POTREBNA POMOĆ OKO UPRAVLJANJA KOMPANIJAMA. KOLIKO SU PRIVREDNICI SPREMNI DA RADE NA SEBI?

Pa, danas sve više i puno pričaju o tome, a tih ima najviše… zato je podnaslov knjige Daleko je od reči do dela, jer kad se krene, onda se proces više ne može zaustaviti. I onda, neki sa mnom raskidaju ugovor, samo da ništa ne bi promenili. A oni koji naprave par koraka i idu do kraja imaju osećaj kao da je njihov život i posao wellness za mozak.

KOMPANIJA IMA SVOJU ENERGIJU, DIREKTOR/MENADŽER SVOJU – AKO SU RAZLIČITIH POZICIJA I NIVOA RAZVOJA, KAKO IH USKLADITI?

Da, svako ima svoju i mogu surađivati samo oni koji imaju istu energiju. A šta to znači? Prvo, čovek mora imati svoj lični cilj i onda znati šta je cilj poduzeća u kojem radi. Tek onda se pita što može poduzeće uraditi za mene i što ja za njega, tako da smo u balansu. A pri tome, moramo biti iskreni sami prema sebi. Ako ne možemo dati poduzeću to što treba, a ni ono nama, onda nismo u istoj energiji i poduzeće će nas samo izbaciti, to se može dogoditi i vlasniku poduzeća, ako živi samo za poduzeće, a ne za sebe.

KAŽEŠ DA SU SVI PROCESI RAZVOJA U KOMPANIJAMA SLIČNI PROCESIMA KOJI NASTAJU U PRIRODI.

Da, prirodni proces je kao Project management (upravljanje projektima), ima tri osnove faze: priprema, implementacija, završetak… I ako tako radimo u poduzeću, onda sve ide prirodnim tokom, ali najveće greške pravimo, jer se uopšte ne pripremamo za projekte i nikad ih u suštini ne zavšavamo. Zato je stres i haos.

KOLIKO JE PRIRODNO DA JE ŽENA NA ČELU KOMPANIJE? ONA VODI KOMPANIJU NA ŽENSKI NAČIN, A MUŠKARAC NA MUŠKI. KOLIKO JE SVE TO FUNKCIONALNO I ODRŽIVO? I  KOLIKO NAM SE TOKOM DANA SMENJUJU ULOGE KOJE ŽIVIMO?

Nije baš prirodno! Ali neko treba preuzeti stvari u svoje ruke, jer smo mi muškarci sasvim zakazali. I onda su žene počele voditi poduzeće na isti način, znači na muški, i tako polako počele gubiti ženu u sebi. Te žene su tu energiju prenele na svoju decu, tako da su žene polako nestale sa zemlje. Zato žene ponovno trebaju postati žene, a muškarac muškarac. Nije pogrešno to što su sad žene na vrhu poduzeća, ali neka vode to na ženski način, sa osećanjem.

Ttreba znati da svako poduzeće treba različitog vođu, sve ovisi u kojoj je fazi razvoja.

  • Ako je faza krize, onda treba vođa u ulozi domaćice, koja skuplja i gleda da ima dovoljno zaliha i svih stvari,
  • ako je poduzeće u fazi razvoja i brže raste, onda treba biti vođa u ulozi mame, koja se brine da neko ne istrči,
  • ako je poduzeće u fazi otvaranja i treba da dođe do velikog uspeha, onda žena vođa mora da zavodi,
  • a da poduzeće ostane na vrhu, onda treba stabilnog stratega, a to je muškarac.

 

Ali trebamo znati da se danas vrlo brzo živi i teško je biti samo u jednoj ulozi. Na dan promenimo barem 10 uloga (roditelji, prijatelji, vođa, suradnik…), a sve te uloge vrlo smaraju. Zato je osnova Dinamičkog modela upravljanja prvo rad na sebi – lični i poslovni coaching, da smo svesni sebe, da radimo kako osećamo, da živimo svojo prirodu i onda radimo u okolini koju osetimo, koja je slična našoj prirodi. Jer ne može kopriva rasti u močvari.

DA BI KOMPANIJA USPELA, KAKO MORA DA SE VODI?

Prvo, trebamo imati jasan cilj što želimo postići sa njim. Vođa treba imati jasan lični cilj svog života i onda treba sve raditi po načelu prirode ili Dinamičkog modela vođenja.

TEMA MAGAZIN RYL U JANUARU NOSI NAZIV „BUDI AUTENTIČAN“. KADA SI SHVATIO SVOJU AUTENTIČNOST I POČEO DA ŽIVIŠ SEBE?

Prije nego odgovorim, da pomenem da sam imao 22 godine kada sam izdao svoju četvrtu knjigu pod naslovom Ne sanjaj svoj život, živi svoje snove.

Imao sam 24 godine kad sam radio kao učitelj fizike u školi i znao da to nije moj put do kraja života… dao otkaz i krenuo raditi za poduzeća… ali još nisam znao gde me vodi put, samo sam sledio osećaje, sve do prošle godine, kad je prvo na slovenačkom jeziku izašla knjiga, gde tačno opisujem šta i kako radim. Tek sad imam osećaj da sam iz sebe ostavio svoju poruku svetu, koju sam godinama nosio u sebi. I sad mogu slobodno živeti svoje snove, koje sam sa knjigom doveo na zemlju… sam sebi sam položio crveni tepih.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MOTHERHOOD

AUTENTIČNOST IZ RADOSTI