in

59. ОКТОБАРСКОГ САЛОНА (БЕОГРАДСКОГ БИЈЕНАЛА) СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

Свечано је отворен 59. Октобарски салон (Београдски бијенале) у простору Салона Музеја града Београда у Булевару краља Александра 30, исказима секретарке Секретаријата за културу Града Београда Наташе Михаиловић Вацић, помоћника министра у Министарству културе и информисања Републике Србије Радована Јокића и Данице Јововић Продановић, чланице Одбора Октобарског салона и кустоскиња Културног центра Београда.

Госпођа Михаиловић Вацић истакла је посвећену намеру да се у даљи развој Октобарског салона, али и саме форме ове манифестације, укључе уметници и стручна јавност, као и широка јавност којој је овај програм намењен.

Господин Јокић је нагласио неизоставну подршку и посвећеност Министарства културе и информисања РС најважнијој манифестацији савремене визуелне уметности у Србији, као и да ће Октобарски салон и надаље уживати подршку у развијању и тражењу иновативних форми одржавања и артикулисања савременог стваралаштва.

Госпођа Јововић Продановић истакла је важност одлуке коју је донео Одбор Октобарског салона, да се у кратком року и изузетно захтевним околностима рад на овогодишњем издању додели колективу Културног центра Београда. „Овогодишње издање, у навечер шездесетом издању планираном за 2024. годину, посвећено је преиспитивању дуге и непрекинуте историје Октобарског салона од 1960. године.” Даницa Јововић Продановић сагласила се са господином Јокићем да нас Октобарски салон такође суочава са важним питањем непостојећег одговарајућег репрезентативног излагачког простора за овако важне манифестације какав је Октобарски салон.

Поред недавно отвореног Салона Музеја града Београда, синоћ су представљени радови у простору Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, Легату Војислава М. Јовановића Марамбоа, у павиљону на Цветном тргу, као и мурал и билборди изведени у јавном простору, уз два рада објављена у јучерашњим новинама Данас (примерци подлистка биће доступни у излагачким просторима).

Богати програм наставља се данас, у суботу и недељу, а детаљне информације могу се наћи на интернет-страници oktobarskisalon.org.

Све изложбе биће отворене до 4. децембра, а улаз је бесплатан. Међутим, изложбене целине ће се отварати сукцесивно, па нас отварање наредне целине (друге од пет) очекује следећи четвртак, 27. октобра у Клубу РТС (у згради Радио Београда) и Арт Хаб Кула, као и е-читаоница МСУБ где ће моћи да се приступи свим каталозима Октобарских салона од њеног оснивања до данас.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

БИЋА НЕИЗВЕСНОСТИ И ДРАМА СЛОБОДЕ

ŽIVOT U RAJU