in

КУЋА КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ

ПИШЕ: ПР ТИМ КУЋЕ КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ
ФОТОГРАФИЈЕ: ИЗ АРХИВЕ КУЋЕ КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ

Када се краљ Петар I Карађорђевић, после пет година, вратио у Београд, стари двор је био знатно оштећен, те му је управа двора изнајмила вилу у улици Васе Пелагића 40, у коју се уселио 24. септембра 1919. године, и у њој живео до 16. августа 1921. године, када је преминуо. Кућа је била власништво трговца Ђорђа Павловића и подигнута је 1896. године. Пројектована је у неоренесансном стилу, са елементима барока, и представља типичан пример виле у виноградима оног доба. После смрти краља Петра 1921. године, кућа је неко време стајала празна. Принц Ђорђе изнајмио је 1923. године једној страној фирми, која је у њој провела мање од годину дана. У фебруару 1924. одлучено је да се кућа откупи од стране управе двора за потребе Музеја краља Петра I. Кућа је исплаћена у потпуности, о чему постоје подаци. Она се те године додељује ондашњем Министарству просвете. Министарство оснива Одбор музеја, који има задатак да кућу врати у првобитно стање и да отвори Музеј. Године 1926. довршена је фасада на огради, а затим је направљена капија, једна од најлепших у граду. Израда капије поверена је мајстору-предузимачу Бранку Филиповићу 17. марта 1926. године. Одобрено је да се на капији подигне натпис “Музеј краља Петра I Ослободиоца“. На натпису су година рођења 1844, година када је ступио на престо 1903. и година смрти 1921. Слова су од бакра, позлаћена, а форма је из Мирослављевог јеванђеља, као и круна коју је краљ увек носио. Израда слова поверена је грађевинско-лимарској радионици Божидара Косовића. Краљ Петар I био је прави краљ-војник, врло скроман, захтевао је да спава на гвозденом кревету, па је доста ствари за музеј морало да се наручи. Од столара Стефана Вајмара поручена је комплетна спаваћа соба, као и витрине за књиге. Краљ Петар I је поседовао комплетно Коло Српске књижевне задруге, као и сва издања Академије наука, затим кандило, сервис за ручавање за шест особа, сервис за умивање и пинкловану кантицу за воду. Двадесетих година 20. века израда предмета за музеј поручивана је од Уроша Предића и Aлександра Дерока, међутим, сам музеј никада није отворен.

Током Другог светског рата, у кући краља Петра живео је и Александар фон Лер, који је све музејске примерке који су припадали краљу оставио нетакнутим. После рата, у кући су живели заштићени станари чијом је небригом уништена, а тек 2010. године, на иницијативу Градске општине Савски венац, која ју је адаптирала, Кућа оживљава као савремени културни центар. Кућа краља Пeтра I је 2013. године формално-правно припојена Дечјем културном центру „Мајдан“, установи културе чији је оснивач Градска општина Савски венац. Од тада, ова два објекта функционишу као целина са јединственом програмском и уредничком концепцијом, примењујући савремене моделе менаџмента у култури и иновативне приступе у организовању догађаја из културе и њиховом приближавању публици. Специфичност Куће је то што она мири старо и ново – један њен део је посвећен Петру I, који се поред политичког живота бавио фотогафијом и сликарством, а са друге стране, отворена је за све уметнике и живи у складу са његовим духом. Кућа сарађује са афирмисаним уметницима (из области глуме, сликарства, фотографије, музике, анимације, перформанса, дизајна, мултимедија и инсталација), као и са страним представништвима из области културе. Отворена је за креативце свих профила, као и за организовање одређених комерцијалних културних садржаја (продаја уметничких дела, аукције, модне ревије, презентације, конференције, едукације, коктели и сл.). Основна мисија Куће је очување и презентација националног културног наслеђа у виду спомен-собе краља Петра I, кроз предавања о његовом животу и делу, предметима из његовог живота, филмским пројекцијама, веб-презентацијама, каталозима и др. Кућа има сарадњу за Историјским музејем, а позива и остале институције да се прикључе.

Важно је истаћи да смо за време кратког боравка краља Петра I у улици Васе Пелагића 40, добили Орден Легије части, који је Београду додељен 21.12.1920. године и који се може видети у спомен-соби, поред репликa краљевих униформи, постављених 16. августа 2015. године, на годишњицу смрти краља Петра I, пројекта подржаног од стране Секретаријата за културу Града Београда. То је јединствено медијско искуство у домаћој пракси, јер мноштво фотографија на зиду гради његов лик као историјски портрет личности.

Врт око Куће краља Петра I заштићен je као околина споменика културе, а у њему се налазе два споменика природе ботаничког карактера – стабло магнолије и стабло гинка.

Кућу краља Петра I могуће је изнајмити целу, по нивоима, или неку од просторија појединачно, по сату, дану или недељно, у складу са потребама организатора.

Кућа краља Петра Првог отворена је за посетиоце радним данима од 12 до 18 часова и суботом од 10 до 14 часова. Недеља је нерадни дан.

Постетите нас линијама ГСП-а: 44, 40, 41 (до „ортопедског Завода“), 17, 18 (до „Мостара“) 23, 37, 52, 53, 56, 88 (до Сајма и Руске)

Адреса: Васе Пелагића 40, Београд
Контакт телефон: +381 64 861 6976 или +381 64 861 6979
E-mail: kucakraljapetra@gmail.com
Facebook: kucakraljapetraprvog
www.kucakraljapetra.rs

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

DOZZA MUZEJ POD OTVORENIM NEBOM

Izlozba fotografija Varvarogenius – Lica intelektualaca Balkana(ca)