in

IZLOŽBA SLIKA UROŠA PREDIĆA „DOSTOJANSTVO SVAKIDAŠNJICE“ U GALERIJI SANU

PIŠE/FOTOGRAFIJE: MIA MEDAKOVIĆ

Uroš Predić rođen je u Orlovatu 7. decembra 1857. kao najmlađi sin sveštenika Petra Predića i Marije rođene Ilijević iz Crepaje. U Orlovatu je pohađao osnovnu školu, a potom nemačku školu u Crepaji. Od 1869. pohađao je sedmorazrednu gimnaziju u Pančevu (pančevačka realka, koja je kasnije dobila ime po njemu). Kao vrlo darovit, dobio je stipendiju Matice srpske i 1876. godine otišao na bečku slikarsku akademiju.

Jedan je od osnivača društva Lada 1904. i bio je neprekidno član ovog društva, kao i njegov, prvo predsednik, pa dugogodišnji počasni predsednik. Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 26. januara 1909, a naredne godine za redovnog člana. Jedan je od osnivača Udruženja.

Predić je bio najizrazitiji predstavnik akademskog realizma kod Srba. Završio je konzervativnu Umetničku akademiju u Beču 1880. godine u klasi profesora Gripenkerla, istaknutog bečkog slikara, koji je imao veliki uticaj na Predića. U toku studija dobio je Gundelovu nagradu – za slikanje uljem po muškom modelu 1879. godine. Godine 1882. radio je u privatnom ateljeu Gripenkerla, a bio je i asistent Umetničke akademije u Beču. U to vreme po uputstvu Gripenkerla i arhitekte Hanzena izradio je 13 slika mitološke sadržine za friz Parlamenta u Beču. Tokom studentskih dana, Uroš Predić je često boravio u Pančevu. Zahvaljujući poznanstvu i pozivu pančevačkog prote Vase Živkovića, 1882. godine slika Raspeće, za potrebe proskimidije Gornje crkve u Pančevu, čime su i Crkvena opština, ali i sam prota bili veoma zadovoljni. Usled porodičnih obaveza 1885. godine vraća se u domovinu, a pet godina kasnije, slikar će u Pančevu organizovati i jednu od svojih prvih izložbi.

Uroš Predić verovao je da istinom i lepotom može da se stvori bolje društvo. Zbog uloge koju je imao u srpskom kulturnom, umetničkom i društvenom životu krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka ostao je u nacionalnom sećanju jedan od najvećih slikara i dobrotvora.

Izložba slika Uroša Predića postavljena je u Galeriji SANU do 26. maja 2024. godine

Izložba je rezultat nastavka višedecenijske uspešne saradnje Galerije Matice srpske i Galerije SANU na promociji i predstavljanju nacionalne umetnosti i kulturne baštine.

ŠTA MISLITE?

UMETNOST UPRAVLJANJA INFORMACIJAMA – PR

IT MAY NOT BE EASY, BUT IT IS VERY SIMPLE