in

ZALJUBI SE U PIRODU U SVOM DOMU

PIŠE: DIVNA MINIĆ
FOTO: MIA MEDAKOVIĆ
FOTOGRAFIJE ENTERIJERA: PIXABAY.COM

Civilizacijski bum, tehnološka dostignuća, auto­matizacija i kompjuterizacija je uveliko zaposela naše domove.

Koliko nam pomaže u svakodnevnom funkcioni­sanju, toliko nas i opterećuje, ubrzava i vodi ka tome da zaboravimo da smo mi ljudi, neraskidivi deo prirode, i ako joj okrenemo leđa, jednostavno ćemo nestati.

Dom-kuća, stan, skloništa su gde je porodica, kao osnovna ćelija društva, našla svoje utočište. Oduvek je čovek želeo da priroda bude njegovo stanište, pa i ako se malo zaigrao sa genijalnošću svoje vrste u pronalaženju kojekakvih vestačkih materijala, opet nikada prirodne materijale nije sasvim izbacio iz svog doma.

Drvo, materijal bez koga se ne može. I pored mo­dernih podova od štampanog betona, teraca i raznih epoksidnih materijala, drveni pod će uvek biti sinonim za luksuz. Klasičan parket raznih di­menzija u slogu „riblje kosti“, ravno, „dve po dve“, velike drvene talpe zvane „brodski pod“, pa sve do intarzije – slika pravljenih od raznih vrsta drve­ta, daju prostoru toplinu i vezu sa tradicijom.

Skandinavski stil je krenuo da osvaja Evropu još u prvoj polovini prošlog veka. Čistim formama, neodoljivom elegancijom i prvenstveno upotre­bom prirodnih materijala, skandinavski dizajn je postao predmet divljenja i prestiža. Nameštaj or­ganskih formi pravljen od drveta postao je ikona dizajna.

Lan u prirodnoj boji ili mlečno-beloj je pravi hit, kako u formi zavesa, tako i za prekrivače u spavaćim sobama ili nehajno prebačeni preko sofe.

I znajte, kakav god da vam je pogled sa prozora, vaza puna svežeg cveća će uneti svežinu i lepotu u vaš dom.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MOJA VOJVODINA

Insta Live intervju sa Minom Babić, vlasnicom kuće „Vila Krila“