in

YOGA – NJEN ŽIVOTNI IZBOR

PIŠE: DEJANA STANKOVIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

Sunčano jutro u Beogradu, Gazela prepuna autobusa i automobila, u jednom od njih i ja… Dok gledam kako se zraci sunca prelamaju u mutnoj, ali ipak „našoj“ Savi, pomislim kako bi bilo lepo da izađem iz kola, skinem cipele na štiklu, odbacim sve ono što me čini poslovnom ženom i odem da uživam u danu. Naravno da nisam baš tog jutra odlučila da ostavim ono što se u Srbiji smatra „svetim Gralom“, a zovemo ga stalan posao, ali je taj događaj samo ojačao moju želju za promenom.

IZLAZAK IZ „ZONE KOMFORA“ I IZAZOVI

Kao što to obično i biva, svaki izlazak iz „zone komfora“ izaziva vatromete na svim nivoima. Ok, nisu to baš oni kojima se nešto proslavlja, nego su više pitanja okoline najčešće u stilu „da li si normalna kad želiš da ostaviš siguran izvor prihoda i upustiš se u neizvesnu budućnost?“. Ona pucaju kao vatrometi, znači na sve strane. Pa ti ’ajde u takvom haosu, ostani dosledan i siguran u ono što si naumio!

Međutim, u „borbi sa okolinom“ imala sam najjače oružje, a to je puna podrška porodice. Svi komentari onih koji su želeli da me odgovore od te ideje, odbijali su se od mene, a da me nisu ni dotakli niti skrenuli sa glavnog životnog puta – puta ka sebi. Tako sam dala otkaz na poslu koji sam radila dvanaest godina i odlučila da se potpuno posvetim praktikovanju joge i prenošenju znanja iz te discipline.

PRVI SUSRET SA JOGOM

Pre dvanaest godina, kada sam otišla na svoj prvi čas joge, nisam ni pomišljala da će to uticati na moj dalji rast i razvoj i da će mi život otići u pravcu koji danas živim. Taj period je bio vrlo dinamičan i ispunjen konstantnim balansiranjem između poslovnih i privatnih obaveza. Želja da sve postignem, a istovremeno da zadovoljim sva moja interesovanja, dovela je do preteranog rasipanja energije.

Ono što me je odmah privuklo jogi je osećaj koji sam prepoznala kao preko potreban mom telu i umu. U godinama koje su usledile on se samo obogaćivao raznim znanjima i veštinama, a ja sam bila sve više uverena da radim pravu stvar za sebe.

KORPORACIJSKI DANI KAO DEO LIČNOG RAZVOJA

Iako sam u jednom trenutku odlučila da prestanem da radim i posvetim se jogi, kao i da širim svoje znanje kao instruktor, ipak ne mogu da zaboravim na period koji je svemu tome prethodio, kao i na to koliko je on uticao na ono što danas živim. Dvanaestogodišnji rad u jednoj farmaceutskoj kompaniji je bio jako lep i dinamičan period mog života. Imala sam sreću da sam radila u firmi koja se bavila svojim zaposlenima, ulagala u edukaciju i poslovni razvoj svakog. Sarađivala sam sa sjajnim ljudima od kojih sam puno naučila.

Moje pozitivno iskustvo me je podstaklo da odlučim da svojim sadašnjim znanjem kao joga instruktor i meditant pomognem ljudima koji rade u velikim korporacijama. Vodila sam se time da niko ne može da ih razume bolje od mene koja sam sve to prošla. Tako sam otpočela saradnju sa nekim kompanijama čije zaposlene učim da smanje fizičku i mentalnu napetost, praktikovanjem vežbi disanja i relaksacije, kao i ostalih jogičkih elemenata.

OD INSTRUKOTRA JOGE DO NESAGLEDIVIH MOGUĆNOSTI

Osećaj da je prisutna prepreka za istraživanje, rast i eksperimentisanje, dok sam radila u kompaniji, naveo me je da „osvestim“ u kom pravcu moj život treba da ide, odnosno gde treba da tražim svoj poslovni i životni balans.

Kao instruktor joge i meditant sam došla do većeg ličnog zadovoljstva, radosti življenja i osećaja nesputanosti. Lakoća koja se oseti nakon svakog časa prenosi se i na ostale životne aktivnosti. Razmena sa ljudima koji dolaze na časove je pravo bogatstvo. Shvatite da živite princip kojim se neguje odnos i sklad, prvenstveno sa samim sobom, ali i sa okolinom. To je oblast na kojoj možemo da radimo ceo život. To je prostor za lični rad i razvoj svesti.

Posebno uživam u organizaciji i realizaciji joga putovanja. Tu se okupljaju pozitivni i nasmejani ljudi, istog interesovanja i slične energije. Sledeća putovanja koja će se realizovati su ozbiljni poduhvati. U novembru idemo u Zanzibar na „yoga retreat“, a na proleće nas očekuje „Bali yoga retreat“.

Sa ovim prekookeanskim putovanjima se otvara novo poglavlje u mom ličnom i poslovnom rastu. Čvrsto verujem da smo, kada ne pravimo striktne planove, otvoreni za svaku opciju i spremni da uzmemo ono što najviše odgovara našoj prirodi i potrebama. Tada i shvatimo da smo sami odgovorni za svoje živote, da sami pravimo izbore, a okolnosti i ljudi se pojavljuju u skladu sa našim mentalnim, emocionalnim i energetskim vibracijama.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MAGIJA ŽIVOTA

Insta live intervju – Christina Czettl, potpredsednica Međunarodnog kluba žena u Beogradu