in

VREME JE ZA RADOST

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ANIMA MUNDI

Dragana Stojić, motivacioni trener, tragalac za lepotom, kreator svog života i pisac. Ona kreira radost i uči nas kako da dostignemo najvišu vibraciju života. Radost i ljubav! Živi svoj autentičan život koji boji pastelnim bojama i dozvoljava sebe sebi na najlepšem nivou. Njena prva knjiga nosi naziv „Kreiranje radosti – Nikada nije kasno da ostvarite svoje snove“, koji objašnjava kako kreirati dobra osećanja, razviti svoje potencijale i kreirati i ostvariti snove, jer to svi možemo.

Na njenom putu do radosti, vodili su je njeni snovi. Inspiraciju da napiše knjigu je našla u ličnoj transforamciji. Radi po metodama Lujze Hej i inspiriše druge kako da unaprede svoj život, i da sa uspehom koriste vlastite resurse i uvećavaju svoj potencijal.

“TREBA ZNATI KAD JE ČEMU VREME“ – KAŽE NAŠA NARODNA IZREKA. KAKO JE NASTALA IDEJA DA NAPIŠEŠ KNJIGU O SOPSTVENOJ RADOSTI? DOŠLO JE TVOJE VREME ZA KNJIGU.

Divno pitanje. Možda čudno zvuči, ali kao da sam od uvek znala da je vreme za moju knjigu. Godine su prolazile, a ja nikako da je dozvolim sebi. Danas znam da postoji razlog za to i da je nastala u pravi čas. Upravo da bih pisala o Radosti koju sam izgubila u jednom životnom trenutku, a želela sam je nazad. Želela sam živeti svoj autentični život, imati slobodu da budem JA. Upravo u svojoj knjizi pišem kako da unapredimo vlastite potencijale, vrednosti, kako da poštujemo svoj život i na njega gledamo kao na famozan dar. Kako da stvaramo osećanja po kojima živimo po principu „Ja mogu“ , a ne „Ja ne mogu“. Ta moć da možemo sve što poželimo daje nam slobodu da volimo sebe, izražavamo sebe, i takvim samopoštovanjem stižemo do radosti i mira u našem srcu. Kada sam, radeći radionice po metodi Lujze Hej, shvatila da mnoge žene žele slično, došlo je vreme i za knjigu.

ZAŠTO RADOST KAO IZBOR I LAJTMOTIV?

Radost je za mene uvek bila sposobnost da slobodno izražavamo sebe. Brzina života i želja za ispunjavanjem očekivanja drugih dovedu nas do tačke kada izgubimo osećaj da živimo svoj život. I ja sam u jednom životnom trenutku shvatila da mi se radost izgubila i želela sam da je vratim. U to vreme nije bilo radionica i seminara sa novim alatima pozitivne psihologije. Išla sam korak po korak. Ti koraci su opisani u mojoj knjizi Kreiranje radosti. Kada sam počela da radim kao motivacioni trener po metodama Lujze Hej, uvidela sam da mnogima takođe nedostaje sloboda vlastitog izraza, naročito kod žena koje imaju potrebu da se izraze na kreativne načine i koje osećaju da mogu više i da mogu bolje u bilo kojoj oblasti života. Bilo da žele biti bolji roditelj, bolje zarađivati ili biti više voljene. To mi je bio dodatni motiv da se bavim pojmom radosti i pomognem drugima da dostignu ovu najvišu ljudsku vibraciju. Radost je i sposobnost da kreiramo dobra pozitivna osećanja. Da bismo to uspeli, potrebno je da se oslobodimo svega što nije ljubav. A to su uglavnom osećanja straha, krivice, ljutnje, a za to nam je potrebno i vreme i tehnike. Danas je za mene radost što dajem drugima snagu da pronađu snagu u sebi i krenu putem svoje radosti.

KOJI SU TO SNAŽNI KORACI KA RADOSTI?

Prvi i najvažniji je prihvatanje. Kako da prihvatimo trenutak u kome smo nezadovoljni, kako da udubljeni u sebe otkrijemo sve svoje vrline, ali i osobine na koje nismo ponosni? Da prihvatimo sebe kao celinu, autentičnost i potencijal koji može da se uveća? A može. Zatim donosimo odluku šta želimo. U Radosti početka pišem kako da počnemo vlastite promene i šta nam je sve potrebno da bismo napravili dobre izbore, /Radost Izbora/, osetili zahvalnost za ono što imamo, /Radost Zahvalnosti/, birali svoje učitelje i bili spremni da učimo o sebi, /Radost Učenja i učitelja/, počeli vlastitu transformaciju, /Radost transformacije/, i sve tako od kreiranja vlastitih misli, značaja izgovorenih reči, važnosti sadašnjeg trenutka, lepote unutrašnjeg deteta, otklanjanje uverenja, Radosti Afirmacije, Radosti partnerstva, samovrednovanja, kreativnosti i Radost Ljubavi za kraj, a ustvari tu je početak.

Bez Ljubavi prema sebi, nije moguće ići napred.

ISPRED NAS JE SAJAM KNJIGA U BEOGRADU. DA LI SI IKADA SANJALA DA ĆEŠ NA PRELEPOM SAJMU POTPISIVATI SVOJE KNJIGE? I SAJAM KNJIGA JE U SLUŽBI I NA RADOST PISACA I ČITALACA.

Jesam, moram priznati da jesam. Znala sam da će to vreme doći. Kada sam u prošlosti šetala sajmom između knjiga, osećala sam da ću i ja tu biti jednog dana. Ko me duže poznaje, često je mogao čuti moju rečenicu: „Moje vreme tek dolazi“, upravo misleći na knjigu i sajam. Ali to je bilo moje nesvesno pogrešno afirmisanje. Tek kada sam naučila puno toga o moći afirmacije, shvatila sam da je trebalo reći: „Moje vreme je sada“: Tek sa ovom afirmacijom se ubrzao moj rad. Znajte da je i naše vreme sada, i sada je pravi trenutak da imate ono o čemu maštate. I uradimo sve što nismo do sad da bismo mogli to imati. Kad to shvatimo, sve se pokreće. Tako da je sada pravi trenutak da budem na sajmu. Osmehujem se tome, jer je i to moja kreacija.

NA PUTU DO SOPSTVENE SPOZNAJE I PREOBRAŽAJA, VODILA SI SE IDEJOM I FILOZOFIJOM LUJZE HEJ. ONA KAO VEČITA INSPIRACIJA I MOTIVACIJA? DA LI SI SA NJOM OTKRILA SVOJU MISIJU?

Sopstvenom spoznajom sam počela pre nego što sam znala za filozofiju Lujze Hej. Rasla sam kroz druge autore, a njene metode su samo ubrzale moj napredak i omogućile da verujem više sebi, da shvatim da sama sebe ograničavam, i da naučim kako konkretno da dozvolim sebi sebe. Zanimljivo je da kada sam se upoznala sa njenim pristupom životu imala sam isto godina koliko i ona kada je plasirala svoju filozofiju. Saznanje da nikad nije kasno za naše snove i rad me je samo ubrzao u uverenju da mogu to što želim, i da imam moć nad sobom da prestanem da se kritikujem i sabotiram, da sebe oslobodim osećanja „da nisam dovoljno dobra“, već da svoje vrednosti postavim na svoje mesto. U sebi.

KAKO PRATITI TRAG SVOJE RADOSTI?

Poznavati sebe. Prihvatiti i voleti sebe. Imati svest o svojim osećanjima. Prepoznati svoje misli, i ako nisu pozitivne, podržavajuće i nežne, menjati ih. Odustati od svega što nije Ljubav. Kreirati osećanja koja su nam korisna, od kojih se osećamo bolje, sigurno i bezbedno. Svaki strah nas blokira i zaustavlja. Svaka kritika vrati nas nekoliko koraka unazad i odvoji od radosti i mira u nama. Preuzeti odgovornost za svoj život. Imati hrabrost da se suočite sa svim rizicima dok kreirate novu sebe. Da radite na sebi tako da prepoznajete u čemu možete biti bolji. Naučiti umiriti misli meditacijom, vizuelizacijom i afirmisati svoje vrednosti instalirajući Ljubav unutar sebe. Sve to izgleda poznato kada se čita, ali je potrebno to primeniti, ne odustajati na prvoj krivini, ne odugovlačiti svoje odluke, imati snage shvatiti da nemate nikog drugog osim sebe. Da ne čekate da drugi nešto urade za vas. Preuzeti život u svoje ruke. I naći pravog učitelja koga ćete slediti i koji će verovati u vas kada ni sami ne verujete.

KADA SE OSVRNEŠ U PROŠLOST – KAKVU DRAGANU VIDIŠ, KADA POGLEDAŠ U SADAŠNJOST – KO TI SE U OGLEDALU SMEŠI, KADA SE VIZUALIZUJEŠ U BUDUĆNOST – KAKVA TE DRAGANA ČEKA?

Hvala za ovo fantastično pitanje. Kada se osvrnem u svoje detinjstvo, vidim Draganu širokog osmeha, rašrenih ručica, spremnih da zagrle život. Kasnije, zbog svojih pogrešnih reakcija na spoljašnja događanja, ta Dragana strahuje, brine i zaboravlja da je kreator svog života. Bila sam poseban talenat za izmišljanje briga. Činila sam dobro za svakoga i shvatila da nije dobro da ne činim ništa za sebe. Zato sam menjala svoju sumnjičavost u veru, zabrinutost u nadu, nesigurnost u samopoštovanje, svoj strah u hrabrost, a oklevanje u posvećenost i predanost. Svakoga dana se zahvaljujem i opraštam. Danas sebe vidim satkanu od ljubavi, mudrosti i radosti. Lujzina vežba sa ogledalom je planetarno poznata i moćan je alat da naučimo da prihvatimo sebe i umemo da otvoreno i iskreno kažemo sebi „Volim te i prihvatam“. U budućnosti vidim Draganu zahvalnu što je imala hrabrosti i vere da ostvari svoje snove, koja ima ljubavi za sebe i druge i koja gledajući svoju najbolju verziju sebe u ogledalu može da kaže „Hvala ti“.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

METAMORPHOSIS – METAMORFOZA

U PRISUSTVU VELIKANA UMA I DUHA