in

TVOJA NOVA ŠANSA

PIŠE: ANIMA MUNDI
INTERVJU: DRAGANA STOJIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATE ARHIVE

DRAGANA STOJIĆ, AUTOR, PISAC, TRENER ZA LIČNI RAZ­VOJ, STVARALAC UNUTRAŠNJE LEPOTE, A PRE SVEGA KREATOR SVOG ŽIVOTA. INTELEKTUALKA S LIKOM DEVO­JČICE, RADOSNA, UVEK S OSMEHOM NA LICU, SVOJU PRVU KNJIGU NAZVALA JE „KREIRANJE RADOSTI – NIKA­DA NIJE KASNO DA OSTVARITE SVOJE SNOVE“, KOJA OBJAŠNJAVA KAKO KREIRATI DOBRA OSEĆANJA, RAZVI­TI SVOJE POTENCIJALE I OSTVARITI SNOVE, JER TO SVI MOŽEMO. DRUGA, NAJNOVIJA KNJIGA „TVOJA NOVA ŠANSA – KAKO ŽIVETI SVOJE VRLINE“ GOVORI KOJIM TO VRLINAMA MOŽEMO KREIRATI ŽIVOT KOJI ŽELIMO. U IŠČEKIVANJU DA SE NOVA KNJIGA POJAVI NA POLI­CAMA U KNJIŽARAMA, RAZGOVARAM SA DRAGANOM O NJENOM STVARANJU I ŽIVOTU KOJI JE ODLUČILA DA ŽIVI.

KADA SI ODLUČILA DA ŽIVIŠ ŽIVOT KOJI TI SE SVIĐA? KOJA ŽIVOTNA OKOLNOST TE JE NAVELA NA PROMENU?

Prekretnica je uvek tamo gde je najveća bol. Svi čekamo da nas nešto „lupi po glavi“ da bismo odlučili da barem nešto uradimo za sebe. Tek kada kažemo “E, sad je stvarno dosta”, spremni smo da uradimo JOŠ nešto da bismo živeli život koji nam se sviđa. Često na svojim radionicama kažem drugima: „Ne čekajte da vas život „lupi“ da biste nešto menjali. Menjajte sve što vam se ne sviđa kod sebe pre nego se razbolite, razvede­te ili finansijski propadnete.“ Meni je život poslao odsustvo zdravlja, da se preispitam i dam sebi šansu. Pitao me je život: „Dokle misliš da o sebi ne misliš?“ Često mislimo da možemo menjati druge i drugima smo posvećeni, a sebe nekako zaobilazimo. Zarobljene emocije su opasne za čoveka. Ljuti smo, osećamo krivicu, strah i po­trebno je da ih se oslobodimo, a ne da se sakrive­ne talože u nama. Ličnim rastom učimo kako da ih prepoznamo. Niko ne može biti odgovoran za naš život umesto nas. Odgovornost i zahvalnost su vrline bez kojih se ne može u život koji nam se sviđa.

KAD NAM JE DATA NOVA ŠANSA U ŽIVOTU? KAKO JE PREPOZNATI?

Prva šansa nam je data rođenjem. Razmišljaj­mo o životu kao najvećem daru koji smo dobili. To je jedini dar koji ne možemo dobiti dva puta, pa zar to nije šansa. Život je prepun mogućnosti ako na njega ne gledate kao na teskobu. Sve dok smo vezani za prošlost, oduzimamo pogled na mogućnosti. Sigurna sam da svakog dana ima­mo novu šansu da uzmemo život u svoje ruke.

TVOJA NOVA KNJIGA I DRUGA PO REDU NOSI NAZIV „TVOJA NOVA ŠANSA – KAKO ŽIVETI SVOJE VRLINE“. O ČEMU SI PISALA? KOJA JE BILA NIT VODILJA?

U prvoj pišem o radosti kao sposobnosti da kreiramo emocije koje rade za nas i procesima kreiranja nas samih, a u ovoj drugoj idem dublje i čitaoci mogu pronaći kojim to vrlinama mogu kreirati i živeti život koji im se sviđa. Za zadovol­jan život koji želimo, potrebno je proširiti svoje kapacitete za uspeh, za odnose u kojima uživa­te, za dobro zdravlje, za finansijska dostignuća.

To nije lako, ali nije nemoguće. Zadovoljstvo nije samo po sebi cilj. Kad pišem o zadovoljstvu, mis­lim na ispunjen život, a ne na kratkotrajna trenut­na prolazna zadovoljstva.

Svi smo rođeni sa velikim brojem vrlina, ali okol­nostima i vaspitanjem nismo uspeli da ih razvije­mo da bismo do kraja osetili svoju ispunjenost. Do sad. Zato dajem šansu vrlinama. A kako da razvijemo vrline koje su nam potrebne za ispun­jeniji život možete pronaći u mojoj novoj knjizi Tvoja nova šansa.

KOJE SI SVE VRLINE OBRADILA U KNJIZI?

Pišem o 90 vrlina na svoj način. Pričama iz života. Pored poznatih kao što su odgovornost, zahvalnost, vera, pišem i o vrlinama viđenim na moj način, kao na primer luksuz, dobar čovek, ulepšavanje života, dijamantnost, fascinantnost. Tekstovi su životno primenjivi, što je meni po­sebno bilo važno.

KAKO IZGLEDA KRALJEVSTVO STRAHA OD USPEHA?

Uljuljkano u predrasude, uverenja i nasleđene šablone. Svako živi u kraljevstvu nekih osobina na koje nije ponosan. Igra igre sa sobom i dru­gima. Mene su učili da je skromnost vrlina, da se ne ističem, a onda sam shvatila da počinjem da se bojim reakcije drugih na moju posebnost. I postala sam kraljica odlaganja, jer nisam bila spremna za sopstveni sjaj. Skromnost je kontra­veština koja guši naš sjaj. A svi smo posebni i svima nam je potrebno da sijamo. Samo kada prestanemo da ograničavamo svoju posebnost i izuzetnost. A granice su nam postavili oni koji su nas odgajali. Što pre izađemo iz granica svog kraljevstva osobina sa kojima ne možemo na­pred, postajemo gospodari sopstvenog života.

FOTO: EVERTON VILA UNSPLASH.COM

KOME JE NAMENJENA KNJIGA?

Odraslima koji žele da rastu. Da otkrivaju najbol­je delove sebe, svima koji žele da žive život koji im se sviđa.

KAKO SI ZADOVOLJNA ČITANOŠĆU PRVE KNJIGE „KREI­RANJE RADOSTI – NIKADA NIJE KASNO DA OSTVARITE SVOJE SNOVE“?

Zadovoljna sam i zahvalna. Zahvalna svima koji su mi pisali da sam im na neki način pomogla da osveste skrivene procese u sebi i počnu da gledaju na život iz mnogo boljeg ugla. Verujem da će moja prva knjiga biti čitana još dugo. Ovom drugom idem dalje. Moje knjige su moji tragovi kojima dajem drugima nove načine razmišljanja kroz koje sam i sama prošla.

TEMA JULSKO–AVGUSTOVSKOG IZDANJA RYL MAGA­ZINA NOSI NAZIV „SVUDA SAM GDE SU MI TRAGOVI“. TVOJ PREĐENI PUT I OSTAVLJENI TRAGOVI O ČEMU GO­VORE?

Ima Andrić rečenicu da smo dužni prema svom životu da ostavimo neki lični trag. Zato smo i do­bili život na dar. Zato su nam i date vrline rođen­jem. Do nas je da ih oživimo. Tragovi su ono što njima stvaramo i što posle nas ostane. Tome da težimo. Da jednog dana ne žalimo za onim što nismo učinili. Ostavljamo tragove kroz ispol­javanje svoje autentičnosti ako je sebi ikad do­pustimo. Znam mnoge koji nisu. Ja sam oduvek bila intelektualni tip i ako moj mozak nije mogao da shvati, to nije postojalo. Čuda su se dešavala drugima. I za mene je duša bila nepoznata kat­egorija. Da bih ostavila tragove, bilo je potrebno prvo stići do sopstvene duše.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Fotosofia – tamo gde se susreću svetlost & mudrost

O HRABROSTI KROZ FOTOGRAFIJU