„SVEDOCI“ Marka Kusmuka u Galeriji Progres, e-izložba na realnim zidovima sa stvarnim junacima

Piše: Mia Medaković-Topalović

„SVEDOCI“ Marka Kusmuka u Galeriji Progres, e-izložba na realnim zidovima sa stvarnim junacima

Mesto: Srbija, Beograd, Galerija Progres
Izložba: Marko Kusmuk, akademski slikar „Svedoci“
Vreme: 13.-31. mart 2020.
E-platforma: Art Up


Vaša pozicija: vaš dom, udobno zavaljeni u stolici pratite preko računara izložbu slikara Marko Kusmuk i Dušan Zlokolica, istoričar umetnosti obratiće se u kraćem izlaganju. U jednoj od najprestižnijih galerija na Balkanu, fenomenalne slike slikara mlađe generacije, rođeng u Sarajevu, sa adresom u Beogradu.
Organizacija: Galerija Štab & Kvart BW
Zbog trenutne situacije i društvene odgovornosti, svečanog otvaranja za javnost neće biti i zbog toga smo došli na ideju da organizujemo individualno Art Up otvaranje. U cilju plasiranja informacije kulturnog sadržaja putem online medija i društvenih mreža selektovali smo određeni broj ljudi koji će proslediti video materijal na društvenim mrežama FB i IG.

„Svedoci Marka Kusmuka su svedoci naših života i sopstvenih sudbina, univerzalna ljudska ekspresija trajanja. Oni govore o univerzalnim istinama i nepromenljivim vrednostima, pomažu da razumemo život. Kusmukov pristup je sada mnogo bliži crtežu, on ovde pokazuje svoje majstorstvo u službi dočaravanja unutrašnjeg doživljaja kroz naborane likove i njihove ekspresije. Ključ koji otključava ove slike nalazi se uvek u posmatraču i on će sam odrediti u skladu sa svojim dometima da li im daju nadu, da li opterećuju ili teše posmatrača. “ istakao je istoričar umetnosti Dušan Zlokolica.

Kusmuk je za svoje likovno stvaralaštvo dobio i nekoliko nagrada: prvu nagradu za crtež Fondacije Vladimir Veličković, kao i Veliku nagradu Udruženja likovnih umetnika Srbije povodom 100 godina ULUS-a. Ponosni je dobitnik i prve nagrade za crtež Zlatni lav u Veneciji na izložbi „Venice Land“, kao i mnogih drugih. Od 2007. godine, samostalno je izlagao u Srbiji, Italiji, Kini, Nemačkoj i mnogim drugim zemljama, a takođe i na više od šezdeset žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu.