in

SVA LICA LJUBAVI

PIŠE: BRUNO ŠIMLEŠA, DEO IZ KNJIGE “LJUBAVOLOGIJA”
FOTOGRAFIJA: ANIMA MUNDI

KNJIGA KOJA JE POSTALA SVOJEVRSNI UDŽBENIK O LJUBAVI, PRODANA U VIŠE OD 25.000 PRIMJERAKA U ČITAVOJ REGIJI. OSIM HRVATSKOG IZDANJA, OBJAVLJENO JE I NA SRPSKOM, SLOVENAČKOM, MAKEDONSKOM I ALBANSKOM JEZIKU.

Ljubavi nikad previše. Bilo da se o njoj piše ili se njome živi! Možemo je konzumirati u svim oblicima i neograničenim količinama, entuzijazmom koji bi posramio tipičnog osnovnoškolca u njegovom prvom susretu sa sladoledom u toj sezoni.

Nekoliko je razloga toj organskoj želji za ljubavlju, a ja ću navesti samo dva. Jedan je da smatramo da nas samo ljubav (koju prečesto pogrešno poistovjećujemo s romantičnom ljubavlju) može upotpuniti. Zapravo se radi o pogrešnom uvjerenju da ćemo esenciju ljubavi spoznati voleći druge pa ako bolje upoznamo taj mehanizam, ako bolje shvatimo kako se treba manifestirati ljubav prema drugima, uspjet ćemo živjeti ljubav! To je posebno problematično jer je ono što nazivamo ljubavlju najčešće tek zaljubljenost ili čak posesivnost, ali o tome ćemo detaljnije kasnije. Drugi razlog, ujedno usporedivo intrigantniji, jest fascinantna činjenica da jedan dio nas, svakoga od nas, zna da smo satkani od energije ljubavi i onda želimo iskoristiti svaki susret s njom!

Kad opisujem raskoš ljubavi, često koristim analogiju s dugom. U pozadini duge (odnosno boja uopće) jest svjetlost koja se rasipa u različite boje, odnosno oblike. Slično je i s ljubavlju.

Ljubav prema kreaciji korijen je svih ostalih oblika ljubavi. To je osnova bez koje su ostale ljubavi nezamislive i neostvarive. A objekata ljubavi doista je bezbroj. Možemo osjećati ljubav prema životu, drugima, slobodi, idejama, moru, vjetru, poslu, nekoj aktivnosti, riječima, zahvalnosti, glazbi, prirodi, iskrenosti… Dragi moji, možemo osjećati ljubav prema svemu čiju bit doista prepoznamo! No s ovim nabrajanjem koje može ići unedogled tek smo naslutili veličinu i ljepotu ljubavi. Želimo li spoznati što ljubav jest, mora nam biti jasno da poanta ljubavi nije u voljenju nekoga ili nečega, nego u prepoznavanju sebe kao ljubavi koja voljenjem živi ono što ona istinski jest!

FOTO: MANDY VON STAHL UNSPLASH.COM

Dakle, vrhunce ljubavi nećete spoznati ako osvijestite da volite svoju djevojku ili dijete ili more. Koliko god prekrasne bile te ljubavi, tako ćete upoznati samo jednu dimenziju ljubavi i to onu manje impresivnu jer ćete vezivati svoju mogućnost ljubljenja za druge. To nije mudro jer ako oni nestanu iz vašeg života, nestaje i osjećaj voljenja, zar ne? Jedina osoba koja ne može pobjeći od vas jeste vi sami i zato je nužno u svakoj ljubavnoj vezi koju imate osvijestiti sebe kao ljubav koja voljenjem živi svoju esenciju. Tako ćete biti jednako ljubavni i jednako sposobni voljeti čak i ako jedan objekt vaše ljubavi iz bilo kojeg razloga nestane s radara. Nemojte me pogrešno shvatiti, obožavam voljeti i svoju suprugu, i svoju kćerkicu, i svoje prijatelje, i svijet ideja, i riječi čijom sam sveobuhvatnošću jednostavno zaluđen. Obožavam voljeti i knjige, i mogućnost da upravo sada vi i ja dijelimo autentičan trenutak… Volim i domaću klopu, volim i to što nam je dana mogućnost napredovanja, volim i izazove… Sve to i još mnogo, mnogo toga doista volim i obožavam što volim sve to.

Ali poanta ljubavi nije u objektu, nego u subjektu! Poanta ljubavi nije u osvještavanju onoga što volim, nego u spoznaji sebe koji stvaram ljubav! Vrhunce ljubavi doživljavamo kad, ljubeći, prepoznajemo sebe kao ljubav! Zato toliko volimo voljeti. U voljenju se sastajemo sa svojom esencijom. Tek kad volimo, shvaćamo da se od svoje esencije nikad nismo ni rastali!

Slična je situacija i sa zahvalnošću i divljenjem. Lijepo je kad osvijestimo sve na čemu smo zahvalni. Lijepo je kad osjetimo zahvalnost na svojim vrlinama, na nečijoj lijepoj gesti ili na nekim životnim iskustvima, ali tako nećemo uhvatiti vrhunce zahvalnosti. Oni se osvještavaju prepoznavanjem sebe kao osobe koja je sposobna osjećati zahvalnost, kojoj zahvalnost teče u žilama, klizi do srca jednako glatko kao i onaj, već spomenuti, prvi sladoled u određenoj godini. Svjesnost da ste uopće sposobni osjećati zahvalnost ili da se znate istinski diviti mnogo je važnija od osvještavanja onoga na čemu ste zahvalni ili čemu se divite! Subjekt, uvijek je stvar u subjektu. Uvijek je stvar u vama!

Dakle, postoje 3 faze prepoznavanja ljubavi:

  1. Osjetiti ljubav prema nekomu ili nečemu.
  2. Osjetiti ljepotu tog životnog blagoslova te se zahvaliti i proslaviti tako izvrsnu životnu činjenicu.
  3. Osvijestiti da ste vi ti koji ste omogućili na­stanak ljubavi. Volite jer ste sposobni voljeti. Izvor ljubavi je u vama, a ne u nekoj drugoj osobi ili pojavi! Ljubav je vaša i kad to shvati­te, spoznate da ste vi zapravo njezini!

Osjećaj ljubavi često zapne već na ovoj prvoj fazi. Ljubav prečesto svodimo na ljubav prema drugima i tako joj zapravo uskraćujemo dah. Trebali bismo proslaviti sve ostale oblike ljubavi jer ljubav doista ima bezbroj nedovoljno opjevanih lica. Zapravo, kad se sve zbroji i oduzme, ljubav prema kreaciji (iz koje proizlaze sve ostale ljubavi) jest ljubav prema sebi. Kad jača ljubav prema sebi, jača i ljubav prema životu! Kad slabi ljubav prema životu, slabi i ljubav prema sebi.

Mogao bih možda pokušati dočarati kako se očituje moja ljubav prema raznim stvarima.

Ljubav prema sebi manifestira se uživanjem u svemu izvrsnome što sam već prepoznao i otkrivanjem novih horizonata. Manifestira se i prihvaćanjem svojih današnjih ograničenja, stvaranjem dovoljno prostora za življenje strasti…

 

Ljubav prema supruzi manifestira se spoznajom da je svoja, a ne moja. Manifestira se i poštivanjem njezine ljepote, njezina glasa, njezina srca koje, siguran sam, može obgrliti svijet! Ljubav prema prijateljima manifestira se prepoznavanjem njihove ljepote i podržavanjem svega što je ojačava. Za njih ću se uvijek truditi naći vrijeme. Inače, u odnosu prema slobodnom vremenu sjajno se očituje koliko držite do sebe. Ako ga dajete onim ljudima koji poštuju život, poštuju sebe i poštuju vas, znači da vam je stalo do vas samih i da ste svjesni svoje vrijednosti. Ako ga drugima dajete samo zato što želite steći njihovu naklonost, znači da možete i više cijeniti sebe.

Ljubav prema pisanju manifestira se u stvaranju dovoljno prostora za tu alkemičarsku aktivnost prevođenja esencije neke ideje u riječi, kroz doživljavanje biti te ideje.

Ljubav prema ljubavi manifestira se divnom pozornicom koju sam izgradio samo za nju, u središtu svog srca. Svako malo imamo neku novu predstavu, neko novo oličenje ljubavi koje zaslužuje biti proživljeno. Od većih se u posljednje vrijeme pojavila ljubav prema kćerkici. Posebna boja te ljubavi potpuno me očarala!

Ljubav prema idejama manifestira se kroz česte i apsolutno slobodne igre međusobnog zavođenja.

Ljubav prema iskrenosti manifestira se apsolutnom iskrenošću u partnerskom i prijateljskim odnosima. Apsolutnom iskrenošću! Sve drugo uzima previše vremena i stvara previše slijepih životnih ulica.

Dragi moji, uživajte u ljubavi kako god znate i umijete! I ne zaboravite, vrhunac ljubljenja je u prepoznavanju sebe kao ljubavi koja kroz voljenje živi svoju bit!

FOTO: TOA HEFTIBA UNSPLASH.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SPOZNAJA

KAKAV NAM JE PRISTUP ŽIVOTU, TAKVA NAM JE LJUBAV