in

RAZUM I OSEĆAJNOST

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: DAMJAN TOPALOVIĆ

Razum kaže: „Moje je carstvo nebesko.“ Srce kaže: „Moje je carstvo beskrajno i nebesko.“ Kojem carstvu se prikloniti? Koju zvezdu vodilju pratiti?

RAZUM: koristi um, trebaće ti. Biće korisno. Umnica budi danas. Razmišljaj, promišljaj, istražuj. Hiljadu puta premeri i jednom seci.

OSEĆAJ: prati, ne brini, vodim te čudesnim putevima do tvog sna, ne boj se, budi smela, budi hrabra, samo ti znaš koliko možeš, vodi me, veruj, evo me, stižem.

I tako, krenula sam niz ulicu života, puna nade i snova, vere, da tamo negde sunce sija na najjače. Lomili me vetrovi, šibali me orkani, voleli me valovi, mrsile kosu zvezde, školjke mi šaptale, suze se kotroljale da izdržim i pratim osećaj. Rekoh nebu „Imam srce lavice“ i ono mi poverovalo. Bio mi je na pomoći kada god je zatrebalo. Pogledam u nebo i ono mi pošalje poruku univerzuma. I tako, što voljom, što igrom slučaja, što lucidonošću i hrabrošću, svi ti putevi i raskršća su me spremali na ono što danas jesam. Ono što danas moja duša živi. Nije bilo kalkulisanja, premeravanja, srce je odnelo pobedu. Jer izrekoh jednom: „Kakva vam je volja, takav vam je uspeh.“

Jesen, tople boje se mešaju na asfaltu… žuta, naradžasta, braon. Svaki list nosi svu boju i miris. Volim jesen, ume da bude tako romantična. Ona i jeste poziv na romantiku. Osmišljavam novi život, igram se u 2020. Moja izdavačka kuća je konačno oživela „Refresh Your Life“ – i virtuelna je i realna jer kod mene je sve moguće, tako se živi život kao moguć. Vladika Nikolaj Velimirović bi rekao: „Šta god nameravaš, oslušni savet neba. Što god da tkaš, vezuj konce za nebo.“ Korak po korak, snagom lavice, ispisujem stranice. Keri Bredšo bi mi pozavidela, sigurna sam. Skriveni svetovi u meni se bude, napajaju na nebu i oživljavaju. Nisam ni svesna koliko mogu.

Gladna kretanja, vođena osećajima i srcem, žena na putu, osvojena lepotom sveta, svesna je da stiže tamo gde je naumila i da je bogata koliko joj stane u zenicu oka. U novoj normalnosti traži svoju bit. Mačem sudbine krči sebi put. Plešem u svojoj energiji, a sa mnom i Mesec, zvezde i Zemlja. Očaravajuće je kada osetiš da je Univerzum uz tebe. Ne boj se, ovo je tvoja matriks igra.

Jesen 2020. i noć kada pišem ovaj uvodnik pomešana je sa muzikom, mirisom anisa, dobrom odlukom, iskrenim osećajima. Ova jesen je neponovljiva i autentična. Ova jesen i cela 2020. jeste moja nova realnost, ali ne samo zbog kovida, već što ću ove jeseni opet nositi samo prezime svoga oca Medaković, a Topalović jer mi se sin tako preziva. Život uvek ima najbolji scenario za nas. I nevidljiva ruka sudbine vodi nas putevima koji su samo naši. Hej, devojčice, imaš srce lavice…

Tema novembarskog izdanja RYL e-magazina je „RAZUM I OSEĆAJNOST“. Priče naših nadanja, snova, ljubavi, lepote, krasote. Ovo su priče naših hrabrosti i umešnosti da živimo život dostojan življenja. Ovo je moja 66 priča u RYL magazinu. Ja sam i glavna i odgovorna urednica i kolumnistkinja, vezujem konce na onlajn platformi već 5 i po godina i pratim svoje osećaje. Od svih ovih priča nastaće jednog dana velika knjiga i sve to samo zbog osećaja.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NOVEMBAR 2020: IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL

NISAM BILA DOVOLJNO HRABRA