PLAY (S)MART

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: ALEKSANDRA POPOVIĆ

Igraj se sa igrom. Igraj se dok te ne napusti snaga. Trči, pleši, spavaj, gledaj u zvezde, voli, moli, sanjaj, broji, snevaj život u bojama koristeći energiju bića svog. Sa kim da se igraš? Igraj se kroz omeh, pažnju, spontanost, priču dok ispijate kafu. Razmenjujući misli, recepte, ideje, snagu, ljubav.

Igraj se igrom jer je ona sveža krv koja te budi, vodi, nosi. Igraj se igrom jer čim bi se igrao na pesku života koji sam stvaraš a koji ti je dat. Kada u nekom periodu života čovek zaluta na pogrešnu stazu i ne zna kako dalje psiholozi obično postavljaju pitanje „Čime ste se igrali kada ste bili mali?“ Zapitajte se iako se niste izgubili na svom putu. Ja sam se igrala lutkama, preskakala lastiž, snimala na kaseti svoj glas recitujući pesme a u pozadini puštajući instumetnale (možda je vreme da otvorim svoj youtube kanal) (hahahah). Uživala u kreaciji. Igrala sam i one pametne igre. U šestom razredu sam počela u školi da igram šah, sekciju je vodio profesor matemtike Kujundžić. Razbijala sam sve. Pobeđivala sam lako i dečake i devojčice i tako do osmog razreda šah mi je zaokupljao pažnju. Nisam znala napamet ni jedno otvaranje, igrala sam na osnovu zdrave logike, sagledavanja i predviđanja par poteza unapred. Ta igra na 64 polja bila je toliko uzbudljiva, zanimljiva, adrenalin mi je radio na 1000%… I shvatate, tema martovskog izdanja RYL magazina nosi naziv

„PLAY (S)MART“

Možda je malčice kontradiktorna sintagma igrati pametno. Tu gde se meša razum sa igrom – da li je igra? I to ona iz strasti, vatre, emocija, lepote, spontanosti. Jer ukoliko prepoznamo sopstveni ritam života, spoznaćemo i našu istinsku igru.

Ovoga marta igraj spontano, živahno, lepršavo igraj i ne pitaj se, ali ništa. Samo prati ritam, pokret, telo, sjaj sopstvenog bića i prepusti se. Da li sam mislila na pametnu igru ili igru u martu – na vama je da odlučite i izaberete.

Setite se sa čime ste se vi igrali kada ste bili mali. Kakve vam emocije ta slika budi? Da li devojčica ili dečak u vama žudi i dalje za tom igrom ili se igra celog života?

Mislim da nam je u životu onako kako odlučimo. Ja ću se igrati ovog marta, otići ću do zvezda i nazad i prepešačiću sva brda i doline da bih stigla do nove sebe. Ima li ičeg lepšeg i zlatnijeg od spoznaja i ljubavi koju širimo oko nas.

Ne plašite se sopstvenih pokreta i misli. Just play kako god želite, jer je to jedan od načina da se osetite živim i da se diše punim plućima.

“Kad ispustiš igračku iz ruke ona prestaje da se igra. I sa igrom se treba igrati.“ Mika Antić

Sada kada sam velika, ja se igram pisanja i dobro mi ide. A kada budem još veća, objaviću roman.