in

„OKRUGLA DUGA“

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: PIXABAY.COM

Jasmina Kovačev, coach za ostvarivanje vrhunskih dostignuća – poreklom je iz Novog Sada, a preko 20 godina živi na Novom Zelandu. Na našim prostorima, dugi niz godina, donosi napredne edukacije koje je učila širom sveta. Pored široke edukacije u preko 30 modaliteta i tehnika, priznata je kao AAMET Master Trener EFTa, IMMA Master Trener METAZdravlja, voditelj programa ličnog i profesionalnog razvoja “Okrugla duga”, autorka je knjige “Preobrazite svoje slabosti u snagu”, kreator programa emotivne i mentalno transformacijske podrške obolelima od karcinoma “Biram život”.

Jasmina Kovačev

ŠTA PODRAZUMEVA PROGRAM „OKRUGLA DUGA“? DA LI PROGRAM U SEBI ZAISTA NOSI SVE DUGINE BOJE, OD ONIH NAJJAČIH, DO ONIH NASLABIJIH?
Duga koju smo navikli da vidimo na nebu ima u pozadini priču o nedostižnosti želje. Okrugla duga zaokružuje ciklus, daje nadu, i na neki način, poziva na zaokruženje ciklusa rasta duše, poziva nas da postanemo prirodni, lepi, u svim bojama spektra, baš onako kakva je suština našeg bića, koja se krije ispod maske ega, formiranog da bi se lakše nosili sa svojim emocionalnim ožiljcima i teretima. U duhovnom svetu, prema kanalisanim informacijama, okrugla duga je simbol ljubavi i jedinstva. Sam program „Okrugla duga“ nudi razumevanje, a i put oslobađanja i približavanja svojoj suštini. Svaki segment edukacije ili transformacije u ovom programu predstavlja ključne delove puzle na tom putu. Ako pričamo metaforički, program „Okrugla duga“ ima lepotu svih boja duge. Što više mu se posvetimo, boje su sve lepše i intenzivnije, tj. Sve više smo bliži svojoj suštini i jedinstvu.

KADA SE ODLUČIMO DA SE PREPUSTIMO NEKOM PROGRAMU, KOLIKO MOŽEMO BITI SIGURNI DA ĆE NAM ON ZAISTA POMOĆI PRILIKOM REŠAVANJA NAŠIH PROBLEMA I BLOKADA?
Isto kao što duga ne može postojati bez svih boja spektra koje je čine, tako je i svaki deo programa samo deo celine. Da bi došli do svoje suštine, vrlo su korisni svi delovi programa. Tempo kojim ćemo ići je stvar izbora i mogućnosti, a najčešće stvar prioriteta pojedinca. Sve edukacije i radionice „Okrugle duge“ su komplementarne i predstavljaju celinu u domenu ličnog rasta i razvoja, a ujedno čine osnovu edukacije EFT praktičara i Energetskog Psihologa. Istovremeo, svaka od edukacija može biti pohađana neovisno od EFT-a, i biti od velikog značaja svakom praktičaru, bez obzira koje metode koristi. Kroz program „Okrugle duge“ unapređujemo sve ključne oblasti života, bilo da se radi o ličnom ili profesionalnom životu, zdravlju, ili generalnom osećaju zadovoljstva.

Program je kao mapa i svako mora preuzeti odgovornost za korišćenje mape koju dobije. Neophodno je shvatiti da je ceo život namenjen rastu i razvoju, stoga je i rad na sebi celoživotni proces. Ima velike razlike u doživljaju života kada efikasno radimo na sebi, a doživljaj je ono što je najbitnije.

TEHNIKE KOJIMA DANAS VLADATE STICALI STE ŠIROM SVETA. ŠTA VAS JE VODILO DO TEHNIKA KOJIMA POMAŽETE LJUDIMA? POJASNITE NAM ŠTA JE EFT TEHNIKA?
Spontanim, ali pažljivim izborom neformalnih edukacija u trajanju od skoro tri decenije, sticala sam znanja koja nisu samo u domenu tehnika, već suštine funkcionisanja ljudskog bića i sveta u kom živimo. Zato volim da kažem da sam student života i učitelj života. Mnoge od njih ne koristim aktivno, ali je svaka doprinela širini i dubini razumevanja ljudskog bića, njegove energije i psihe, kao i razumevanju sveta i Univerzuma u kom živimo.

EFT je tehnika koju najviše koristim u svojoj praksi zbog njenih mogućnosti. Možemo reći da je EFT, uslovno rečeno, emocionalna akupresura, mada tačke za stimulaciju nisu ni blizu onog što je suština ove tehnike. Zbog svoje jednostavnosti koja postoji na prvi pogled, tehnika je često promovisana od strane amatera, ili od strane onih koji su eksperti drugih oblasti, a nikako ne EFT-a, koji je stoga i razumeju na vrlo površnom nivou. Internet je, nažalost, prepun takvih materijala. Zato imam zadatak, kao profesionalni trener i akreditovani Master trener EFT svetske profesionalne organizacije AAMET, da skrenem pažnju na ovu pojavu. Suština tehnike je u pronalaženju specifičnih aspekata i korena onog što doprinosi problemu na kom se radi. Spektar onog na čemu se može raditi je ogroman, jer emocije i uverenja su prisutni u svim oblastima našeg života. Svi znamo da stres stvara problem na različitim nivoima, posebno ostavlja trag na zdravlje. Primena EFT-a, kao izuzetne altake, moguća je ne samo za rešavanje emocija koje nas muče i rešavanje štetnih uverenja koja nas sabotiraju, nego je vrlo efikasna kod bolnih stanja, u domenu zdravlja, gde može da se koristi u različite svrhe i na različite načine. Primenjuje se u domenu dostignuća u poslu, sportu, rešavanju nedostaka samopouzdanja itd. Ujedno, kompatibalan je sa svim pristupima koje neko koristi.

IDEJA ŽIVOTA BEZ BLOKADA – KOLIKO JE ZAISTA MOGUĆA I LAKO OSTVARIVA, I KAKO DA OSVESTIMO ŠTA NAM JE BLOKIRANO?
Proces rasta i razvoja je vezan za celoživotni proces našeg fizičkog bića, kao i za proces razvoja naše duše. Živeći život, stvaraju se stalno neke blokade koje su, u stvari, prilika za nova učenja, nove uvide, sledeći stepen rasta i razvoja našeg bića. Stoga, dok se ne završi zadatak naše duše i ne završi ciklus, blokade postoje, rešavaju se, nove dolaze, rešavaju se itd. Znači, nismo nikada bez blokada, a suština je rešavati one koje su nam sledeći prioritet za ono što nam je cilj da postignemo. Kad se radi o osveštavanju blokada, to bih metaforički rekla, teško je videti svoje obrve bez ogledala. Često svi drugi mogu videti šta nas blokira, a mi ne. Kada se radi o samopomoći i radu na sebi, sistematski pristup u radu omogućava da rešimo korene mnogo čega, a da toga nismo ni svesni. Ciljano rešavanje blokada nekih tema je ozbiljan zadatak i za praktičara. Ima po nešto što možemo sami osvestiti i rešiti, mada kod svake malo kompleksnije situacije je to gotovo nemoguće. Tada nam je pomoć dobrog profesionalca od velike koristi. Pored toga, drugačije funkcioniše podsvest u rukama profesionalca, a drugačije u sopstvenim rukama, čak i kad se radi o primeni tehnika na sebi od strane profesionalca.

AUTOR STE KNJIGE „PREPOBRATITE SVOJE SLABOSTI U SNAGU“. RECITE NAM U PAR REČENICA KAKO TO DA IZVEDEMO, DAJTE NAM FORMULU.
Svaka naša slabost je tu sa razlogom. Nekada je mi smatramo i našom jakom stranom, mada je u stvari obrnuto. Rešavanjem emocija na energetskom nivou onog što nam je stvorilo tu slabost, mi postajemo ono što u stvari jesmo, vraćamo snagu svom sustinškom biću, vraćamo se sebi i svojoj suštini. Na primer, kad je neko puno kritikovan i ugnjetavan u detinjstvu, može odrasti u osobu koja nema samopouzdanja. Često se desi da takve osobe imaju hrabrosti da pokažu „zube“ samo na slabijim od sebe, da se bojeđ konflikta i kritike. Sve će uraditi da izbegnu sukob i kritiku „jačih“, a to će kompenzovati agresivnošću na slabije (može biti decu, ženu). Rešavanjem emocionalnog tereta koji je nastao u detinjstvu, podiže se i njihovo samopouzdanje, i gubi se potreba za kompenzacijom zbog bola detinjstva.

ŠTA POLAZNICI SEMINARA MOGU DA OČEKUJU U ZAGREBU 16. I 17.04. I U BEOGRADU 23. I 24.04.2016. GODINE?
Polaznici ovog seminara imaju priliku da osete segmente „Okrugle duge“, da dobiju dublje uvide sopstvenih blokada. Svako je na drugačijem stepenu razumevanja, tako da će svako otići na svoj sledeći stepen uvida o sebi. Samim tim, mnogi će znati i šta dalje da urade sa tim, a oni koji ne znaju, imaće prilike da nam se pridruže na nekim od grupnih tretmana kako bi rešili ono što ne umeju sami. Isto tako, svima će biti jasnije kako da postignu ono za čim trenutno tragaju, bilo da je to obilje, zdravlje ili uspeh. Prvi korak je uvek osvestiti gde je problem, a onda krenuti u traganje za rešenjem. S obzirom na to da je ovo prvi korak, omogućavamo ga polaznicima po veoma popularnim cenama, sa dodatnim popustom za članove porodice. Želimo da ovaj prvi korak za mnoge učinimo što lakši, a za naše „stare“ poznanike, prijatelje i polaznike, ovo je vreme da im se na ovaj način zahvalimo za njihovu lojalnost.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ROMANTIČAR KOJI JE PROMAŠIO VEK

POBEDNIČKA UTAKMICA ŽIVOTA