in

Očekujte čudo

Roman Tolić, režiser, producent i inovator iz Beča, pripada trećoj generaciji rođenih Beograđana. Potiče iz familije čiji su koreni srpski, grčki, slovenački i nemački, ispisuje stranice svoga životnog romana sa puno hrabrosti, smelo realizujući svaku svoju filmsku ideju. Od 12. godine živi u Beču i snima filmove. Sa 15. godina osvaja prve filmske nagrade, a sa 16. počinje da radi na austrijskoj nacionalnoj televiziji ORF kao urednik, režiser i producent više od jedne decenije. Osnivač je nezavisne filmske kuće “Tolikas Media Company” www.tolikas.tv  koju već 13. godinu uspešno vodi u Beču.

Radi četvrt veka u medijskom svetu u Austriji, inicijator je mnogobrojnih medijsko-obrazovnih TV produkcija (ORF goes to School, Clip 2000, itd.), bio je predsednik Austrijskog udruženja „Content Industries“, osnivač evropskog inovatorskog pokreta u Silicon Valley „12 Entrepreneurs“, nosilac je brojnih međunarodnih priznanja i nagrada, i ekspert Ujedinjenih nacija za inovaciju i preduzetništvo (UNIDO). Roman je snimio  desetine kratkih filmova, jedan igrani film, stotine televizijskih priloga i izveštaja i nekoliko specijalnih TV emisija. Po prvi put pravi dugometražni dokumentarni film „Return of Tesla“ (Povratak Tesle) www.returnoftesla.com, čiju premijeru uskoro očekujemo negde u svetu.

Neko je rekao da je ime sudbina, kako se ti nosiš sa svojim r/Romanom?

Roman u sebi nosi Rim. Svi putevi vode u Rim Roman je danas veoma neobično ime za naše područje, mada mi i Vizantija imamo i careve i manastire i svece Romane. Roman asocira na romantiku, carsku dinastiju, Polanskog i Abramovića, a i na debelu knjigu za čitanje….Treba biti i SKroman.

Koliko treba ljubavi, entuzijazma, hrabrosti, volje da radiš u nezavisnoj filmskoj produkciji?

Beskrajno, to je borba, a ono čega najviše nedostaje su pare. Film je skupa stvar, a ja nisam dete Rokfelera, već dete iz garaže.

U sebi nosiš „optimizam i bunt“ – odlična kombinacija da se napreduje na ličnom, ali i na profesionalnom polju. Do sada je ta čarobna kombinacija davala rezultate, da li ćeš i dalje da slediš tu nevidljivu nit u sebi?

Oduvek sam spajao nespojivo. Protivurečnost su motor života. Ne mogu bez euforije da radim. Kao inovator, nosim bunt protiv ustaljenih sistema, mediokriteta i svega što je protiv ljudi i prirode. Bunt (ili otpor/pobuna/borba protiv nepravde) je i u korenima moje familije.

Koja je to mudrost koja te vodi kroz život?

Intuicija, mašta i ljubav.

Da li si stigao do središta sebe?

Under construction!

„Plan nas brani od haosa i hirova“ – kakvi su tvoji budući planirani koraci u kreiranju celuloidnih bajki/filmova?

Plan je da radimo serijal fimova Povratka Tesle “Return of Tesla”. Prvi deo: Naš susret. U drugom delu: Tesla ide u New York. Treći deo: 70.000 godina u budućnosti. Četvrti: Tesla i tajne piramida itd.

Dobri filmovi inspirišu vas da ne budete ravnodušni i da ponovo poverujte u mogućnosti. Šta nas očekuje sa aktualnim projektom “Return of Tesla – Infinity & Eternity”?

Očekujem čudo: mi radimo dokumentarni film, koji će mnogima da izgleda kao mokjumentari (izmišljen dokumentarac), bajka ili naučna fantastika. Međutim, film je istinita priča (real science fiction), koja sadrži u sebi potencijal velikog otkrića. Nemamo scenario, jer sam život u ovom slučaju piše najbolji roman (scenario). Nemamo ni glumce, jer naši glumci – ako im verujete – ne glume i ne pretvaraju se. Ustvari, moglo bi se reći da oni glume sebe. Kažu da je to najteže: glumiti sebe… Na primer, čovek koji igra Nikolu Teslu zove se Nikola Tesla, izgleda kao klonirani Tesla, a tvrdi da je reinkarnirani Tesla. Taj čovek barata fizikom i metafizikom, odgovori su mu munjeviti, objašnjenja orginalna, sadržaji intrigantni uz veliku dozu samouverenosti, i sve to na jedan poseban način. “Ako je glumac, zaslužuje Oskara”, prokomentarisao je moj otac prof. dr. ing. Aleksandar S. Tolić.

ŠTA MISLITE?

Energija koja pokreće sve(t)