in

MODA ZA HUMANOST

MEĐUNARODNI KLUB ŽENA (IWC) BEOGRAD ORGANIZUJE AUKCIJU BEZ GLASNOG NADMETANJA („TIHU“ AUKCIJU) „MODA ZA HUMANOST“ KAKO BI SAKUPILI SREDSTVA ZA HUMANITARNE PROJEKTE.

Međunarodni klub žena iz Beograda (IWC) organizovaće jedinstveni humanitarni događaj „Moda za humanost“ (Chick for Charity), koji će se održati u hotelu Hyatt Regency 16. novembra 2021.IWC će prikupiti i prodati na takozvanoj „tihoj“ aukciji potpuno nove ili jedva nošene haljine, kapute, jakne, torbe, šalove i druge odabrane dizajnerske komade od međunarodno poznatih brendova, kao i regionalnih i srpskih renomiranih modnih dizajnera, kao što su Atelje Igor Todorović, Marija Tarlac, Atelje Mia Kostov, Atelje Maja Pavičević i Ivko. Jkobald, srpsko-austrijska modna kuća, jedan je od glavnih donatora za akciju „Moda za humanost“. Glavni  dizajner ove kuće Jovana Kobald, kreirala je haljinu specijalno za ovu priliku.

Svoj doprinos ovom događaju daće i Etno mreža, mreža koja predstavlja osobe i žene iz čitave Srbije, koje sa velikim umećem proizvode ručno urađene predmete i delove odeće, koristeći stare, tradicionalne tehnike.

Za nadmetnja su na raspolaganju mnogi zanimljivi i ekskluzivni komadi. U ponudi je vintidž Versaće (Versace) jakna, zatim specijalna jakna koja je napravljena u čuvenoj modnoj kući iz Belorusije, sa originalnim dogmadima od svarovski kristala. Tu su i umetnički urađena torba iz Italije, kao i odeća napravljena po nacrtima poznatih dizajnera iz različitih država. Na primer svilena haljina dizajnera Karlosa Kvintana (Carlosa Quintano) sa ručno prišivenim staklenim perlicama koje se protežu uz dekolte, zatim haljina od čipke španskog dizajnera Adolfa Dominika (Adolfo Dominguez), takodje i haljina dizajnirana u jednoj francusko-kanadskoj modnoj kući. U ponudi će biti i više kožnih jakni, torba koju donira kompanija Manuel, kao i jedan par Šanelovih (Chanel) cipela.

Pored dizajnerske i visoke mode, na dogadjaju „Moda za humanost“ na aukciji će moći i da se kupe veoma specifični komadi koji su tradicionalni za neke države, a koje doniraju supruge ambasadora. U ponudi su dva indijska vezena sarija, zajedno sa šalom od čiste vune koji donira supruga indijskog amasadora u Srbiji, gospođa Rumi Kohli. Supruga ambasadora Indonezije u Srbiji, gospođa Aty Rahmawati daje dva materijala ručno urađena u batik tehnici. Reč je o veoma staroj tehnici koja se radi bojenjem preko delova koji su prekriveni voskom, pa taj deo ostaje neobojen. Ova tehnika potiče sa ostrva Java u Indoneziji. Supruga pakistanskog ambasadora u Srbiji, gospođa Sonia Shehryar, koja je i predsednica Međunarodnog kluba žena u Beogradu, donirala je nekoliko tradicionalnih pakistanskih tunika „Shalwar kameez“. Gospođa Eunhai Kim, supruga ambasadora Meksika u Beogradu, donirala je tradicionalnu vezenu meksičku bluzu u stilu Fride Kalo.

„Naš Komitet zadužedn za prikupljanje sredstava za humanitarne akcije, uspeo je da prikupi veoma zanimjive modne komade i iskreno se nadamo da će i naši gosti biti na isti način uzbuđeni i puni entuzijazma, kao što smo mi, i da će  uzeti učešća u aukciji, i učiniti nešto dobro za humanost. Među donatorima koji nas podržavaju, želela bih da istaknem „Hyatt Regency“ hotel, čija svesrdnost i ljubaznost će ućiniti ovu humanitarnu akciju – događajem za pamćenje. Želim takođe da istaknem i dizajnere u Nonna Handmade, Jkobald and Fantazia di Yeya, rekla je gospodja Shehryar.

Sav prihod od događaja „Moda za humanost“ biće usmeren za prevenciju KOVIDA-19 i za ublažavanje njegovih posledica u Srbiji. Sredstva treba da posluže u prevenciji širenja virusa i smanjenu pritiska na ekonomiju i društvo za vreme pandemije.

Međunarodni klub žena u Beogradu je nevladina, neprofitna organizacija koja se sastoji od članica iz 30-tak država. Članice Kluba su žene iz diplomatskih krugova i supruge predstavnika stanih firmi u Srbiji. Među članicama su i žene iz Beograda, istog profila, a koje imaju iskustva sa sličnim klubovima u inostranstvu. Cilj Kluba je da promoviše prijateljstvo i solidarnost među ženama, da im pomogne da se upoznaju i zbliže sa kulturom zemlje domaćina, kao i da pomognu u humanitarnim i filantropskim akcijma.

Klub u Beogradu postoji nekih 30-tak godina ali je zvanično registrovan 2011. godine. Prepoznatljiv je po čuvenom Humanitarnom/Božićnom bazaru koji se održavao svake godine, prve sedmice u decembru. Bazar je okupljao učesnike iz nekoliko desetina država, mnoge ambasade, a posećivalo ga je nekoliko hiljada posetilaca. Za samo deset godina prikupljeno je više od 560.000 evra od donacija. Sredstva prikupljena na Bazaru našla su put do mnogobrojnih marginalizovanih grupa, medicinskih ustanova, obrazovnih institucija, i mnogih drugih kojima je potrebna briga i pomoć.

Pandemija Kovida 19 je spečila IWC da održi Bazar, prošle i ove godine. Zato smo morali da se dovijamo i smislimo nove načine da dođemo do sredstava za naše humanitarne akcije. Jedna od njih je i knjiga „Beograd viđen očima stranaca“,  koju su napisale naše članice, supruge stranih ambasadora u Beogradu. Akcija „Moda za humanost“ je  još jedna od aktivnosti koja ima istu svrhu – nabavljanja sredstava za pomoć onima kojima su najpotrebnija.

Pošto nismo u stanju da organizujemo Bazar i tako sakupimo neophodna sredstva u dobrotvorne svrhe, morali smo zaista da smislimo nešto drugo“, dodaje Zalina Stauch, Singapurka, koja je istovemeno i podpredsednica Kluba. „Dodatna prednost događaja „Moda za humanost“ je što podstičemo da se odeća ne menja tako često, i na taj način činimo nešto dobro za našu planetu“.

Za više informacija o događaju „Moda za humanost“ ili o Mađunarodnom klubu žena iz Beograda, kontaktirajte nas na info@iwc.rs.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BOJOM DO SVETLOSTI I ENERGIJE U SLAVU ŽENE

KREATIVNOST KAO IZVOR ŽIVOTA