in

MOĆ SRCA

PIŠE: SANJA DEJANOVIĆ – Reiki učiteljica i autor bloga Život uz Reiki

U čemu se ogleda moć srca? – pitali su. Da voli beskrajno, da te uvede u potpuni mir, da te prevede u potpuno drugi svet… da se raduje…

Kada kažem srce, ne mislim na najvažniji mišić u ljudskom telu koji pumpa krv, već na suptilni energoinformacioni centar koji se nalazi u predelu grudnog koša, poznat još i kao srčana čakra ili Anahata. Taj zelenkasti centar je odgovoran za funkcije srca, i kada je on otvoren i čist, tada fizičko srce kuca zdravo, a duhovno voli snažno.

Najveća moć srca, kako sam ja to doživela, njegova je sposobnost da se raduje. Da se raduje samo zato što postoji. Radosno srce je zdravo srce, sposobno da voli i da svojom ljubavlju isceljuje. Sposobno je da “dodirne” i donese radost drugim srcima kroz zagrljaj, pismo, poruku, razgovor ili misleno. To srce zna da namigne i da izmami osmeh, da oćuti i da uteši i da se raduje tuđoj sreći. Da se raduje pahulji, sunčevom sjaju ili kiši, bez razlike. Moćno srce lako voli. Njegova ljubav je lagana, neopterećujuća, nezahtevna. Taj topli osećaj u grudima kada ti se čini da si u stanju zagrliti čitav svet, da bi jednim dodirom mogao izlečiti svu tugu na planeti. Ali možeš izlečiti svoju tugu ili tugu bližnjih, a da bi to učinio, neophodno je da naučiš kako se voli. Jer moć srca se ogleda u načinu na koji daruješ ljubav sebi i drugima. Moćno srce odmorno je, uvek spremno da ljubav pruži, spremno za novo davanje. Sposobno je da voli i predmete koji ga okružuju i da im sa puno pažnje prilazi. Koliko puta se desilo da smo udarili u sto i opsovali isti? A šta je taj sto skrivio, osim što je nepomično služio nama? Ili smo opsovali sebe zbog nesmotrenosti? A sebe moraš voleti pod svim uslovima. Ako si nesmotren, to je zato što žuriš i što ti je loš fokus. Ne psuj ni sebe, ni druge, ni stvari, već se zahvali, jer je taj bol tu da te podseti da malo usporiš i da se konektuješ sa Sobom, sa ovim trenutkom.

U ljubavi sa drugim ljudima i u partnerskim odnosima, srce ima tu moć da zavoli i mane druge osobe, ima tu moć da čoveka natera da zaboravi na sebe kako bi se postarao o sreći voljene osobe. I ako se takva dva srca nađu, eto divne pozitivne harmonije. Srce ima moć da bezuslovno voli, da voli i one koji ne znaju da vole. Moćno srce ima snagu i hrabrost i volju da oprosti, da razume i da prihvati sopstvenu nesavršenost a onda nesavršenost drugih ljudi. Ume da vidi kada neko spava budan, a kada je neko prisutan i k sebi ne uzima sve probleme ovog sveta, niti uvrede koje mogu doći spolja. Šta znači “budan spava”? To je onaj trenutak kada osoba uputi izjavu drugoj osobi koja je često uvredljivog karaktera, ali bi trebala da odigra motivacionu ulogu kod onog kome je upućena. Primer, otac kaže ćerki: ”Vidi kako si se ugojila, ko će te sad takvu debelu?” Istinski budna osoba nikad ne bi dala izjavu koja može povrediti drugu osobu, a ona, umesto da mu uzvrati besom ili da se rastuži, što joj je ranije bila praksa, pošalje mu ljubav nazad, jer ona zna, kakve god da su reči izgovorene, da je to njegov način da je motiviše. Ali za to je potrebno u dobroj meri ukrotiti um svoj. Kada smo posmatrači misaone reke, onda možemo relativno lako da uvidimo šta se tu zbiva. Međutim, potrebno je utišati ili, po mogućstvu, potpuno isključiti podsvesni „gramofon“. “Pesme” koje dolaze sa njega mogu biti u vidu sledećih negativnih uverenja i programa ponašanja: Ja ne zaslužujem sreću, ja mrzim život, život je težak, loše je biti žena ili muškarac, mene niko ne voli, rođen/rođena sam da patim, ja nisam vredan/vredna, ja nisam dostojan/ dostojna ni ljubavi ni ničeg dobrog, ja sam loša osoba, ljubav je iluzija, ko još veruje u intuiciju i čuda, itd… Sa takvim i sličnim svesnim i nesvesnim uverenjima, naravno da nikakvo dobro čovek ne može da podari sebi, a kamoli da spozna Moć koju srce nosi. Zato je najbolje kada se paralelno radi na razvoju duhovnog srca i na kroćenju uma, jer to dvoje udruženi mogu mnogo postići. Kada se moć srca udruži sa moći razuma, tj. kada voliš i kada razumeš, ovaj život ti postaje lepa igra, u početku na trenutke, pa se ti trenuci produžavaju dok to ne počneš i da živiš.

U ovom životu, čovek ima dva izbora da uživa, odnosno da se raduje ili da pati. Ja sam se posle svega odlučila za radost. U tome mi je Reiki bio i jeste od velike pomoći, kako za mene, tako i za moje učenike. Za neupućene, Reiki je metoda tradicionalne medicine, priznata od Ministarstva zdravlja Srbije, koja zaista ima široki spektar primene i benefita i na fizičko i na mentalno telo čoveka. Doslovno, u prevodu sa japanskog, znači duhovno vođena životna energija, energija ljubavi zapravo, i kao takva, otvara pre svega baš taj srčani centar ili srčanu čakru, koja je most u drugi svet, svet ljubavi, svet mira, svet istine, svet gde boravi naše unutrašnje dete. Kroz nju, čovek može doći do potrebnih odgovora o sebi ili o životu, da osvesti gore pomenute programe, i mnogo više od toga, da se spoji sa detetom u sebi. Srce poznaje sve potrebne istine, samo ga upitaj i sačekaj da odgovor dođe. I što neko duže praktikuje Reiki, to se centar srca sve više širi i otvara, a osoba više ljubavi za sebe i druge spoznaje. Moćna osoba je ona čije je srce veliko i otvoreno kao more, kao nebo, kao svemir ceo, ko voli neusiljeno.

Srce ima moć i da predoseti, da te povede u najboljem smeru za tebe. Ima moć da prepozna tebi ključne ljude i događaje u životu. Iako se možda um opire, osećaj te ka tom nekom ili nečem vuče i tada znaš da si na pravom mestu, u pravo vreme, sa pravom osobom. To se ne dešava svaki dan, to su oni retki trenuci kada znaš da je potraga završena. Kada deluješ iz srca, sve je lako i spontano, a ukoliko osetiš nemir, onda znaj da nešto nije u redu ili ne treba da to nešto uradiš.

I na koncu ove priče, važno je da se shvati da može drugačije, bolje i čistije, i u partnerskim odnosima, i u svakom drugom odnosu koji možemo imati sa drugim ljudima, životinjama, biljkama, pa čak i stvarima, i naravno, u odnosu sa samim sobom. Jednom davno, prijatelj me je pitao: Šta je istina? Odgovorila sam da sam negde pročitala da je istina potpuno razumevanje svega. Možda nije bitno razumeti sve, ali razumeti govor svog srca jeste, spoznati Moć koju ono poseduje, ili makar započeti tu spoznaju, pa ko dokle stigne. Svako dobro, dobri svete.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

DUHOVNI DORUČAK

ONA VEZE SVOJU PRIČU