in

MALIM KORACIMA DO PRISUTNOSTI U SADAŠNJEM TRENUTKU

PIŠE: MIMA KOVAČEVIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

“Life is found in the present, all around us. We just fail to notice, to look, to take it all in. We worry about the future and borrow misery and fear from ruminations about the past. We move about only in action and allow little time for our minds and bodies to be quiet and calm.”

ANONYMOUS

U današnjem brzom svetu, lako je biti uhvaćen u gužvi svakodnevnog života i zaboraviti da ceniš sadašnji trenutak. Živeti u sadašnjem trenutku znači potpuno se fokusirati i aktivirati u sadašnjosti, osloboditi se brige o prošlosti ili strepnje oko budućnosti. To je umetnost koja zahteva da budete svesni, prisutni i da prihvatite sadašnji trenutak. Da li je ovo možda ključ za naše mentalno i emocionalno blagostanje? Ja mislim da jeste.

Pre par godina, imala sam priliku da na master studijama u Njujorku pohađam predavanja pod nazivom Mindfulness” – ovaj termin se uglavnom koristi kada govorimo o punoj pažnji i posvećenosti dešavanjima u datom trenutku. Ovo je takođe termin za koji nisam uspela da nađem adekvatan prevod na srpskom jeziku. Nakon par godina provedenih u Njujorku sam počela da primećujem kod sebe sve veći stres, nestrpljivost, netrpeljivost i iritaciju sitnicama. Trebao mi je čitav semestar predavanja da zaključim da me je svakodnevna okruženost velikom količinom informacija, dešavanjima i smetnjama, onemogućavala da se fokusiram na dati trenutak i da prosto usporim. Koliko samo puta uhvatite sebe da vam misli lutaju dok sedite i razgovarate sa vašim prijateljima ili porodicom? Koliko puta radite tri različite stvari istovremeno i uz sve to još razmišljate o tome šta vas možda loše čeka u budućnosti? Sigurna sam da je odgovor – mnogo puta. A znate li onaj osećaj kada se potpuno izgubite u hobiju u kojem toliko uživate da zaboravite da imate telefon, brige i potpuno izgubite pojam o vremenu? To je osećaj koji sam želela da postignem svakodnevno u svom životu.

Od tada sam uvela veliki broj promena koje mi omogućavaju da se više puta dnevno fokusiram na sadašnji trenutak. Nešto što mi je na početku pomoglo da bolje razumem i primenim u praksi koncept fokusiranja na sadašnji trenutak je meditacija. Meditiranjem sam naučila da se koncentrišem na disanje, što mi je posle poslužilo kao odskočna daska da naučim da kada nešto radim sav moj fokus bude na toj jednoj radnji. Kada sam u prirodi, isključim internet na telefonu da ne bih imala potrebu da proveravam da li su mi stigle poruke. Isto radim uveče kada legnem da spavam i pored toga ne koristim telefon i internet sat vremena pre spavanja i sat vremena nakon buđenja. Kada pričam sa nekim, trudim se da uhvatim sebe ako misli počnu da mi lutaju i zaista se potrudim da se vratim razgovoru i da slušam šta mi neko priča. Počela sam da prestajem da odlažem zadatke koje mogu da završim za nekoliko minuta da bih se oslobodila briga u budućnosti i da bih oslobodila svoje vreme. Ovo su zaista male promene koje su dovele do većeg osećaja mira i kontrole nad svojim životom.

Svesna sam da mnogi u današnje vreme imaju zaista velike životne probleme zbog kojih im je teško da se oslobode brige, strepnje i osećaja anksioznosti. Ipak, čvrsto verujem da postoje sitnice koje svakodnevno možemo promeniti u svom životu – promene koje će nam vremenom potvrditi da smo uspeli da istreniramo sami sebe, da kontrolišemo svoje misli i da primenimo umetnost sadašnjeg trenutka. Zapamtite da negujući dublje uvažavanje sadašnjeg trenutka, možemo postići veću sreću, produktivnost i emocionalno blagostanje. Svi možemo da naučimo da budemo prisutniji u sadašnjem trenutku, ali učenje zahteva i malo truda.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

LJUBAV PREMA MEDICINI I LJUDIMA

UMETNOST SADAŠNJEG TRENUTKA