in

„LOZINKA: MORAMO USPETI!“

PIŠE: ANIMA MUNDI

Reč je kao ključ. Otključajte vaš svet znanjem koje ima moć.

Lozinka, šifra, kod, password – sve su to reči sa istim značenjem. Reč koja otključava tajne, svetove, mejlove. Lozinka se koristila još u starim mitovima, bajkama. Jedna od najčuvenijih je ona iz bajke „Alibaba i 40 hajduka“ i iz „Hiljadu i jedne noći“ – SEZAME, OTVORI SE! Arapska čarobna lozinka kojom se otvaraju vrata skrivenog blaga.

Danas lozinku znaš ti, kao njen kreator, kojom čuvaš tajnu. Ili je to reč kojom se približavaš drugom biću po srodnosti, sličnosti. Lozinka se može višestruko tumačiti, kao i uspeh. Moje šifre kao password mejlova su kratke, sa brojkama. Njih ukucavam svakodnevno još od 1997. kada sam otvorila svoj prvi mejl. To što sam tada kreirala kroz reč, danas živim, verovali ili ne. I moje šifre, kodovi, nose simboliku mene.

Uspeh, ah taj uspeh! Šta je on za vas, dragi čitaoci? Šta je merilo uspeha? Mislim da je za svakog pojedinca uspeh ono što sam zamisli. Verujem da ne postoji objektivni kriterijum opšteg uspeha. Svaki pojedinac postaje “metron panton crematon” (mera svih stvari) u toj formi apsolutnog relativizma, prema kojoj ne postoji univerzalno važeća istina ili, u ovom slučaju, uspeh, svaki pojedinac je nosilac sopstvene istine i pojma uspeha.

Uspeh za mene proizilazi iz postavljenog i realizovanog cilja. Uglavnom volja kod mene pobeđuje i mene samu. Planski postavljam, na tromesečnom nivou, ciljeve koje realizujem uspešno ili manje uspešno. Ali, skor svega je kada podvučem crtu i vidim gde sam. U meni, sjajno se dogovaraju general i vojnik. General mi postavlja ciljeve, a vojnik ih sprovodi. Disciplina, fokus i kontinuitet donose uspeh. Nekome čak i inat. Raditi nešto iz inata je svojstveno samo Srbima. Mislim da to drugi narodi nemaju u karakteru. A mi ga imamo u genetskom kodu. Inatiti se mogu samo sebi da bih došla do cilja. Sve što radim, radim zbog sebe i ne postoji poređenje sa drugima, do te činjenice sam došla jako rano i vrlo mlada.

Zaključujete da je tema ovog junskog, suncem okupanog, izdanja RYL magazina

„Lozinka: moramo uspeti!“

Negde početkom godine, u knjižari Vulkan, listam knjigu „Grlom u jagode“ 40 godina TV serije, koju su priredili Maja Medić i Stefan Arsenijević. „Jer ta knjiga je nastala iz ljubavi i inata“, kako kaže Stefan Arsenijević u uvodnom delu. I nastavlja kako su on i Maja, poput zaverenika, ponavljali kao mantru citat iz treće epizode serije „Lozinka: moramo uspeti!“ da bi realizovali svoju ideju. Citat me je odmah osvojio. Bila sam njegova. U njemu je bilo sve što treba. Čovek, uspeh, inat, volja, cilj, zadatak, akcija, upornost!

Šta je uspeh? Kako stižemo do njega, kako pretvaramo nemoguće u moguće? Ko je alhemičar novog doba koji živi u nama?

„Uspeh je uvek dete smelosti.“ Francois Voltaire

Budite smeli u svojim dobrim namerama. Budite uspešni! Samo pazite na lozinku koju koristite kako biste došli do svog blaga. Sezame, otvori se!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

IZAŠAO JE JUNSKI BROJ E-MAGAZINA RYL

IMMUNKO ČAJ