PIŠE: TATJANA POPOVIĆ MARIĆ
FOTO: FILIP ŠOBOT
S obzirom na to da smo zakoračili u drugu polovinu godine, približili smo se sezoni godišnjih odmora, kada je važno da svom telu i umu pružimo vreme da se opusti, odmori i restartuje.
Šta je za vas odmor i na šta prvo pomislite kada pročitate reč RESTART?
Da li pod odmorom podrazumevate odlazak na more, planinu, selo, ili pak nekoliko spojenih slobodnih dana kod kuće, koje ćete provesti sa porodicom i prijateljima, ili čitajući omiljenu literaturu i gledati filmove?
Kada mi je draga Mia, urednica ovog divnog magazina, saopštila da je tema dvomesečnog izdanja za jul i avgust “Restart”, prvo što mi je palo napamet je da povežem pisanje ovog teksta sa svojim desetodnevnim odmorom na Adi Bojani, odakle i pišem za vas.
Za ovo kratko vreme, upoznala sam dosta ljudi, koji su baš kao i ja, na ovo mesto došli sa potrebom da se “restartuju”.
Za one koji još uvek nisu posetili ovo rajsko ostrvo, ono se nalazi se u zagrljaju između reke Bojane i Jadranskog mora, 15 km udaljeno od Ulcinja. Ada Bojana je poznata širom sveta po nudističkom naselju i netaknutoj prirodi, koju krasi jedinstveni eko-sistem i zalasci sunca koji ostavljaju bez daha.
Daleko od ulične buke i gradske vreve, u okruženju čiste lepote prirode, okićena mediteranskim rastinjem, Ada Bojana je mesto u koje se posetilac obično zaljubi pri prvom dolasku.
S obzirom na to da smo na ovakom odmoru svi veoma limitirani korišćenjem interneta, udaljeni od žute štampe i televizije, naprosto se nameće zaključak da je za istinski restart neophodno vratiti se prirodi i isključiti se iz modernog sveta.
U ovoj rubrici, koja se zove “Refresh Your Špajz”, predstaviću vam 5 izvandrednih namirnica, koje su nam poklon prirode da, uz pomoć njih, restartujemo naš organizam.
- KOPRIVA
Kopriva je jedna od najkorisnijih lekovitih biljaka na svetu. Svi delovi koprive – stabljika, lišće, koren i cvet – imaju lekovita svojstva.
Kopriva pomaže u lečenju ekcema, glavobolje, čišćenja i poboljšanja krvi, pozitivno deluje na gušteraču, snižava šećer u krvi, leči upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva.
Čaj od koprive se koristi za lečenje bolesti jetre, za poremećaje sna, kod alergija, kod tumora slezine, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.
Čaj se pije 4 nedelje, i on se ne kuva, nego se lišće koprive preliva vrelom vodom kako se ne bi uništili značajni sastojci.
Takođe, čaj od koprive se može svakodnevno piti, po jedna šolja, tokom cele godine.
- PERŠUN
Peršun je poznat kao biljka koja podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, tako da je veoma korisna za zdravlje bubrega i svih mokraćnih puteva.
Koren peršuna deluje kao diuretik, pa se upotrebljava za lečenje prekomernog nakupljanja tečnosti u organizmu. Tradicionalna medicina čaj od peršuna preporučuje kod artritisa, gihta, bubrežnih problema, za pročišćavanje morkaćnih puteva, ali i za lečenje gastritisa. Pošto se zna da efikasno ispira bakterije iz urinarnog trakta, koristi se u slučaju infekcije mokraćnih organa, kao i nakon operacije prostate radi bržeg oporavka. Često ulazi u sastav čajeva za lečenje žutice i drugih komplikacija nastalih usled problema sa jetrom. Takođe, peršun utiče na smanjenje krvnog pritiska, a povećava i elastičnost krvnih sudova, što umanjuje rizik od nastanka uobičajenih kardiovaskularnih bolesti.
Priprema čaja od peršuna:
Čaj od peršuna priprema se tako što se koren peršuna (oko 15 grama) isecka na kockice, ubaci u 2 dl ključale vode i prokuva oko 5 minuta. Cedi se tek posle petnaestak minuta, a da bi mogao da ispolji sve svoje lekovite moći, potrebno je piti 2-3 šolje u toku dana.
Listovi peršuna su izvrstan izvor C vitamina pa je dobro jesti ih i u svežem obliku. Odlično se uklapaju uz supe, čorbe, ribu, krompir i mnoga jela sa mesom. Ovaj “zeleniš” podstiče varenje, stimuliše izlučivanje otrovnih materija, osvežava dah, tako da efikasno prikriva čak i miris belog luka.
- MAKA
Maka je izvanredno hranjiv koren sličan rotkvici. Raste na velikoj nadmorskoj visini planinskog masiva Anda. Deluje slično žen-šenu, pa odatle i naziv peruanski žen-šen. Pomaže u regulisanju i kontroli normalnog funkcionisanja organizma i pruža brojne zdravstvene blagodeti. Pošto je bogat izvor joda, povoljno deluje na funkcionisanje tiroidne žlezde, koja posredno utiče na endokrini sistem. Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma i magnezijuma, ima povoljne efekte na zdravlje kostiju žena, plodnost i reproduktivnost.
Ova biljka spada u red adaptogena, biljaka koje podižu otpornost na bolesti, normalizuju funkcionisanje organizma, podstiču fizičko i mentalno zdravlje. Vrlo je cenjena i kao hrana i kao prirodni lek.
Peruanska maka sadrži velike količine aminokiselina, vitamina, minerala i ugljenih hidrata. Bogata je mineralima kalcijuma, joda, magnezijuma, fosfora, kalijuma, sumpora, gvozđa, cinka… Obiluje vitaminima B grupe, i vitaminima C i E. Maka sadrži skoro 20 različitih amino kiselina i 7 esencijalnih amino kiselina.
Upotreba:
Preporučena dnevna doza make u prahu je 2-5 grama, odnosno 1-2 ravne kafene kašičice. Peruansku čarobnu maku možete pomešati sa vodom, jogurtom, sokom, čajem ili smutijem. Zbog svog slatkastog ukusa, maka je odličan dodatak desertima, slatkim poslasticama i frapeima.
- ĐUMBIR
Đumbir se koristi već stotinama godina unazad kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje.
Ova biljka je poreklom iz Kine, ali danas se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, i Afriku. Đumbir je ključna biljka u ajurvedskoj medicini i makrobiotici. Popularan je u kuhinjama širom sveta zbog posebnog ljutkastog ukusa.
Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijumom, manganom, bakrom i magnezijumom.
Đumbir ublažava bolove, podstiče probavu, leči artritis i reumu, smiruje razdražljivost, pospešuje izlučivanje viška vode iz organizma, smanjuje upale, uništava patogene mikroorganizme, sprečava širenje metastaza raka, pomaže kod alergija, ublažava mučnine, pomaže kod gripe i prehlade i još mnogo toga.
Sa zadovoljstvom ću podeliti sa vama recept koji sam otkrila pre više od jedne decenije, za podsticanje cirkulacije i buđenje energije. Potrebna vam je gaza, 1 šaka izrendanog korena đumbira i lonac sa 5 litara vode. Prokuvajte vodu, a potom u gazu uvijte izrendani đumbir, zavežite je i umočite u vodu. Nakon 5 minuta, iscedite gazu, i sa njom (kao da držite sunđer u ruci) počnite masažu. Kroz gazu, đumbir će da ispušta svoja lekovita svojstva u vodu, kao i direktno na kožu. Masirajte kožu cirkulatornim pokretima, od stopala naviše, ka glavi, dok koža ne postane blago ružičasta. Čim se gaza sa đumbirom ohladi, potopite je u toplu vodu, pa nastavite. Ovu masažu možete sprovoditi svako jutro nekoliko meseci, a potom napravite pauzu, pa masažu možete nastaviti toplim peškirom prethodno potopljenim u toplu vodu sa česme.
- KURKUMA
Kurkuma pripada grupi najzdravijih namirnica i začina sveta. Veliki broj istraživanja je pokazao da ima odlične prednosti za fizičko i psihičko zdravlje, a osim toga, kurkuma pronalazi mesto u svim svetskim knjigama vezanim za nutricionizam i lečenje raznoraznih zdravstvenih problema.
Pored upotrebe u medicini i u pripremi hrane, zbog svoje izrazito žute boje ima značajno mesto u komercijalnoj proizvodnji kao moćan agens za bojenje – od svile, preko pamuka, papira, do kozmetičkih proizvoda i hrane. Stoga, obavezno zaštitite garderobu dok kuvate da biste sprečili fleke koje se teško skidaju. Odličan je izvor gvožđa i mangana, vitamina B6, kalijuma i dijetalnih vlakana.
Neki rezultati ukazuju da kurkuma i njegove aktivne supstance imaju jedinstveno antiinflamatorno i antioksidantno svojstvo, dok drugi ističu njihov potencijal u prevenciji, kao i dodatak terapiji za rak i HIV, dijabetes, artritis, Alchajmerovu bolest i različite alergije.
Ajurveda je davno prepoznala njegova posebna antioksidantna svojstva, pa samim tim i moć njegove podrške imunološkom sistemu. Doktori ajurvede ga preporučuju kao čistač krvi, tonik za stomak i problematičnu kožu, ali i za probleme sa jetrom kao što je žutica, i infekcije urinarnog trakta. Jedan od ajurvedskih lekova za prehladu je kuvano, zaslađeno mleko sa kurkumom – jogini ga nazivaju „zlatnim mlekom”.
Kako da koristite kurkumu?
- Kurkumu slobodno pospite preko sveže salate.
- Pravite jutarnji napitak od kurkume i limuna, kako ja to nazivam – kurkuma limunadu. Potrebno vam je 1/3 kašičice kurkume, 1/2 isceđenog limuna i jedna šolja prokuvane vode. Pomešajte sastojke i pijte svako jutro.
- Umesto da koristite veštačke i sintetičke boje, ofarbajte uskršnja jaja u vodi u koju ste dodali kašičicu kurkume i malo sirćeta.
- Kada kuvate pirinač, obavezno dodajte jednu ravnu kašičicu kurkume kako bi dobio lepu žutu boju, a time i bolji ukus. Tome dodajte limun, malo bibera i himalajsku so.
- Napravite humus ili gusti sos za umakanje od pasulja sa četvrt kašičice kurkume, malo belog luka, tahini paste i pola limuna.
- Napravite svoje kocke za supu od povrća i čuvajte ih u zamrzivaču oko dva i po meseca: u 3 litre vode oko sat vremena kuvajte dva crna luka, 3 čena belog luka, đumbir veličine pola prsta, 2 paradajza, 3 šargarepe, 2 paškanata, peršuna po ukusu, 1 lovorov list, parče kombu alge, 1/2 kašičice kurkume, so i biber po ukusu. Izblendirajte sastojke u blenderu, procedite i zamrznite u modle za led.
- Uvek dodajte kurkumu kada kuvate mahunarke (pasulj, leblebija, sočivo, grašak, boranija) kako biste poboljšali ukus i time povećali antiinflamatorna svojstva.
Iako mnogi smatraju da je za dobro zdravlje dovoljno samo paziti na ishranu i biti nekoliko puta nedeljno fizički aktivan, istina je da nam je potrebno mnogo više od toga kako bismo bili zadovoljni, srećni i zdravi.
Zbog toga, osluškujte svoje telo i obratite pažnju na ono što vam poručuje.
Ne zanemarite potrebu organizma da se isključi iz svakodnevice, kako biste se opustili, restartovali, napunili baterije i nastavili dalje.