in

“KAD BOG NEŠTO KAŽE, NE ŠALI SE!”

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE ALEKSANDRE SIMOVIĆ

Krajem marta, održan je seminar Nila Donal­da Volša, jednog od najuticajnijih autora na svetu, koji se predstavio beogradskoj publici u hotelu Hyatt. Tema ovog sjajnog seminara su bile emocije i kako ljudi mogu da menjaju svoje emocije pre nego što one promene njih.

Sve u životu može da se promeni ukoliko se promeni emocija.

Nil se bavio različitim poslovima – od trgovač­kog putnika, preko novinara, voditelja radio emisija. Jedno vreme bio je i beskućnik i pro­sio je na ulicama. Bio je bespomoćan. Jedino što mu je ostalo jeste da piše pisma kao vrsta oduška za svoja nezadovoljstva, ljutnje. Dale­ke 1992. godine, kroz pisma se obratio Bogu, i dok je postavljao pitanje o svom nesretnom životu zahtevajući od Boga odgovor, Nil tvrdi da mu se u glavi pojavio glas od Boga u obliku misli koje su dolazile. Tako je i nastala knjiga „Razgovori sa Bogom“. Njegove knjige su pro­date u do sad neverovatnih 15 miliona prime­raka i prevedene na 37 jezika. Iza njega su 33 knjige, koje se čitaju i prepričavaju.

Poslednje 23 godine, Nil Donald Volš putuje iz grada u grad kako bi preneo poruku Boga.

Kada ste vi počeli da menjate svoj život ili kada je život počeo da menja vas?

Moj život se počeo menjati upravo kada sam počeo da razgovaram sa Bogom. Shvatio sam da sam bazirao svoj život na pogrešnim razlo­zima i ciljevima, pogrešnim u smislu gde ja to želim da idem. To vam je kao da sam krenuo u Zagreb, ali idem preko juga Sicilije. To nije put kojim bih želeo da idem.

Šta se desilo posle mog iskustva razgovora sa Bogom? Postao sam svestan gde ja stvarno želim da idem i koja je u stvari moja svrha živ­ljenja na planeti Zemlji.

Kada želite da napravite novi korak u životu, šta slušate: dušu, um ili intuiciju?

Hmmm, dobro pitanje, ali šta bi to bila intuici­ja? Volim da slušam kada duša i um rade za­jedno. Mudrost duše i znanje uma su najbolja kombinacija. Ne želim da utišam niti dušu, niti um, i te dve stvari zajedno možda su intuicija. Duša ima svoj stvarni identitet, to je individua­lizacija božanskog. To je singularizacija Boga. A ja sam u odnosu na Boga ono što je talas u odnosu na okean. A talas je izraz okeana.

Iza vas su 33 knjige. Da li one imaju istu ideju?

Jedna je ideja: „Ko smo mi zapravo?“ A mi smo jedinstveni izraz Boga.

Da li ste zahvalni na svemu što ste proživeli u životu?

Ja sam zahvalan na svemu što mi se dogodi­lo i šta sam živeo. Posebno sam zahvalan za ružne stvari koje su mi se desile. Zahvalnost kao alat transformiše vaše trenutke u sadaš­njosti i prošlosti. Zakoračite u zahvalnost, bez obzira šta se očekuje od budućnosti. Životno magično pitanje, koje postavljamo sebi usred situacije koja počinje da se pojavljuje u našem životu je: “Kakve ovo veze ima sa planom moje duše?“ I zato budite zahvalni, jer zahvalnost ima transformišuću ulogu, jer transformiše događaj onako kako ga vi vidite.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PRIHVATI SEBE!

U RAJSKOM OKRUŽENJU KNJIGA I SLIKA