in

JEDI, VOLI, PITAJ I ZAHVALI

Vesna MargaretaPIŠE: MARGARETA VESNA, HOLISTIČKI TERAPEUT
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: PIXABAY.COM

Ako u hrani tražite ispunjenje, nadopunu onoga što vam nedostaje u životu na drugim poljima – emocije, finansije, usamljenost, odnosi – ostajete u začaranom krugu loših prehrambenih i životnih navika.

Sredite svoj život, sređuje se i ishrana. Sredite svoju ishranu, sređuje se i život. Sve to ide paralelno. Ako imate projekat na kome radite strasno, sa puno volje, elana, ljubavi, imate viziju ishoda, imate uzbuđenje i jedva čekate ujutru da ustanete da nastavite aktivnosti na svom projektu – prizovite taj osećaj u sadašnji trenutak. Da li se uopšte setite da treba da jedete, pa čak i to šta jedete vam tada nije mnogo važno. Često na hranu potpuno zaboravite – ne treba vam, jer ste ispunjeni, „nahranjeni“ svojim nadahnućem, svojom inspiracijom, ljubavlju, čistom životnom energijom!

Iako tada „slabo“ jedete, ipak imate snage, jak imunitet, ostajete zdravi… ne smeta vam ni kiša, ni vetar, sve je potaman – jer se u tom trenutku duhovno i kreativno izražavate, realizujete, ostvarujete. Setite se kada ste zaljubljeni – da li vam i koliko treba hrana? Vrlo malo, jer ste ispunjeni, jer ste srećni. Posmatrajte decu kada su zabavljena svojom igrom. Jedva ih naterate da prekinu igru da bi jeli. Jer su nadahnuti onim što čine i onim što jesu. Nalaze se u stanju Radosti. Fizička hrana tada nije neophodna. Ispunjava nas duhovna hrana.

Hrana, čvrsta, fizička, samo je još jedna od zavisnosti u nizu. Sada je samo pitanje koju hranu uzimamo i unosimo u svoj savršen sistem. Na kojoj frekvenciji ta hrana vibrira? Ono smo što jedemo!

Hrana, čvrsta, fizička, često je zamena za ono što nam u životu nedostaje, a što nas elementarno održava u životu – stanje Radosti i Sreće. Ponajmanje je fizička hrana ta koja nas održava u životu. Na našem putu promene i transformacije, jedan od načina da se očistimo, pa tako i dotaknemo bolje svoju suštinu, jeste i putem fizičke hrane. Da uredimo svoju ishranu, da bude čista, jednostavna, ali to samo po sebi nije cilj! Dostići sreću i ispunjenje, stanje blaženstva, smirenosti i prihvatanja života i situacija, te rešavanje istih bez emotivnog naboja, stresa, sekiracije – to jeste cilj za ovaj ovozemaljski život. To jeste prosvetljenje. Živeti Svestan Život u Radosti! Go with the flow! Prepusti se toku Života!

Iznad svega je naša Misao! Nevidiljiva, a tako moćna. Njome kreiramo svoj život. „Kakve su nam misli, takav nam je život“, reče otac Tadej. Primenite to i na svoju ishranu. Upućujte svojoj hrani radosne misli. Umirite svoj um i srce pre nego što počnete sa jelom. Primirite energiju. Povežite se energetski i misaono sa svojom hranom i sa svojim telom. U tradiciji to prepoznajemo kao: „Pomoli se pre jela.“ Razgovarajte sa svojim telom i organima. Pitajte ih šta žele da jedu, koja hrana nam je najveći doprinos za zdravlje i vitalnost? Kako bi bilo da obrišemo sva uverenja u vezi ishrane i da pristupimo sa pitanjem i poverenjem? Da pristupimo unutrašnjem osećaju i inteligenciji svog tela?!

Sve je pitanje našeg stava, mišljenja, uverenja. Sve od nas potiče. Manifestujemo ono što je unutar nas! I kreiramo svoju stvarnost. Pa i stvarnost u vezi ishrane, zdravlja, našeg spoljašnjeg izgleda. Pojednostavite. Postavite Pitanje. Zahvalite se.

Dajete sebi vremena i prostora za promene

Uvedi nove navike sa lakoćom, napravi sebi igru od toga. Sve što radimo obojeno je našim stavom i pristupom kako nešto radimo. Kako bi bilo da uzmemo svoj život i zdravlje u svoje ruke? Da sebi damo svu moć koju inače dajemo lekarima, nutricionistima i sličnim autoritetima? Da odbacimo stav i mišljenje u vezi ishrane i da dopustimo da primimo ono što je zaista najbolje za nas? Da zaboravimo sve što navodno „znamo“ o ishrani iz knjiga, sa interneta, od naučnika i komšiluka? Da vidimo da ništa ne mora, da sve može, ali da li nam je sve na korist? Da uzmemo za sebe uvek i samo ono što nam jeste na korist i za najveću dobrobit našeg bića i zdravlja.

Zapamtite – niste na dijeti, niste na posebnom režimu. Nema ništa posebno u vezi ovoga, a ipak, sve je posebno! Vi ste posebni. Ohrabrujem vas da jednostavno zakoračite. Bez odrednica kada i kako nešto treba da promenite u svojoj ishrani i načinu života. Bez definicije i cilja. Često, misleći na cilj, gubimo kontakt sa procesom. Proces je ono što je važno. Proces je ujedno i put koji vas vodi do optimalnog načina ishrane i života. Način ishrane nije sam po sebi cilj. To je put za nekoga od vas. Radost i sreća nisu ciljevi – to je stanje. Biti u stanju Radosti je ono što vas dovodi do Balansa. Kako bi bilo da budete u pitanju, umesto u očekivanju? Da stupite u ovaj proces bez očekivanja ishoda? Možda ste u ovom trenutku, gojazni, umorni, bolesni, svega vam je dosta, a ja vam kažem – budite bez fiksiranog cilja i prepustite se procesu. Naravno, imajte na umu svoju nameru preporoda i ozdravljenja! Sve što treba jeste da iz dana u dan uvodite po jednu novu naviku, a da stare samo ignorišete – ne da se grčevito trudite da ih eliminišete. Otpustite sav pritisak koji imate u vezi toga da morate da postignete određene rezultate. Opružite stisnutu šaku da bi u nju nešto moglo da uđe. Kako bi bilo da budete u stanju dopuštanja i primanja, umesto u stanju želje i potrebe? Dajte sebi prostora za promene. Zahvalite se sebi i svakoj promeni koja usledi u procesu. Negujte njih. Iako naizgled male promene, one su okidač za sve veće promene. Promene počinju da se odigravaju progresivno. I samo „odjednom“ desi se da shvatite da su u procesu, skoro i neprimetno, nestali celulit, ili artritis, ili umor… ili… Mogućnosti za promene su mnogo iznad naših očekivanja i ciljeva. Samo se prepustite procesu i uživajte u rezultatima iz dana u dan.

Čuvajte i negujte svoje telo – ono je jedino mesto u kome ste prinuđeni da živite.

Odlomak iz knjige „Presna hrana za početnike“, autor Margareta Vesna

Knjiga je doživela drugo izdanje za 10 meseci, i jedna od najprodavanijih u Leovoj ediciji „Za početnike“. Knjiga daje smernice kako da razumete i optimizujete svoju ishranu, da biste došli do transformacije na zdravstvenom planu, a posledično i na duhovnom planu. Ohrabruje vas da ste se naučeni rodili, i da je svesnost o sebi ono što će učiniti razliku u vašoj ishrani. Naše stanje svesti nas vodi ka izvrsnom i optimalnom životu, pa tako i ka optimalnoj ishrani za dobro zdravlje i vitalnost.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BUDI KRALJICA JESENI

SARAJEVO GRAD ISTOKA I ZAPADA