in

IGRA NA 64 POLJA

Snežana ĆopićPIŠE: SNEŽANA ĆOPIĆ, PROFESIONAL S PROIZVOÐAČ I DISTRIBUTER
FOTO: PIXABAY.COM

Kako oblikujem drvo u službi ljudskog uma!?

Odgovor je – ljubavlju.

Očevu ljubav prema šahu sam nasledila, ne iz ugla igrača, već kreatora. Oduvek sam se divila komadima prirode koje ruka oblikuje. Drvo je materijal koji, uz ideju, postaje glina u rukama stvaraoca. Ponekad priroda to učini sama. Na nama je da je osetimo i doradimo, kako bi pratila funkcionalnost.

Šah je oduvek ostavljao dilemu da li pripada sportu, nauci ili umetnosti, na osnovu čestih konstatacija mnogih poznatih ličnosti. Sami odgonetamo. U mojim očima, najpre umetnost, u raznim susretanjima, osetih ga kao sport i vrsnu nauku.

Mnogi su imali prilike da se uvere u posvećenost i kvalitet, kao i ideju o pokretačkoj viziji mladim naraštajima. Moj stav i rad doprinose da ova igra nastavi svoje postojanje u domaćoj viziji izgleda.

Logičan potez je sa ljubavlju, oblikovanje, otežavanje, lakiranje i ponuda, jer oni koji su imali priliku da je osete i preuzmu, širili su priču dalje. Tako dospeh, prirodnim putem, i na vaše talase. Dar daru.

„Za šah je potrebno strpljenje, jak karakter i volja, spremnost za preuzimanje odgovornosti, logika, objektivno tretiranje problema, smisao za analizu, planiranje, strategiju, taktiku, kombinatoriku, razvijena intuicija, kreativnost… Priznaćete, vrlo poželjne osobine i u životu!“ R.M.

„Knjiga kaže da je “teško odrediti tačno razdoblje u kojem je živio i vladao u Indiji kralj”, koji je junak ove priče. Smatrali su ga jednim od najbogatijih, ali i najvelikodušnijih vladara. Nažalost, rat i sve njegove strahote, zatrulili su ljepotu vladavine. Mnogo je ljudi ginulo u ratovima, a u jednom je stradao i njegov sin. Bila je to neizmjerna tuga, koja je trajala dugo i za koju se nadaleko čulo. Neprestano se pitao zašto, zašto je to moralo da se dogodi. “Provodio je sate iscrtavajući, u velikom sanduku punom pijeska, pokrete svojih trupa tokom okršaja.” Crtao je satima, a onda bi je, dovršivši skicu bitke, obrisao, pa počeo iznova, “kao da je nalazio neko neobično zadovoljstvo u tome da oživljava veoma bolnu prošlost.”

“Jednog dana, konačno, saopštiše kralju da neki mladi braman, ponizan i ubog, moli da bude primljen.” Mladić, uporan u svojoj namjeri, uspio je da dođe pred kralja. Donio mu je novu i nepoznatu igru kojom je želio da kralju pomogne u bolu.

”Stavio je pred njim tablu podijeljenu na 64 kvadrata iste veličine. Na tabli su bile postavljene dvije skupine figura, jedne bijele, a druge crne. Stajale su simetrično, a postojala su i neobična pravila koja su upravljala kretanjem.” Kralj je bio oduševljen.

“Jednog časa, kralj primjeti, uz veliko iznenađenje, da su se figure, poslije mnoštva poteza, našle u tačno onom položaju koji je odgovarao bici u kojem je poginuo i njegov sin.

– Uoči, o kralju, da se bitka koju vodiš može dobiti jedino ako se ovaj plemić žrtvuje – pokazao je mladić na figuru koju je kralj postavio na čelo svojih snaga što su se borile u samom žarištu okršaja. Ovim je mladić potvrdio da je smrt nekog princa povremeno neophodna, kako bi njegovi podanici uživali u miru i slobodi.

Čuvši te riječi, kralj ovako uzvrati osokoljenog duha: “Nijesam vjerovao da čovjek, ma koliko mudar bio, može da izumi nešto toliko zanimljivo i poučno kao što je ova igra! Pomjeranjem ovih jednostavnih figura upravo sam doznao da je kralj bezvrijedan bez podrške i odanosti svojih podanika, kao i da je ponekad žrtvovanje jednog piona podjednako vrijedno, kao i žrtvovanje moćnog princa, kako bi se izvojevala konačna pobjeda.”

PLAVA ZVIJEZDA

Kako god shvatili i prihvatili, toplo preporučujem, darujte svom naraštaju mogućnost da kreira život uz znanje stečeno najpre na tabli gde se greške tolerišu, a koje će mu olakšati u situacijama gde se one ne praštaju.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

CENTAR KOSMOS U MODI

KOSMOS U SRCU