in

HAPPY, HAPPY, HAPPY KRAJ

Kornelia VidovićPIŠE: KORNELIA VIDOVIĆ, HEAL YOUR LIFE COACH
FOTOGRAFIJA: PIXABAY.COM

Početkom prošlog vijeka, filmski magnati prenose cijelom svijetu jednostavnu poruku: gledaoci se žele zabaviti, opustiti i vidjeti dobar kraj. Danas svima dobro znani pojam happy end počeo se brzo prenositi sa filma na literarne žanrove i sretan ishod neke situacije uopšteno. Postiže efekat da čitaoci i gledaoci pozitivnije proživljavaju određena djela.

Međutim, postigao je i efekat da većina citata dostupnih na internetu danas kaže da sretni završeci postoje samo u knjigama i na filmovima. Prema statistikama, upotreba pojma happy end danas je gotovo minimalna, a prema rječniku urbanog jezika, upotreba je svedena isključivo na ironični kontekst.

Nije li zapravo sve stvar percepcije? Ne bismo li više uživali u svakom koraku kad bismo znali da na kraju svakog našeg dana i na posljednjem listu knjige o našem životu piše happy end? Kao kada idemo u kino i prepuštamo se s povjerenjem, jer znamo da će na kraju sve biti dobro.

Sve je u suštini tako jednostavno, jer uvijek imamo mogućnost izbora. Svakog jutra imamo mogućnost da donesemo odluku da li ćemo igrati glavnu ili sporednu ulogu u svom životu i da li će naš dan imati happy end ili neizvjestan završetak.

Svakog dana imamo mogućnost da izaberemo scenario našeg dana, bez obzira na vremenske uslove, na stanje u državi, na ljude kojima smo okruženi. Ili da se prepustimo tuđim očekivanjima, tuđim raspoloženjima i tuđem tumačenju stvarnosti.

Kada osvijestimo da svakog trenutka imamo mogućnost da zastanemo, preispitamo se i svojoj priči damo novi tok, naš život dobija novu dimenziju.

Možemo robovati starim navikama, hvatajući se za njih kao za slamku spasa. Možemo robovati titulama, diplomama, našem porijeklu, našoj okolini, ulogama koje imamo u ovom društvu ili u porodici, i ostati zatočeni u kvazisigurnosti čitav život. A s druge strane, možemo izaći iz zone komfora i pomjerati svoje granice. Učiti svakog dana nešto novo. Otkrivati svoje neograničene potencijale.

Samo jedna odluka nas dijeli od drugačijeg filma, kojem mi biramo žanr: komedija ili drama, akcioni film ili naučna fantastika? Sve je moguće. Ali kako krenuti? Imamo želju, ali nam nedostaje samo mali poticaj. Nedostaje nam vizija nas samih, vizija naših snova.

Zatvorite oči. Duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta. Kad osjetite da ste opušteni, zamislite jedan dan u svom životu za 10 godina. Zamislite gdje se nalazite, koje je godišnje doba, ko je pored vas, kako izgledate i kako se osjećate. Zamislite koje mirise osjećate i koje boje vidite, čime se bavite. Zamislite najljepšu moguću scenu iz vašeg budućeg života, sa što više detalja. Idemo sada u bližu budućnost. Zamislite jedan dan za 5 godina, pa za 6 mjeseci i za mjesec dana. Dajte sebi vremena i slobode za ovo malo putovanje i uživajte u tome.

I odjednom ćete znati da je vrijeme za promjene sada. Da nikada nećete biti spremniji. I odjednom će vam biti sve jasnije koje odluke su potrebne da biste ostvarili svoje snove: da ćete više vremena provoditi sa dragim ljudima i češće reći ne događajima koji crpe vašu dragocjenu energiju, da ćete više vremena provoditi u prirodi i kretati se, da ćete više meditirati i osluškivati svoje potrebe. Da ćete rizikovati… I počećete pisati svoju novu priču, novi scenario u kojem je glavnom junaku moguće sve što poželi. Na početku pomalo nespretno i stidljivo. Ali svakim danom sve sigurnije i sve samouvjerenije. Kao glumac koji uči novu ulogu i vjeruje u svoj uspjeh i u happy end.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

THE ANGELS OF ROME

„TO JE DOBRO“