in

HAPPY ENDING

PIŠE: ANIMA MUNDI

Kako počinju bajke?

„Bilo jednom nekada davno…“, a završavaju se: „I živeli su srećno do kraja života.“

Bajke karakterišu prisustvo dobrih i loših likova, i na kraju uvek dobro pobeđuje. U bajkama je naizgled sve kao i u životu – večita borba dobrog i lošeg, svetlosti i tame, pravde i nepravde. U narodnim pričama i bajkama, volite i navijate za svoje junake, čak se poistovećujete sa njima. I uvek je bitna ta pobeda dobrog nad lošim, ta nada koja se daje u pričama da je uvek na kraju DOBRO i SREĆNO. I tako se učimo od detinjstva da dobro uvek odnosi pobedu u ringu nad zlim i lošim. Učimo se, i prenosimo sa koleno na koleno da je srećan kraj jedini moguć kraj, i verujemo u pozitivnu silu dobra.

Da li možemo izjednačiti BAJKE i ŽIVOT? Da li je život bajka? Milsim da jeste. Mislim da je sve što želite moguće u 21. u veku, u veku večitog stvaranja i razaranja, u veku stalnih promena, lične borbe, gde se junaci iz naših bajki prenose u naše živote. Jer, nije kraj ako nije srećan, rekla bi Helen Keler.

Tema ovog aprilskog, prolećnog broja je HAPPY ENDING – Srećan kraj!

Dvadeset dana u martu sam provela u krevetu. Oborio me je virus, ma nokautirao. Nisam znala da li je došla veštica iz bajke, ili zla maćeha, ili vuk hoće da me pojede? Razmišljala sam da odustanem od aprilskog broja RYL, nije mi bilo ni do čega… Šest različitih doktora, tri jaka antibiotika, infuzije, inhalacije, pumpice, različita mišljenja i načini lečenja – odustajala sam i dizala se. A autori broja su se okupljali i pisali o srećnom kraju, a ja nisam imala srca da prekinem priču koja se pisala iz Indije sa Žanom Poliakov, Danicom Cvetković, Danijelom Radonjić Bhandari i Gurmukh Kaur Khalsa, učiteljicom Kundalini Yoge, sa Novog Zelanda priču šalje Jasmina Kovačev, iz Amerike Violeta Saković i Biljana Bokun, iz Srbije svojom borbom i pozitivnim stavom Milena Jojić, Marko Maoduš, Violeta Stanković, Marija Kuzelka, Sanja Ciganović, Dijana Krtinić, Željko Miražić, Milena Miletić, Jasmina Mrdalj, Ružica Stanojev, Ljiljana Adamov Miličić, Đurađ Caranović. Pisali su oni, a ja bila instrument koji je koordinirao i usmeravao iz kreveta, izvinjavala se na svojoj nemoći da dam još više i bolje.

Kraj je uvek srećan, jer ako nije, to nije kraj. Budite iznutra radosni i srećni, i verujte da Univerzum, preko večnih zakona, radi uvek u našu korist, i slušajte šta vam srce govori. Srce zna uvek onu pravu istinu. Verujte u moderne bajke i čudesan život koji je pred nama. Verujte da je u vašim rukama moć i snaga koja stvara priče sa srećnim krajem, tj. novim početkom. Jer, sam život je najlepša bajka koja ima srećan kraj.

„Život svakog čoveka je bajka koju je napisala Božja ruka.“ Hans Christian Andersen

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

VERA

Zašto život ne bi imao sretan kraj?