in

GIRL PANIC – Girl gang

PIŠE: MILAN CVIJIĆ
FOTOGRAFIJE: MARKO OBRADOVIĆ EDGE

Kažu da Duran Duran godinama nije mogao da nađe sebe, nakon zlatne ere u kojoj su, između ostalih, izdali i kultni album “Rio”. Prema ocenama mnogih kritičara, dah nove energije i prepoznatljivi Duran Duran šarm se vratio tek sa albumom “All You Need Is Now” iz 2010. Godine, a kao kruna ovog albuma došao je i singl “Girl Panic”.

Sa sudbinom ovog kultnog benda, na jedan čudan način, koncidira i razvoj beogradske klupske scene, koja je, nakon svoje zlatne ere, godinama stagnirala i devoluirala, da bi napokon, poslednjih godina, situacija krenula na bolje. Jedan od najlepših dijamanata u kruni nadaleko čuvenog beogradskog noćnog života bilo je upravo otvaranje lokala Tranzit Bar u Savamali. Nije slučajno što je baš na ovakvom jednom mestu, energijom, kreativnošću i vizijom ljudi uključenih u ovaj projekat, došlo i do ideje da se beogradskoj klupskoj sceni udahne nova energija i stvori nešto što nije imala nikada do tada. U toj ideji i leže koreni projekta “Girl Panic”, koji već nešto manje od godinu dana, poput oluje, zahvata sve delove beogradskog klabinga.

Setite se najbolje atmosfere u klubu koju ste doživeli poslednjih godina; sada pokušajte da se setite najbolje muzike koju ste slušali u provodu, a nakon toga, probajte da se setite i najlepše devojke koju ste videli u poslednje vreme. Tek kada spojite ovo troje, možete otprilike da shvatite koncept koji je klabingu donela ekipa devojaka koja radi pod nazivom “Girl Panic”. Sa jedne strane, ovo predstavlja sjajnu promociju lokalnih talenata i odličnu platformu za njihovo dalje predstavljanje i popularizaciju, dok se, sa druge strane, pokazalo da je ovaj projekat interesantan i van granica naše države, gde su devojke do sada imale više uspešnih nastupa. Jer, složićete se – kada ste pre imali priliku da u klubu gledate pet prelepih devojaka u miks-pultu, a da nisu u pitanju go-go igračice?

Međutim, “Girl Panic” je daleko od običnog skupa pet lepih devojaka; ono što pokreće celu priču i što joj daje formu koju ima je upravo njihova harizma, energija i posvećenost sa kojom pristupaju muzici. Unikatna atmosfera koju su u stanju da stvore, kao i sjajna komunikacija sa publikom koju ostvaruju na svakom nastupu, za kratko vreme je učinila da kao grupa, i kao pojedinci, postanu među najdraže viđenim izvođačima za miks-pultom u Beogradu. Još od početaka cele priče u Tranzit Baru koji smo spomenuli, bilo je jasno da se devojke neće zaustaviti dok ne naprave nešto veliko, a kalendar njihovih nastupa, prošlih, kao i budućih, govori upravo u prilog toj teoriji.

Kao grupa ili u solo varijantama, Aleksandra, Mimi, Jokula, Nada i Sonja su nastupale u nekim od najboljih i najznačajnijih destinacija beogradskog noćnog života, među kojima se nalaze Tranzit Bar, Brankow, Radionica, Monsun, Mladost, Blaznavac, Šećer i dr, ali su pored toga, zabeležile i nastupe van granica Srbije, od kojih je najznačajnije spomenuti one u Hrvatskoj, Austriji, kao i jedno od zabavnijih gostovanja za Novu godinu na Zanzibaru.

Upitane kako one doživljavaju ceo projekat i sve što im se dešava poslednjih godinu dana, gotovo u glas i kroz smeh odgovaraju: “Nama je pre svega cilj da se lepo provedemo, da uživamo u muzici i da uživamo u svom nastupu. Kroz svaku svirku, pokušavamo da energiju koju osećamo, i koja nas pokreće, prenesemo i na našu publiku, a sudeći po njihovim reakcijama, rekle bismo da nam prilično dobro ide.”

Na pitanje kako se snalaze u profesiji kojom u poslednje vreme počinje da se bavi sve više ljudi, a naročito je primetna pojava lepšeg pola u ulozi DJ-a i kako je to uticalo na njih, kažu da od samog početka moraju da se bore protiv različitih stereotipa. “Činjenica da nas je pet i da puštamo muziku, ljudima nije u početku ulivala poverenje i gledali su na nas sa određenom dozom rezerve. Međutim, što smo se više trudile da radimo na svom znanju o muzici i unapređujemo svoje veštine za miksetom, to smo uspele da zapušimo više zlonamernih usta našim kvalitetom i razvojem.”

Nadamo se da će prema staroj latinskoj izreci “Nomen est omen”, ime “Girl Panic” ovom projektu doneti isti uspeh i priznanje, koji je spomenuti istoimeni singl kultnih Duran Duran doneo njima. A istini za volju, ne može se poreći ni sličnost naših devojaka sa spotom za spomenutu pesmu. Kao što je “Girl Panic” bio potreban Duran Duranu da bi, nakon mnogo godina, neko rekao: “Hej, jesi li čuo novi Duran Duran, odličan je!”, tako je možda i naš “local girl gang” bio potreban Beogradu da bi neko došao i rekao: “Hej, jesi li čuo što Beograd ima novu ekipu, one Girl Panic.” Vreme će pokazati da li je ova tvrdnja opravdana, a mi smo sigurni da ove devojke tek očekuju velike stvari.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SVE MOJE NE, DA BI POSTALA DA – ŽENA ZMAJ

SAVE MY BAG