in

EGO, EGO, EGO

PIŠE: ANIMA MUNDI

FOTO:  MARKO TODOROVIĆ, NIKOLA ILIĆ 

Ana Cvejić, grafička dizajnerka inspirisana eklektičkim i šik stilom, izraženog modnog senzibiliteta, preko deset godina prisutna je u svetu kreativne industrije. Mlada, uspešna, svestrana Ana, svoj svet gradi kreirajući ga, ono što nema, ona stvara. Svaki njen projekat ima neko više značenje. Njen brend nosi naziv EGO. Ego ballerina, Ego Thron tapete… Ego Ballerina cipele su objavljene u Workman NY Publishing Shoe Calendar za 2017.

 Koje si sve uloge i znanja spojila u sebi da bi ostvarila priču EGO Ballerina?

Pored akademskog grafičkog obrazovanja i izraženog modnog senzibiliteta, tu je preko 10 godina rada u kreativnoj industriji – advertajzingu. Iskustvo u smišljanju ideja, kampanja, dizajna, kao i direktnog kontakta sa klijentom i ljudima koji produkuju vaš dizajn, pomoglo je u lakšem sprovođenju moje ideje o konceptualnoj kolekciji unikatno printanih baletanki sa vašim likom. Tako je prvo javno predstavljanje Ego Ballerina cipela, na 36. Beogradskoj nedelji mode, bio sklop ideje, dizajna, produkcije, osmišljavanja PR iventa, scenografije, interaktivne aplikacije i socijalnih mreža…

Foto: Marko Todorović

Idejama i dizajnom si privukla pažnju u svetu i zemlji. Kako bi sebe stilski definisala?

Visual Provocateur je najkraća definicija mog stila i mojih radova, bilo da se radi o kampanji, plakatu, logotipu ili cipelama. Vizuelno podstaći posmatrača na emociju i razmišljanje, bilo da se naježite ili zaljubite. Mislim da je upravo to bilo presudno da moji radovi osvoje srca žirija, kako na advertajzing festivalima, tako i na svetskim samostalnim konkursima, od NY do Moskve. Tako je i Ego Ballerina provokativnog naziva, vizuelno privlačna da se zaljubite već na prvi pogled i zapitate koja noga je vaš ego ili alter ego!

Personalizovane baletanke EGO ballerina, EGO personalizovana Thron tapeta?

Moja priroda za kreiranjem stvari kojih nema, a koje bih želela da imam, bile su u osnovi ideje o Ego brendu. Print sačinjen od omiljenih boja, simbola, šare, sa ili bez selfija, prvo je zaživeo na cipelama. Zatim je iz potrebe za ateljeom za cipelice i moje radove nastao Ego Room. Tako se Ego manija proširila i na enterijer. Nastao je prvi custom made zidni tapet, kao i specijalno dizajnirana stolica uz njega, tapacirana Ego dezenom, koji se savršeno uklapa u enterijer.

Foto: Nikola Ilić

Zašto cipela kao izbor u dizajnu?

Još od malih nogu, gradila sam modni stil pored moje mame, žene koja je imala istančan ukus za estetiku. Kao da je bilo juče, sećam se njenih reči da žena može da obuče i džak na sebe, ako pri tom ima dobar kaiš, tašnu i cipele. Tako da je ljubav prema aksesoarima negovana od detinjstva, a cipele zauzimaju počasno mesto.

EGO room. Ko nosi tvoje balerine, ko svoju ličnu priču stavlja na cipele?

Ego baletanke su savršen poklon da častite sebe ili nekog ko je već sve probao. Ručna izrada prema vašem stopalu je već priča za sebe, kada je uporedite sa industrijskom proizvodnjom. Zatim, iskustvo stvaranja unikatnog printa, koji nije na zidu, već na vašim nogama, upakovano u ekskluzivnu plišanu kutiju-torbicu, koji traje oko tri nedelje, nešto je što najčešće prepoznaju i cene stranci, kao i ljudi koji su putovali ili žive van naše zemlje.

Foto: Nikola Ilić

Stvaralačka priroda i mašta dovele su te u centar interesovanja.

Od vremena kada sam kao mladi kreativac, a kasnije Art director agencije New Moment New Ideas Company, počela sa prvim nagradama (Epica, Golden Drum, The Global Awards NY, Central Europe Cristal Awards – France, Magdalena…), tu tradiciju sam nastavila uporedo i kroz dalji rad, trudeći se da svaki projekat ima neko više značenje. Vremenom su se ređali uspesi na samostalnim konkursima, poput Swarovski, Hugo Boss, ADC NY Young Guns… Odlučujuću ulogu za moj samostalni rad je bio Cinderthriller konkurs i-D Magazina & Alberto Guardiani kompanije, gde je cipela za “Modnog roba” (Fashion Prisoner) bila odabrana u Top 10, dok je u žiriju bila i sama modna ikona, Anna Dello Russo.

Poslednji u nizu je uvrštavanje Ego Ballerina cipele u Workman NY Publishing Shoe Calendar za 2017. Veliki je uspeh i prestiž biti u društvu 365 najkreativnijih dizajnera obuće širom sveta, u kalendaru gde je svaki dan jedna cipela!

Koje materijale koristiš pri stvaranju, ko su tvoji klijenti i kakvi su im zahtevi?

Nešto što nosite direktno u kontaktu sa vašim stopalom mora da bude koža. To nije tašna koju nosite u ruci, cipela mora da bude ne samo lepa, već i udobna. Zato je Ego Ballerina izrađena od kožnog đona, preko kožnog lica i postave, dok na tabaničnom delu ima trapunto jastuče, koji vaš hod čini kao po oblacima. Pri kreiranju svakog novog printa, trudim se da za kratko vreme što bolje upoznam osobu. To mi dalje pomaže da napravim dobitnu kombinaciju, iako je ona neretko drugačija nego što je klijent prvobitno zamislio. I ovde, kao i u svakom poslu, psihologija igra veliku ulogu, klijenti ponekad žele nešto što su videli na drugom, a na vama je da ih uputite na ono što im priliči. Drago mi je da se žene često prepuste, uz reči “prepuštam tebi, sve što ti smisliš bude super”.

Foto: Nikola Ilić

 “Od istine do slobode” je tema ovog martovskog izdanja RYL magazine – da li si pronašla svoju ličnu i poslovnu slobodu?

„Pogledati istinu u oči“ najteže je za sebe samog, a prave Slobode nema bez prvobitne istine. Mislim da je pitanje Slobode nešto o čemu možemo da raspravljamo sa jedne vremenske distance, pre nego u sadašnjem trenutku, baš kao i o istoriji. Jednostavno, nešto što je pre deset godina izgledalo kao Sloboda je možda bio samo mladalački bunt. Mislim da sa odrastanjem sazreva i definicija Slobode, Istine, kao i njihovo pravo značenje, i da je to put koji se nadograđuje ceo život, a čiji je rezultat Sreća.

Ceo život nas nešto uče, da vozimo bicikl, da pišemo, čitamo, koristimo kompjuter… a prvo što bismo trebali da učimo je da budemo srećni. Srećna sam, jer sam od malena znala koji je moj životni poziv. Srećna sam, jer sam imala Slobodu, ali i podršku porodice, a posebno majke, da istrajem u svojim snovima, da ih ostvarujem i živim kroz svoj rad i prijatelje. Sloboda je pratiti svoju zvezdu, šta god drugi mislili.

ŠTA MISLITE?

DUBROVNIK: FIABA O REALTÀ?

TROYA I 27º RIBA