in

ANDALUZIJA

PIŠE/FOTOGRAFIJE: OLIVERA BOJADŽIĆ

Već duže vreme planiramo ovaj put i znala sam da će me oduševiti ali ne i koliko. Nekih desetak dana nakon povratka sa dvonedeljnog putovanja po Andaluziji još uvek je teško sumirati sve utiske južnog dela Španije.

Putovanje je počelo iz Malage ka Sevilji sa namerom da svratimo u Rondu.

Da li zbog prvog utiska ili karakteristično žutih polja, beskonačnih maslinjaka, vetrenjača i nebeskog plavetnila, bila sam opijena lepotom već posle sat vremena.

Kada smo došli do Ronde shvatili smo da smo ovde mogli ostati i nekoliko dana a ne samo par sati. Grad živi na litici i čuven je po mostu Puento Nuevo (Novi most). Put smo nastavili ka Sevilji i tu se zadržali 3 dana.

Sevilja je prepuna istorije sa jedinstvenim spojem kultura (hrišćanske i muslimanske). Veličanstven trg Plaza de Espana i kraljevska palata Alcazar su fantastični svedoci isprepletane istorije i kulture ove zemlje. Sevilja predstavlja centar Andaluzijske kulture sa borbama bikova i flamenko muzikom.

Prepustili smo se njihovom laganom ritmu života i pravli pauze da bismo uživali u tapasima i salmoreju (hladna čorba koja tako prija po letnjem danu).

Nakon Sevillje smo krenuli ka Cordobi. Putovanja izmedju većih gradova smo tako planirali da uvek svratimo u neka manja mesta. Ovoga puta smo stigli do Carmone a nakon toga do mesta Almodovar del Rio (kako divan naziv). Mesto je bilo inspirativno isto koliko i njegov naziv. Došli smo u vreme sieste (odmora) i izgledalo je da celo selo spava. Ipak smo pronašli raspoložene domaćine koji su nas poslužili tapasima i tinto de veranom (piće slično sangriji) . Nakon toga smo obišli zamak iznad mesta u kome se snimao deo serije Igra prestola.

Cordoba je kažu najtopliji grad u Španiji, ali vrućina nas nije omela da uživamo u ovom šarmantnom gradiću čije su ulice preplavljene cvećem. Cordoba je bila važan Rimski grad i iz tog vremena datira i Rimski most (1.vek pne). Kada pređete most dolazi se do Mezquita-e koja je jedno od najvećih svetskih zdanja islamske arhitekture. Ona nas vraća u period kada su Muslimani, Jevreji i Hrišćani živeli jedan pored drugog i obogatili svoj grad uz očaravajuću interakciju raznovrsnih kultura.

Put od Cordobe ka Granadi vodio je preko beskonačnih polja maslina..desetinama kilometara, da bi nas doveo do Iznajar-a ,malog mesta na brdu sa pogledom na jezero.

Granada ima blažu klimu od Sevilje i Cordobe jer se nalazi na obroncima planinskog lanca Sierra Nevade. Glavno obeležje Granade je Alhambra za koju smo karte morali da kupimo 2 meseca ranije. Alhambra je utvrdjenje sa palatom izgradjena sredinom 13.veka na osnovama Rimskog utvrdjenja.

Nakon aktivnih dana i obilazaka, nekoliko dana na moru je bio pravi potez. Pre toga smo svratili u selo Frigiliano, jedno od mnogo ‘belih sela’ Andaluzije. Belo je jer su svi zidovi kuća bele boje, što čini fantastičan kontrast u odnosu na plavo nebo i crvene crepove na krovovima.

Ako nekada budete planirali slično putovanje najbolje je da iznajmite rent a car kako biste doživeli sve čari Andaluzije.

Jedva čekam sledeći odlazak.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

„DALJINU DIŠEM, BLIZINU DIŠEM.“ Mika Antić

WELLBEING – KAKO PROCVJETATI?