PIŠE: MAJA BABIĆ, NUTRICIONISTA I HEALTH & WELLNESS COACH, SERTIFIKOVANA NA MAYO CLINIC I HARVARD MEDICAL SCHOOL (DESIGNING A SUSTAINABLE NUTRITION PLAN)
Branko Miljković je jednom zapisao „Neki kosmos će opet da nas stvori” i dok se osvrćemo na ove reči, postavlja se pitanje – da li možemo ponovo stvoriti sebe kroz ishranu i životne navike? Verujem da možemo.
Ja sam Maja Babić, osnivač centra „Majamayo” i nutricionista koji je razvio prvi program eliminacije hrane u Srbiji, zasnovan na nauci i holističkom pristupu zdravlju.
Naš životni put je često isprepleten raznim preprekama, a mnoge od njih se manifestuju kroz naše zdravlje i ishranu. Hrana, kao srž naših tela i svakodnevnog postojanja, ima moć da nas transformiše i to je lekcija koju sam naučila kroz sopstveno iskustvo. Iako sam već dugo u ovoj oblasti, svaki dan otkrivam nešto novo, a upravo me ta saznanja inspirišu da podelim svoje znanje sa vama.
Kroz obrazovanje na prestižnim institucijama (Harvard University i Mayo Clinic), stekla sam veštine koje sam pretočila u iskustveni program namenjen ne samo fizičkom zdravlju, već i mentalnom i emotivnom blagostanju. Hrana nije samo gorivo za naše telo, ona je ključni element u prevenciji i lečenju mnogih hroničnih bolesti, a to je ono na šta se fokusira naš rad u centru „Majamayo”.
ELIMINACIJA – PUT KA ZDRAVLJU I RAVNOTEŽI
Programi eliminacije nisu samo trend – oni su naučno zasnovane metode koje nam omogućavaju da identifikujemo namirnice koje potencijalno utiču na naše zdravlje i blagostanje. Proces eliminacije se zasniva na tome da se određene namirnice, koje najčešće izazivaju alergijske ili upalne reakcije, uklone iz ishrane na određeni period, a zatim postepeno ponovo uvode kako bismo procenili kako naše telo reaguje.
Na primer, mnogi ljudi nisu ni svesni da imaju intolerancije na određene namirnice koje konzumiraju svakodnevno. Simptomi poput nadutosti, umora, poremećaja sna ili čak hroničnog bola, mogu biti posledica nepravilnog izbora hrane. Eliminacioni program omogućava resetovanje tela, davanje prilike da se očisti od namirnica koje mu ne prijaju i pruža uvid u to kako se možemo osećati kada hranimo telo na način koji mu najviše odgovara.
MOJA PRIČA: OD GUBITKA DO PRONALASKA ZDRAVLJA
Pre skoro 15 godina, moj svet se promenio kada sam izgubila oca. Ovaj gubitak izazvao je ogroman stres koji je ubrzo počeo da se manifestuje kroz različite zdravstvene probleme. Počela sam da doživljavam intenzivne alergijske reakcije, uključujući otežano disanje i gušenja. Ali to nije bilo sve, odjednom su se pojavile i čudne reakcije na određenu hranu. Nakon niza medicinskih testova, analiza i poseta homeopati, ustanovljeno je da su moje alergije psihosomatske prirode, dakle da su direktno povezane sa stresom i tugom zbog mog gubitka oca. Ova saznanja su me duboko potresla, ali su me takođe i motivisala da preispitam svoj način života, ishranu i način na koji upravljam svojim zdravljem. Bilo mi je jasno da moram pažljivo da biram hranu i da razvijam zdrave navike kako bih ublažila simptome i poboljšala svoje zdravstveno stanje.
Jedan od najizazovnijih aspekata mog zdravstvenog putovanja bio je pronalaženje odgovora na moje probleme s varenjem i stalnim osećajem nadutosti. Nakon niza eksperimenata s različitim režimima ishrane, bez glutena, bez ugljenih hidrata, vegetarijanske ishrane, imala sam probleme i dalje. Ono što me je najviše mučilo bila je moja ljubav prema mlečnim proizvodima. Mlečni proizvodi su mi uvek bili omiljeni, od sira, preko jogurta, do sladoleda. Iako sam uživala u ovim namirnicama, često bih se posle konzumacije mlečnih proizvoda osećala naduto i imala nelagodnosti u stomaku, što je bilo veoma neprijatno i remetilo mi je svakodnevni život.
A tu je bio i moj „latte“… Ah, moja velika, kremasta kafa s mlekom koja je bila neizostavni deo mog jutra! Svakog jutra svratila bih u omiljeni kafić na putu do kancelarije i naručila svoju kafu sa dodatkom mleka, uverena da time započinjem dan na najbolji mogući način. To je bio moj ritual, moj trenutak uživanja pre nego što počne radni dan i moj utešni napitak u kojem sam zaista uživala. Ali moje zdravstvene tegobe bile su toliko ozbiljne da sam u jednom trenutku pomislila da su nadutost i osećaj težine, zapravo, deo moje građe i nešto s čime ću morati da se pomirim. Međutim, u razgovoru sa svojom prijateljicom Marijom, koja ima holistički pristup zdravlju i koja je prošla kroz slične probleme, dobila sam savet da izbacim mlečne proizvode iz ishrane na određeno vreme kako bih videla kako će moje telo reagovati.
Najpre sam bila skeptična. Kako nešto tako utešno i naizgled zdravo kao što su mlečni proizvodi može biti uzrok mojih problema? Kako bi moj voljeni „latte“ mogao da mi nanese štetu? Ipak, odlučila sam da dam priliku eliminacionom režimu i izbacila sam sve mlečne proizvode iz ishrane na mesec dana. Prestala sam da pijem kafu s dodatkom mleka (iako je to bio veliki izazov za mene) i pažljivo sam pratila kako se moje telo oseća. Već posle nekoliko nedelja, primetila sam značajno smanjenje nadutosti i osećaja nelagodnosti. Ali znatiželja je učinila svoje. Odlučila sam da testiram svoje telo i ponovo uvela mlečne proizvode, počevši od sladoleda, sira i, naravno, kafe s mlekom. Nažalost, rezultati su bili očigledni, jer svaki put kada bih konzumirala mlečne proizvode, nelagoda se vraćala. Bilo je jasno da mlečni proizvodi izazivaju ove simptome, iako sam dugo verovala da su oni esencijalni deo moje ishrane.
To me je nateralo da preispitam svoje navike i razmislim šta je zaista „vredno” u mom životu. Da li je vredno žrtvovati svoje zdravlje zbog trenutnog uživanja u omiljenom „latteu“? Shvatila sam da je osećaj dobrobiti daleko važniji od trenutnog uživanja u hrani koja mi je, zapravo, štetila. Izbacivanjem mlečnih proizvoda iz ishrane, ne samo da sam postigla ravan stomak i ublažila smetnje s varenjem, već sam se i osećala bolje, življe i energičnije.
Premisa je jednostavna: jedenje određenih namirnica, čak i onih koje smatrate „zdravim”, može nevidljivo uticati na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Više se ne smatra problemom ako loše spavamo, ako nas muči varenje, ako nam raspoloženje stalno varira ili se teško koncentrišemo. Za mnoge su ova stanja postala način života, a to pokazuje da smo se srodili s posledicama loših navika. Trpimo, jer mislimo da tako treba i da ne može bolje.
Jedan od značajnih izazova koje sam prevazišla bio je emotivno jedenje. Nekada sam se okretala hrani kao utehi tokom stresnih trenutaka, zbog čega sam imala veliku potrebu za slatkišima. Da bih se nosila s ovim problemom, počela sam da vodim dnevnika osećanja. Kada osetim potrebu za emotivnim jedenjem, zapisujem svoja osećanja i razloge zbog kojih želim da jedem. Ova tehnika mi pomaže da prepoznam obrasce i pronađem zdravije načine za suočavanje s emocijama. Takođe, praktikujem tehnike opuštanja kao što su meditacija i vođenje dnevnika zahvalnosti, koje mi pomažu da se fokusiram na pozitivne aspekte života i smanjim potrebu za emotivnim jedenjem.
Ova saznanja su me inspirisala da razvijem svoj program eliminacije FoodFreedom45® kako bih i drugima pomogla da identifikuju namirnice koje im ne prijaju i da postignu optimalno zdravlje i blagostanje. Lista mojih klijenata je izuzetno široka i na njoj su podjednako zastupljene i žene i muškarci, deca i mladi i ljudi koji žive na raznim meridijanima. Nekima od njih se radni dan nikada ne završava, a neki imaju dosta vremena za sebe. Obraćaju mi se za pomoć i oni koji vole da kuvaju, ali i oni koji nikada nisu stali za šporet. Neki od njih imaju ozbiljne zdravstvene probleme, a neki su samo radoznali da pronađu bolju ver ziju sebe. Tokom programa, kroz saradnju sa stručnjacima i primenu naučnih saznanja, pomažem svojim klijentima da pronađu balans u ishrani, prevaziđu zdravstvene tegobe i ostvare dugotrajnu slobodu u kreiranju obroka.
Moj cilj je da i vama poklonim program koji će vam pomoći da uživate u hrani s više radosti i bez osećaja krivice. Kroz ovaj program, želim da vam pomognem da pronađete balans u ishrani, da izbegnete frustracije koje donosi neprekidno izgladnjavanje, naporno gubljenje i vraćanje kilograma, da prevaziđete sve prepreke i ZAUVEK osetite slobodu u ishrani.
FOODFREEDOM45® – PROGRAM ZA SVE ONE KOJI ŽELE SLOBODU U ISHRANI
Program koji sam kreirala, FoodFreedom45®, pruža priliku svima da identifikuju namirnice koje im ne prijaju, postignu optimalno zdravlje i, najvažnije, da osete slobodu u izboru hrane. Program traje 45 dana i osmišljen je tako da vodi kroz proces eliminacije i ponovnog uvođenja namirnica, sa ciljem postizanja dugoročnog balansa u ishrani.
Kao nutricionista i health & wellness coach, svakodnevno vidim kako programi eliminacije transformišu živote. Ljudi dolaze s različitim problemima – od hroničnih stanja do želje za boljom formom i energijom – a izlaze iz programa sa osmehom, ravnim stomakom i, što je najbitnije, osećajem kontrole nad svojim zdravljem.
Tokom ovog programa, fokusiramo se na svesnu ishranu, radimo na promeni navika, istražujemo uticaj hrane na telo i učimo kako da razvijemo zdrave navike koje nam pomažu da se osećamo bolje, ne samo fizički, već i mentalno. Eliminacija je početak, ali ključno je da ovaj program nudi ljudima slobodu u ishrani – ne kontrolu hrane nad njima, već kontrolu nad hranom.
Kroz eliminaciju, moji klijenti otkrivaju da hrana koju su smatrali zdravom ili neophodnom može biti izvor njihovih problema. Tokom trajanja programa, kroz podršku i smernice, pomažem im da pronađu svoj balans u ishrani i uživaju u hrani bez osećaja krivice, što je najznačajnije.
Danas, kada razmišljam o stihu Branka Miljkovića – „Neki kosmos će opet da nas stvori“ – shvatam da svako od nas ima moć da se ponovo stvoriti kroz male, ali važne promene. Ishrana je jedno od najmoćnijih sredstava za tu transformaciju. Program eliminacije nije samo put ka zdravijem telu, već i ka svesti o tome kako hrana može oblikovati naše emocije, zdravlje i životnu energiju, jer hrana je deo nas, ona nas stvara i menja. Kroz eliminaciju i svesni pristup ishrani, možemo ponovo otkriti sebe i stvoriti bolju verziju svog tela i uma.