in

SLOBODA

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: TEODORA DELIĆ

Gledam u Indijski okean, vetar duva snažno i mrsi mi kosu. Preplanula sam. A možda je ovo boja sa nekih drugih mora. Oblaci su pufnasto beli, sneni, puni. Moje stopala su na nežnom puderastom pesku. Volim ritam talasa okeana, palme se njišu u pravcu vetra. Sve je lagano, slobodno, nesputano. Svako bira svoj pravac. Priroda dominira. Ona je ipak najjača. Na Maldivima imate dva paralelna sveta. Jedan je na zemlji po kojoj se hodi, drugi je u okeanu u kojem se roni. Ta dva sveta su sinhronizovana, magična, skladna. Život u jednom i u drugom funkcioniše po posebnom pravilima. Vi birate kojem svetu ćete se prikloniti. Svet ajkula, riba, delfina, morskih zvezda, korala, velikih dubina ili svet peska, palmi, kućica na vodi, ljudi iz celoga sveta. Kakva filmska postavka. Kakav scenario.

„Mia, ti si tako slobodna i srećna na tim Maldivima“, piše mi na IG moja prijateljica Sonia Shehryar iz Pakistana. „Jesam, Sonia, lako i brzo sam se povezala sa sobom. Osećam se nesputanom i svojom u celosti.“ Mešaju se sve boje plave, nijanse neba, nijanse mora. Sve je u koloritu koji nisam nikada do sada videla. All shades of blue. Osmeh mi je razvučen, zaokružio je lice. Kosa mi je puna soli, sunce me miluje. Sve je nežno. Samo tu nežnost osećam i vidim. Moje unutrašnje oči možda vide više nego ove što gledaju ka spolja.

„Mia, che vità hai”, kaže Michela moja draga iz Italije, misleći na moje puteve i predele kojima hodam. Ali kao da svi zaboravljaju da se sloboda osvaja, ona se ne podrazumeva.

Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem.
Meša Selimović

Osnov svega je hrabrost, hrabost živeti svoje biće, kretati se, promišljati. Iz slobode, čovek je srećan i oseća se živim. Ima mogućnost življenja kako želi. Ne pristaje na ono što nije, samo na ono što jeste.

Maldivi su došli nenadano i slučajno, kao velike ljubavi koje se dešavaju iznenada i neplanirano. Mada ništa u životu nije slučaj jer nastaje iz svetlosti (reč: luča) i podržano je iz Univerzuma. Sve je kako mora biti, na putu na kojem moraš biti iz nekog višeg razloga.

Kako si osvojila svoju slobodu, jer sloboda se jednom molbom dobila nije, ni govorom lepim?
Car Dušan Silni

Osvojila sam je iz istinskog bića koje je vapilo za njom i hrlilo joj u zagrljaj, iz boli, mraka i potrebe za još jednim korakom i vazduhom. I tako ih je neslućeni broj. Osvojila sam je iz ljubavi, mašte i nadanja. Osvojila me je. Jasno mi šta znače četiri zida, a šta četiri strane sveta. Lako je kretati se unutar zidova, teže je unutar prostranstava. Jer prostranstvo je neistraženo, veliko, nedosanjano. I tu treba hrabrosti kročiti i hoditi.

Sloboda mora da se osvesti. Sloboda je umetnost, sloboda je pesma, stih, strofa, misao, strast, bajka. Mislim da sve dolazi iz uverenja, kao i ona priča o orlu koji je odrastao sa kokoškama, ne shvatajući da je orao i gledajući kako velike ptice slobodno lete nebom.

Neophodno je sadržajno živeti svoju priču i svoj život. Sadržaj je na nama, sloboda je u nama. Koliko god bili spremni ili ne, samo krenite i sve će se posložiti najbolje za vas. Kao i moji Maldivi. Tako divni, nežni, sjajni, mirni, u skladu i buri, zavisi od doba dana. Dozvolite da u vama dominira slobodan duh, bez straha, i sa neopisivom željom za sazanjima novih stvari i velikih koraka. Slobodan čovek svojim primerom oslobađa i druge kroz radost, strast, ljubav.

Nije dovoljno samo živeti! – reče leptir. Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cveća!
Hans Kristijan Andersen

ŠTA MISLITE?

OKTOBAR 2024: IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL

NA KRILIMA SVOJIH GENA