PIŠE: TATJANA POPOVIĆ, HEALTH COACH
FOTOGRAFIJA: NADA STJEPANOVIĆ
Kineska tradicionalna medicina još od davnina ističe značaj konzumiranja namirnica u skladu sa godišnjim dobima, kako bismo našem telu obezbedili neophodnu ravnotežu. Znanja o jin i jang aspektima, karakterističnim po svom kontraktivnom i ekspanzivnom karakteru, možemo primeniti i u ishrani, utičući na očuvanje zdravlja, kao i lečenje bolesti. Jin hrana ima ekspanzivni karakter i hladi telo, npr. zelena salata, za razliku od jang hrane, koja ima kontraktivni karakter i greje nas. U skladu sa tim, u daljem tekstu otkrijte koje namirnice treba češće da jedemo u toku zimskog perioda kako bismo podigli temperaturu tela i osećali se prijatnije.
KORENASTO POVRĆE
Domaći proizvodi se veoma teško mogu pronaći kada je hladno vreme, jer hladnoća sprečava rast useva. Međutim, korenasto povrće poput cvekle, šargarepe, celera, peršuna i rotkvi dobro podnosi hladnoću, tako da lokalni poljoprivrednici mogu da uzgajaju ove proizvode. Ovo povrće smanjuje rizik od kancera, sadrži vitamine A, C, D, E i K, omogućava apsorpciju gvožđa, utiče na lepšu kožu, jača imuni sistem.
BUNDEVA
Ukoliko imate nedostatak vitamina A, ključnog za dobar vid, uključite bundevu u svakodnevnu ishranu. Preporuka Nacionalnog Instituta za zdravlje je da bi većina odraslih žena trebalo da konzumira 700 mikrograma bundeve dnevno. Ovo povrće sadrži antioksidativna svojstva, beta-karoten, učestvuje u borbi protiv raka. Potaž od bundeve možete čuvati u frižideru nekoliko dana, i osim što će vas zagrejati, čuvaće vaš imuni sistem tokom hladnog zimskog perioda.
OVSENA KAŠA
Savršen doručak u toku zime koji će vas zagrejati i učiniti sitim je ovsena kaša. Ona se veoma lako priprema. Možete je kuvati u vodi, ili u biljnom mleku, zajedno sa semenkama, koštunjavim, suvim i/ili svežim voćem. Ovsene pahuljice sadrže biljna vlakna koja unapređuju varenje, kao i skrob pod nazivom beta-glukan, koji je odgovoran za snižavanje nivoa holesterola. Preporučujem da kupujete ovsene pahuljice na meru u prodavnicama zdrave hrane, kako biste izbegli nepotrebne sastojke poput zaslađivača, aroma i raznih drugih dodataka gotovih ovsenih kaša dostupnih u većini supermarketa.
ĐUMBIR
Ove zime se odlučite za čaj od đumbira. Đumbir ima zagrevajuća svojstva, omogućavajući našem telu da se oseća toplije. Ova namirnica može ubrzati metabolizam i protok krvi, smanjuje zapaljenske procese u organizmu, stres i menstrualne bolove, jača respiratorni trakt i još mnogo toga. Sastojci koji su vam potrebni da biste napravili čaj od đumbira su: 1 litar vode, oko 10cm svežeg korena đumbira (oguljenog i iseckanog na manje delove) i limunov sok. U vodu stavite koren đumbira. Kada voda provri, poklopite i ostavite da vri oko 5 minuta. Potom sklonite sa šporeta, ostavite poklopljeno nekoliko minuta, pa poslužite uz nekoliko kapi limunovog soka.
KOKOSOVO ULJE
Kokos je izuzetno hranjiva namirnica sa dugom listom zdravstvenih benefita, a pomaže u gubitku težine i stimuliše metabolizam. Osim što je bogat biljnim vlaknima, proteinima i mastima, kokos ne sadrži gluten, te je pogodan za konzumiranje kod ljudi i dece koji su intoleratni ili alergični na ovu proteinsku komponentu. S obzirom na nizak glikemijski sastav, kokosovo ulje mogu da koriste ljudi koji imaju dijabetes, probleme sa digestivnim traktom, manjkom energije, sporim metabolizmom. Osim što je poznat po svom antivirusnom, antibakterijskom i imunološkom dejstvu, kokosov protein je izuzetno delotvornom za lepu kožu i kosu. Bogat je omega masnim kiselinama, ne sadrži holesterol, ni kazein. Jutro započnite kašičicom kokosovog ulja sa jednom kašičicom čia semenki, što izuzetno delotvorno deluje na podizanje energije i time bolje podnošenje hladnijih temperatura.
Bliže nam se praznici i u to ime želim vam da uživate sa svojim najbližima uz ukusnu i zdravu hranu, da budete zdravi i zadovoljni. Uskoro će se ova 2016. godina, prepuna izazova, unapređenja i uspeha, završiti. Želim vam da u narednoj 2017. godini nastavite sa ciljevima koje ste zacrtali, da ih uspešno ispunite i napredujete u svemu što radite. Ne posustajte u izboru zdravih namirnica tokom ovog perioda, jedite što više povrća i brinite o svom zdravlju, jer je ono najvažnije.