in

8. KAT

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU/FOTOGRAFIJE: JELENA JANKOVIĆ

JELENA JANKOVIĆ, FOTOGRAF, UMETNI­CA, ZALJUBLJENIK U PLANINE I PRIRODU, U POKRET. ŽENA KOJA JE OTIŠLA DALEKO DA BI SE CENIO NJEN RAD. DANAS JE ZVA­NIČAN FOTOGRAF ZA NEMAČKI MAGAZIN DER SPIEGEL. NJENE FOTOGRAFIJE OBIŠLE SU SVET UČESTVUJUĆI I POBEĐUJUĆI NA RAZLIČITIM KONKURSIMA. NJEN KADAR JE PREPOZNATLJIV. ONA GA JE OBOJILA SVO­JIM SENZIBILTETOM.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „8. KAT“ POSTAVLJENA JE U ZA­GREBU U BARU BOTANIČAR – TO JE PROJEKAT O ŽIVOTU, ISTRAŽIVANJU VREMENA, PROLAZNOSTI, PRISUTNOSTI I NAŠOJ SVAKODNEVNOJ NEPRISUTNOSTI U SOPSTVE­NOM ŽIVOTU.

GODINU 2020. POČELA SI KAO FOTOGRAF NEMAČ­KOG MAGAZINA DER SPIEGEL. PONOSNA, ZADOVOLJ­NA, IZNENAĐENA?

Od svega po malo. To je rezultat upornog rada, ali i vere da ideš dalje kada misliš da je to ne­moguće. Svakao bih volela da i drugi fotografi sa naših prostora dođu do ovakih novina, prve­stveno zbog profesionalnog rada, odnosa i po­štovanja.

Nažalost, domaće novinske agencije imaju toliko talentovane fotografe koje ne znaju da koriste na pravi način, šalju ih na glupe zadat­ke, paparaco stvari i time ih ne motivišu, nego im ubijaju žar. Fotografija u dnevim novinama je postala jeziva, o sadržaju je besmisleno i govoriti. Primarno je da je estradno, usputno, brzo i samo da se završi zadatak, a kvalitet je na poslednjem mestu. Znam najmanje pet ko­lega koji su na svetskom nivou dokumentarne fotografije, ali su u Beogradu, tu su odabrali da žive, i onda ih tretiraju kao da žmureći treba da opale fotografiju i nikakvo poštovanje prema tome nemaju. Zato sam ljuta, zato što moramo da odemo daleko da bi neko cenio naš rad.

ŠTA SI PREDSTAVILA NA IZLOŽBI „8. KAT“? ŠTA SE VIDI SA 8. KATA?

Izložba 8. sprat je prvo bila u likovnoj galeri­ji Kulturnog centra Beograd, a u februaru se može pogledati u Zagrebu, u baru Botaničar.

Na prvi pogled, vidimo pejzaž sa jednog za­grebačkog prozora. Vidmo Sljeme i poznate solitere pod nazivom Rakete. Ali kada izađeš iz okvira instant posmatrača, vidiš priču o živo­tu. Pet godina prikazno kroz 8 kadrova i osam dnevničkih zapisa.

Ovaj pejzaž je apstrakcija naših života, on je naš, ali svaki kadar predstavlja različitost na­šeg doba i vremena. Svaki dan nosi svoju emo­ciju i drugačiji sadržaj, a opet smo u istom ka­dru, u našem životu.

ZBOG LJUBAVI SI SE PRESELILA U ZAGREB. ŠTA JE DO­NELA LJUBAV, A ŠTA ZAGREB?

Ljubav je donela strpljenje, a Zagreb usamlje­nost. Kada ljubav da strpljenje, onda usamlje­nost prerasta u kreativu, kreativa u novu svest. I tako jedan začarani krug.

Zagreb mi je doneo i trčanje. Puno slobodnog vremena i kako glava ne bi poludela, prebacila sam je na sport. Taj sport je ojačao moje biće iznutra i pomagao da se borim još više, da ne odustajem nikada. Doneo je neke nove, divne ljude, avanture, predivnu prirodu na Sljemenu. Dosta lepog mi je doneo, ali je trebalo vremena da shvatim sve to.

KOLIKO SE U SITUACIJAMA U KOJIMA SE NAĐEMO POD NEKIM DRUGIM NEBOM MENJAMO I MI SAMI?

Novi mi, ali sa starim teretom.

USAMLJENOST KAO SPOZNAJA, KAO PROMENA.

Sve je stvar perspektive. Usamljenost možeš da naučiš da prihvatiš i iskoristiš u pozitivnom smeru, da organizuješ vreme za sebe i da sve ono radiš za šta nisi nikada imao vremena, ili možeš da sediš kući i da kukaš nad svojim ži­votom ne želeći podsvesno da ga menjaš. Usa­mljenost i ja samo sad postali dobri ortaci i po­maže mi puno u poslu.

Čak sam je i zavolela.

NA ČEMU TRENUTNO RADIŠ?

Jaooo, na mnogo stvari. Zagreb je proizveo lu­daka u mojoj glavi. Svako jutro se probudim sa novom idejom. Počnem sa skicama, idejama, više stvari paralelo radim, pa nekad mislim da će mi glava pući.

Trenutno sarađujem sa tri predivne žene koje su pokrenule VTMN Natural Beauty Concept. Sarađujemo na kreativnom idejama i nešto lepo spremamo.

Takođe, pripremam dva nova projekta o kojima ne mogu još da pričam, pošto nije sve gotovo.

Krajem februara imaćete priliku da u Beogradu pogledate izložbu KOLOROID – nova serija foto­grafija u saradnji sa Ansablom KOLO. Portreti igrača pred izlazak na scenu. Premijerno je bila prikazana na festivalu Tradicija Nova, a sada će biti i u Beogradu.

Čekaju me putovanja, festivali i borba da osta­neš i opstaneš normalan u ovom svetu.

TEMA FEBRUARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „IZA KULISA, U SRED SRCA“. ŠTA JE U SREDIŠTU SVEGA, DOK SRCE SNAŽNO PULSIRA?

SLOBODA kroz sve aspekte.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

STRAST PREMA NOVIM PREDELIMA

VREME JE ZA LJUBAV I BUĐENJE