KOPRIVA, PERŠUN, MAKA, ÐUMBIR, KURKUMA

PIŠE: TATJANA POPOVIĆ MARIĆ
FOTO: FILIP ŠOBOT

S obzirom na to da smo zakoračili u drugu polovinu godine, približili smo se sezoni godišnjih odmora, kada je važno da svom telu i umu pružimo vreme da se opusti, odmori i restartuje.

Šta je za vas odmor i na šta prvo pomislite kada pročitate reč RESTART?

Da li pod odmorom podrazumevate odlazak na more, planinu, selo, ili pak nekoliko spojenih slobodnih dana kod kuće, koje ćete provesti sa porodicom i prijateljima, ili čitajući omiljenu literaturu i gledati filmove?

Kada mi je draga Mia, urednica ovog divnog magazina, saopštila da je tema dvomesečnog izdanja za jul i avgust “Restart”, prvo što mi je palo napamet je da povežem pisanje ovog teksta sa svojim desetodnevnim odmorom na Adi Bojani, odakle i pišem za vas.

Za ovo kratko vreme, upoznala sam dosta ljudi, koji su baš kao i ja, na ovo mesto došli sa potrebom da se “restartuju”.

Za one koji još uvek nisu posetili ovo rajsko ostrvo, ono se nalazi se u zagrljaju između reke Bojane i Jadranskog mora, 15 km udaljeno od Ulcinja. Ada Bojana je poznata širom sveta po nudističkom naselju i netaknutoj prirodi, koju krasi jedinstveni eko-sistem i zalasci sunca koji ostavljaju bez daha.

Daleko od ulične buke i gradske vreve, u okruženju čiste lepote prirode, okićena mediteranskim rastinjem, Ada Bojana je mesto u koje se posetilac obično zaljubi pri prvom dolasku.

S obzirom na to da smo na ovakom odmoru svi veoma limitirani korišćenjem interneta, udaljeni od žute štampe i televizije, naprosto se nameće zaključak da je za istinski restart neophodno vratiti se prirodi i isključiti se iz modernog sveta.

U ovoj rubrici, koja se zove “Refresh Your Špajz”, predstaviću vam 5 izvandrednih namirnica, koje su nam poklon prirode da, uz pomoć njih, restartujemo naš organizam.

  1. KOPRIVA

Kopriva je jedna od najkorisnijih lekovitih biljaka na svetu. Svi delovi koprive – stabljika, lišće, koren i cvet – imaju lekovita svojstva.

Kopriva pomaže u lečenju ekcema, glavobolje, čišćenja i poboljšanja krvi, pozitivno deluje na gušteraču, snižava šećer u krvi, leči upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva.

Čaj od koprive se koristi za lečenje bolesti jetre, za poremećaje sna, kod alergija, kod tumora slezine, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.

Čaj se pije 4 nedelje, i on se ne kuva, nego se lišće koprive preliva vrelom vodom kako se ne bi uništili značajni sastojci.

Takođe, čaj od koprive se može svakodnevno piti, po jedna šolja, tokom cele godine.

  1. PERŠUN

Peršun je poznat kao biljka koja podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, tako da je veoma korisna za zdravlje bubrega i svih mokraćnih puteva.

Koren peršuna deluje kao diuretik, pa se upotrebljava za lečenje prekomernog nakupljanja tečnosti u organizmu. Tradicionalna medicina čaj od peršuna preporučuje kod artritisa, gihta, bubrežnih problema, za pročišćavanje morkaćnih puteva, ali i za lečenje gastritisa. Pošto se zna da efikasno ispira bakterije iz urinarnog trakta, koristi se u slučaju infekcije mokraćnih organa, kao i nakon operacije prostate radi bržeg oporavka. Često ulazi u sastav čajeva za lečenje žutice i drugih komplikacija nastalih usled problema sa jetrom. Takođe, peršun utiče na smanjenje krvnog pritiska, a povećava i elastičnost krvnih sudova, što umanjuje rizik od nastanka uobičajenih kardiovaskularnih bolesti.

Priprema čaja od peršuna:

Čaj od peršuna priprema se tako što se koren peršuna (oko 15 grama) isecka na kockice, ubaci u 2 dl ključale vode i prokuva oko 5 minuta. Cedi se tek posle petnaestak minuta, a da bi mogao da ispolji sve svoje lekovite moći, potrebno je piti 2-3 šolje u toku dana.

Listovi peršuna su izvrstan izvor C vitamina pa je dobro jesti ih i u svežem obliku. Odlično se uklapaju uz supe, čorbe, ribu, krompir i mnoga jela sa mesom. Ovaj “zeleniš” podstiče varenje, stimuliše izlučivanje otrovnih materija, osvežava dah, tako da efikasno prikriva čak i miris belog luka.

  1. MAKA

Maka je izvanredno hranjiv koren sličan rotkvici. Raste na velikoj nadmorskoj visini planinskog masiva Anda. Deluje slično žen-šenu, pa odatle i naziv peruanski žen-šen. Pomaže u regulisanju i kontroli normalnog funkcionisanja organizma i pruža brojne zdravstvene blagodeti. Pošto je bogat izvor joda, povoljno deluje na funkcionisanje tiroidne žlezde, koja posredno utiče na endokrini sistem. Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma i magnezijuma, ima povoljne efekte na zdravlje kostiju žena, plodnost i reproduktivnost.

Ova biljka spada u red adaptogena, biljaka koje podižu otpornost na bolesti, normalizuju funkcionisanje organizma, podstiču fizičko i mentalno zdravlje. Vrlo je cenjena i kao hrana i kao prirodni lek.

Peruanska maka sadrži velike količine aminokiselina, vitamina, minerala i ugljenih hidrata. Bogata je mineralima kalcijuma, joda, magnezijuma, fosfora, kalijuma, sumpora, gvozđa, cinka… Obiluje vitaminima B grupe, i vitaminima C i E. Maka sadrži skoro 20 različitih amino kiselina i 7 esencijalnih amino kiselina.

Upotreba:

Preporučena dnevna doza make u prahu je 2-5 grama, odnosno 1-2 ravne kafene kašičice. Peruansku čarobnu maku možete pomešati sa vodom, jogurtom, sokom, čajem ili smutijem. Zbog svog slatkastog ukusa, maka je odličan dodatak desertima, slatkim poslasticama i frapeima.

  1. ĐUMBIR

Đumbir se koristi već stotinama godina unazad kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje.

Ova biljka je poreklom iz Kine, ali danas se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, i Afriku. Đumbir je ključna biljka u ajurvedskoj medicini i makrobiotici. Popularan je u kuhinjama širom sveta zbog posebnog ljutkastog ukusa.

Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijumom, manganom, bakrom i magnezijumom.

Đumbir ublažava bolove, podstiče probavu, leči artritis i reumu, smiruje razdražljivost, pospešuje izlučivanje viška vode iz organizma, smanjuje upale, uništava patogene mikroorganizme, sprečava širenje metastaza raka, pomaže kod alergija, ublažava mučnine, pomaže kod gripe i prehlade i još mnogo toga.

Sa zadovoljstvom ću podeliti sa vama recept koji sam otkrila pre više od jedne decenije, za podsticanje cirkulacije i buđenje energije. Potrebna vam je gaza, 1 šaka izrendanog korena đumbira i lonac sa 5 litara vode. Prokuvajte vodu, a potom u gazu uvijte izrendani đumbir, zavežite je i umočite u vodu. Nakon 5 minuta, iscedite gazu, i sa njom (kao da držite sunđer u ruci) počnite masažu. Kroz gazu, đumbir će da ispušta svoja lekovita svojstva u vodu, kao i direktno na kožu. Masirajte kožu cirkulatornim pokretima, od stopala naviše, ka glavi, dok koža ne postane blago ružičasta. Čim se gaza sa đumbirom ohladi, potopite je u toplu vodu, pa nastavite. Ovu masažu možete sprovoditi svako jutro nekoliko meseci, a potom napravite pauzu, pa masažu možete nastaviti toplim peškirom prethodno potopljenim u toplu vodu sa česme.

  1. KURKUMA

Kurkuma pripada grupi najzdravijih namirnica i začina sveta. Veliki broj istraživanja je pokazao da ima odlične prednosti za fizičko i psihičko zdravlje, a osim toga, kurkuma pronalazi mesto u svim svetskim knjigama vezanim za nutricionizam i lečenje raznoraznih zdravstvenih problema.

Pored upotrebe u medicini i u pripremi hrane, zbog svoje izrazito žute boje ima značajno mesto u komercijalnoj proizvodnji kao moćan agens za bojenje – od svile, preko pamuka, papira, do kozmetičkih proizvoda i hrane. Stoga, obavezno zaštitite garderobu dok kuvate da biste sprečili fleke koje se teško skidaju. Odličan je izvor gvožđa i mangana, vitamina B6, kalijuma i dijetalnih vlakana.

Neki rezultati ukazuju da kurkuma i njegove aktivne supstance imaju jedinstveno antiinflamatorno i antioksidantno svojstvo, dok drugi ističu njihov potencijal u prevenciji, kao i dodatak terapiji za rak i HIV, dijabetes, artritis, Alchajmerovu bolest i različite alergije.

Ajurveda je davno prepoznala njegova posebna antioksidantna svojstva, pa samim tim i moć njegove podrške imunološkom sistemu. Doktori ajurvede ga preporučuju kao čistač krvi, tonik za stomak i problematičnu kožu, ali i za probleme sa jetrom kao što je žutica, i infekcije urinarnog trakta. Jedan od ajurvedskih lekova za prehladu je kuvano, zaslađeno mleko sa kurkumom – jogini ga nazivaju „zlatnim mlekom”.

Kako da koristite kurkumu?

  • Kurkumu slobodno pospite preko sveže salate.
  • Pravite jutarnji napitak od kurkume i limuna, kako ja to nazivam – kurkuma limunadu. Potrebno vam je 1/3 kašičice kurkume, 1/2 isceđenog limuna i jedna šolja prokuvane vode. Pomešajte sastojke i pijte svako jutro.
  • Umesto da koristite veštačke i sintetičke boje, ofarbajte uskršnja jaja u vodi u koju ste dodali kašičicu kurkume i malo sirćeta.
  • Kada kuvate pirinač, obavezno dodajte jednu ravnu kašičicu kurkume kako bi dobio lepu žutu boju, a time i bolji ukus. Tome dodajte limun, malo bibera i himalajsku so.
  • Napravite humus ili gusti sos za umakanje od pasulja sa četvrt kašičice kurkume, malo belog luka, tahini paste i pola limuna.
  • Napravite svoje kocke za supu od povrća i čuvajte ih u zamrzivaču oko dva i po meseca: u 3 litre vode oko sat vremena kuvajte dva crna luka, 3 čena belog luka, đumbir veličine pola prsta, 2 paradajza, 3 šargarepe, 2 paškanata, peršuna po ukusu, 1 lovorov list, parče kombu alge, 1/2 kašičice kurkume, so i biber po ukusu. Izblendirajte sastojke u blenderu, procedite i zamrznite u modle za led.
  • Uvek dodajte kurkumu kada kuvate mahunarke (pasulj, leblebija, sočivo, grašak, boranija) kako biste poboljšali ukus i time povećali antiinflamatorna svojstva.

Iako mnogi smatraju da je za dobro zdravlje dovoljno samo paziti na ishranu i biti nekoliko puta nedeljno fizički aktivan, istina je da nam je potrebno mnogo više od toga kako bismo bili zadovoljni, srećni i zdravi.

Zbog toga, osluškujte svoje telo i obratite pažnju na ono što vam poručuje.

Ne zanemarite potrebu organizma da se isključi iz svakodnevice, kako biste se opustili, restartovali, napunili baterije i nastavili dalje.