in

SULI U AVANTURI – PRIJATELJSTVO

PIŠE: ANIMA MUNDI

MAJA ŠIMLEŠA, ROĐENA ZAGREPČANKA, SIMULTANI JE PREVODILAC I PROFESORKA KOJA OBOŽAVA SVOJ POSAO. TOKOM DANA IMA VIŠE ULOGA – MAJKE, SUPRUGE, PREVODIOCA I PISCA. IZ NJENOG PERA I MAŠTE JE NASTALA KNJIGA „SULI U  AVANTURI – PRIJATELJSTVO“.

ODAKLE IDEJA DA SE NAPIŠE SLIKOVNICA I PRIČA ZA DECU?

Priča o smotanoj žirafi nastala je prije 6 godina, u dugim vožnjama do jaslica kroz jutarnje gužve. Moja je djevojčica tada imala dvije godine i nikako nije voljela spavanje. Stoga sam smišljala svakojake priče i igrokaze da skratimo vrijeme putovanja. Dok bih lijevom rukom držala volan, desna bi se pretvarala u šašavicu Suli i zabavaljala dijete na stražnjem sjedalu svakojakim avanturama. Žirafa je ubrzo postala njezina najdraža igračka i utjeha, ali u početku samo kao lik iz igrokaza. Kako je Anabela odrastala i susretala se sa svakojakim dječjim izazovima – od ruganja u vrtiću i neprihvaćanja različitosti, pa sve do želje i potrebe za pripadanjem – u meni se malo pomalo rađala ideja o pisanju prave priče u kojoj će Suli, osim svojih simpatičnih avantura, pokušati prenijeti djeci i neku dublju poruku.

PRIČA I DIZAJN.

Suli u avanturi – Prijateljstvo prati putešestvije jedne vrckave i zaigrane žirafe koja zapravo ne zna tko je i usamljena luta savanom u potrazi za društvom. Pokušava se uklopiti među druge životinje, ali one joj baš i nisu blagonaklone. No, Suli ne odustaje, jer čvrsto vjeruje da je s njezinim nogama i dugačkim vratom sve u redu, bez obzira na to što druge životinje govore…

Što se dizajna slikovnice tiče, glavnu je ulogu odigrao Sven Nemet, akademski slikar i nagrađivani ilustrator, koji je osmislio Suli i kreirao savršen svijet za likove iz priče. U početku nisam bila sigurna hoće li pogoditi senzibilitet i karakter životinja, ali već je prvom ilustracijom raspršio sve moje sumnje. A kada smo spojili tekst i slike, za završni oblik slikovnice zaslužan je sjajan tim izdavačke kuće Profil. Uložili su puno vremena i truda, i stvarno mogu reći da smo ostvarili suradnju iz snova!

ZA KOGA JE TEŽE PISATI – ODRASLE ILI DECU?

Nisam nikada pisala za odrasle, ali jako puno čitam i zahtjevna sam publika; patim na vrhunski stil, ne volim površne teme i likove, želim da me knjiga na neki način dirne i ako sebe uzmem kao mjerilo, rekla bih da nije nimalo lako pisati knjige za odrasle. Što se pak djece tiče, njihova literatura skriva neke druge izazove. Ja sam željela stvoriti priču koja će biti lagana i tečna, a opet ne prejednostavna. Odabrala sam formu stiha s rimom, jer sam tako željela dobiti na vrckavosti i šaljivosti, te pritom olakšati djeci pamćenje teksta. Osim toga, željela sam na nenametljiv način provući i ideju o tome da smo dobri baš takvi kakvi jesmo, makar se razlikujemo od drugih. U sve to trebalo je uklopiti i vizualni dio priče, koji je djeci iznimno bitan. Ako još uzmemo u obzir da treba zadovoljiti i roditelje i bake i djedove koji kupuju slikovnice, a onda i djecu koja su najskreniji čitatelji i nema šanse da im uvališ nešto što im se ne sviđa… Uh! Stvarno ne znam za koga je teže stvarati.

KRITIKE.

U prvih mjesec dana otkako je slikovnica objavljena dobila sam mnogo pozitivnih kritika – kako od roditelja čija su se djeca oduševila i ne ispuštaju Suli iz ruku, tako i od knjižničara i prodavača u knjižarama, koji svojim kupcima i čitateljima rado preporučuju Suli u avanturi. Još je prerano govoriti o brojkama, ali po svemu sudeći može se reći da je Suli uspjela pronaći svoj put do malih i velikih srca.

ZADOVOLJSTVO KOJE JE DONELA KNJIGA KADA JE IZAŠLA IZ ŠTAMPE?

Uvijek sam uživala gledajući supruga uzbuđenog kao najljepše dijete kad bi mu svaka nova knjiga izašla iz tiska. No, nisam mislila da će se to i meni dogoditi. Ne znam zašto, ali sve je do samog kraja bilo nekako nadrealno. Ali onaj prvi dan kad sam je ugledala izloženu na policama na zagrebačkom sajmu knjiga Interliberu, htjela sam iskočiti iz kože! Čak nisam mogla dočekati da mi moji primjerci stignu kući, već sam odmah na sajmu kupila za sebe jednu slikovnicu koju sam stalno iznova listala s ogromnim osmijehom na licu. Čak mi se i kćerkica smijala, jer je gledala mamu koja se pretvorila u veće dijete od nje.

KOLIKO SU SUPRUG I ĆERKA POMOGLI PRILIKOM STVARANJA KNJIGE?

Bruno je zaslužan što je Suli uopće ugledala svjetlo dana u slikovnici. Naime, priča je stajala napisana dvije godine prije nego što sam je, zahvaljujući njegovom ohrabrivanju, odlučila ponuditi izdavačima. A otkako je krenuo čitav proces pripreme, zajedno smo pratili sve korake i njegovi su spisateljski i urednički savjeti bili zlata vrijedni. A moje malo zlato me podržavalo na najmaštovitije načine – mjesecima prije izlaska knjige u školi je napravila listu zainteresiranih čitatelja i kupaca, a pomagala je i oko organizacije promocije, čitajući dijelove iz knjige i pripremajući iznenađenja za goste.

DA LI JE TO TVOJE NOVO POLJE KREACIJE?

Iskreno se nadam da jest, jer sam toliko uživala u čitavom procesu da bih to svakako željela ponoviti. Ovo je tek prva Sulina avantura, drugu trenutno osmišljavam, a možda odlučim oživjeti i neke nove likove iz naše obiteljske riznice bajki.

TEMA JANUARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „BUDI AUTENTIČNA“. KADA SI OTKRILA TU AUTENTIČNOST U SEBI? ŽIVIŠ LI SEBE U SVAKOM SMISLU?

Moram priznati da si nikad nisam postavila pitanje jesam li autentična. Nisam osoba koja ističe svoju jedinstvenost ili originalnost, ali istovremeno se osjećam vrlo svoje i unikatno, i nemam potrebu glumiti da sam netko drugi. Na pragu sam 40-ih i sasvim sigurno mogu reći da se danas osjećam i doživljavam bolje nego ikad prije, čak i kad sam imala 20 godina, možda jednu brigu i čitav svijet mogućnosti pred sobom. Danas se osjećam bogatijom, ispunjenijom, zrelijom, i da, autentičnijom nego tada. I dalje imam otvoren svijet pred sobom, ali sada znam što ću sa svime time što se nudi. Živim mnoge dijelove sebe, osjećam se velikim dijelom realizirano i u majčinstvu, i u braku, i u poslovnoj sferi, ali jasno prepoznajem i one još uvijek zapostavljene aspekte koji čekaju da im stvorim prostor. Suli je moj prvi kreativni projekt, a vidjet ćemo koje ću nove putove smisliti za budućnost.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

POSLEDNJI CIRKUS NA SVETU

У СКЛАДУ СА СОБОМ