in

OKO VATRE

PIŠE: ANIMA MUNDI
INTERVJU: ANDREJ KONOPEK

FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

ANDREJ KONOPEK, AKADEMSKI SLIKAR, IMAĆE SVO­JU SAMOSTALNU IZLOŽBU „OKO VATRE“, 10. DECEM­BRA 2019. GODINE SA POČETKOM U 19 ČASOVA U NLB BANCI, BULEVAR MIHAJLA PUPINA 165V, NOVI BEGRAD. IZLOŽBA ĆE TRAJATI DO 10. JANUARA 2020. GODINE. ANDEJ SVOJ UMETNIČKI OPUS IZ GODINE U GODINU POTVRĐUJE SNAŽNIM UMETNIČKIM IZRA­ZOM, TEHNIKOM I STILOM. IZLAGAO JE NA VIŠE SA­MOSTALNIH I GRUPNIH IZLOŽBI U SRBIJI, NEMAČKOJ, HOLANDIJI.

KOLIKO DUGO SI SPREMAO IZLOŽBU POD NAZIVOM „OKO VATRE“?

Otprilike pola godine rada za jedno veče izlož­be. Izložba nosi naziv Oko vatre/Around fire. Da se malo okupimo oko vatre, to mi je bila ideja. lozba nosi naziv Oko vatre/Around fire.

KOJU TEHNIKU U SLIKARSTVU NAJVIŠE PRIMENJUJEŠ?

Novi serijal radova došao je kao želja za novim načinom, novim pristupom, to je sve kombino­vana tehnika – ulje sam mešao sa tuševima, crtao pa slikao preko, pa opet crtao preko sli­kanja. Jedno kolo. Ideja je bila da istanjim liniju između slike i crteža, da se pomešaju iskustva. Slika uči od crteža i crtež uči od slike.

TVOJE DOMINANTNE BOJE?

Kod boje mi je samo bitno da igra funkciju sve­tla, nekad je naglašavanje bitnosti u kompo­ziciji. Svaka boja, kad je koristim, ostavlja isti važan osećaj, samo su slojevi mentalni koji se razlikuju, da li obrađujem u sebi nešto zemalj­sko ili nešto vazdušno.

DA LI IMAŠ JUNAKA ILI SKICU KOJA SE POJAVLJUJE NA SVAKOJ IZLOŽBI?

Uvek imam neodoljivu želju da moja ruka povu­če uvek drugačiju liniju, da se ne ponovi, ali nije moguće, polazna tačka je čini mi se uvek ista, koliko god da se razlikuju serijali.

Mislim da je dodir između figura nešto što stal­no pokušavam da obradim.

To je potreba da razumem šta se dešava dodi­rom, da stvarno vidim, koliko god dobro video nešto, uvek se nazire još jedan sloj ispod. To je moj napor uglavnom, usmeren sam u tom prav­cu.

GDE IMAŠ ŽELJU DA IZLAŽEŠ U 2020. GODINE?

Imam veliku želju da učestvujem na Nord art simpozijumu umetnosti u Nemačkoj, na koji sam aplicirao skoro, čekam rezultate počet­kom marta. To je dobro, umetnik ima priliku da njegov rad vidi jako puno ljudi. Nekoliko mo­jih kolega je već imalo uspeha sa Nord artom, Marko Kusmuk, Ivana Živić, Ivan Milenković.

ŠTA BI PORUČIO ČITAOCIMA RYL MAGAZINA?

Da se češće okupljaju oko vatre, u to sam sigu­ran da poručujem. Sve drugo što bih rekao bilo bi suviše subjektivno.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

CRNO-BELI SVET

MINDFULNESS U RADU SA DECOM