in

MARIJIN GRUMEN MAGIJE

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: MARIJA HUDOLIN
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

MARIJA HUDOLIN, ROĐENA U SARAJEVU, SA TRENUTNOM ADRESOM U SKOPLJU. U AMERICI JE ZAVRŠILA STUDIJE EKONOMIJE, MAGISTRIRALA ODNOSE S JAVNOŠĆU U BEOGRADU. POZNATA JE KAO PRATILJA MISS SARAJEVA ZA VREME RATA I IZ ISTOIMENOG SPOTA GRUPE U2 I PAVAROTIJA. KADA JE POSTALA MAJKA, KARIJERU JE STAVILA PO STRANI I POSTALA FULL TIME MAMA. OTVORILA JE BLOG O MAJČINSTVU MOTHERHUDOLIN U KOJEM PIŠE SRCEM O SVEMU: ISKUSTVU RAĐANJA, PODIZANJU MLADIH LJUDI, STRAHOVIMA, NESIGURNOSTI KOJA OVA VRSTA ODGOVORNOSTI NOSI. PRIČA O SVEMU ŠTO JE ČINI SRETNOM ŽENOM. SADA RADI NA NOVOM PROJEKTU WEBOO, HEALTY LIFESTYLE IDEJI, KOJA ĆE OBJEDINITI SVE POSTULATE ZDRAVOG NAČINA ŽIVOTA.

KAKO IZGLEDA PROSEČAN DAN MAJKE SA ČETVORO DECE?

Ponekad su jutra ispunjena žurbom dok grickam tri zalogaja tosta tražeći rasparenu cipelu kako bi svi stigli na vrijeme u školu, a neka jutra su bla­ga i spokojna dok pravimo palačinke natenane. Jer ponekad ono što nam je potrebno nije ono što moramo učiniti po rasporedu. Ono što sam naučila je da bez obzira koji je dan, praznik ili pri­lika, mi možemo stvarati sopstvene male ritua­le samo zato što smo zajedno i unosimo jedni drugima sunce u život. Mnogo je stvari koje me određuju i biće ih još koje će me sačinjavati, ali nijedna od tih stvari neće biti moja omiljena – da budem njihova majka.

U KOM DUHU VASPITAVATE DECU SUPRUG I TI?

Nadam se kada se naše djevojčice vrate kući, već odrasle, da će se igrati s mojom šminkom i krišom isprobavati nakit samo da bi ga tiho vra­tile u kutiju. Nadam se da će se naš dječak, kada se vrati odrastao i snažan, raspitivati o uspome­nama u ramovima koje vise na zidu. Nadam se da će nas poljubiti na rastanku, a onda se vratiti po još poljubaca jer jedan nije bio dovoljan. Ono čemu se iskreno nadam, dok gledam svoju odra­slu djecu, jeste da će nam vjerovati, zaista vje­rovati, kada im kažemo da su predivni na svaki mogući način.

KOLIKO VREMENA IMAŠ ZA SEBE I SVOJ PO­SAO – BLOG KOJI VODIŠ, INSTAGRAM PRO­FIL @MARIJAHU KOJI IMA TRENUTNO 27,9K. U KOM PRAVCU GRADIŠ SVOJU PRIČU?

Učim svakoga dana da je potrebno predano ra­diti na sebi kako bih postala (i ostala) osoba u koju želim izrasti. Čitati mnogo, razmjenjivati iskustva, dijeliti nježnost, nadrastati sebe. Misao o mojoj porodici je misao o onom najljepšem u mom životu. Želim biti prisutna. Želim iskrene razgovore bez čavrljanja. Želim praviti kolače i praviti istinske pomake. Imati britak um i odri­ješit jezik kad zatreba. Šetati, plesati na kiši, stvarati umjetnost, voditi ljubav, plivati u okeanu. Rizikovati, griješiti, postavljati pitanja i iznova po­kušavati. Voljeti bezuvjetno. Opraštati. Naučiti pustiti ono što boli. Nekad sam žena s nehajnom punđom koja pjevuši omiljenu pjesmu, a nekad su jagodice prstiju zauzete u sjedinjavanju dječi­jih čarapica. I to je sasvim u redu, jer sam drugim danima fantastična frizura, besprijekorna suknja i salonka. Tihi posao mame često prolazi neo­paženo i baš zato moramo raditi na sebi kako bi bile ostvarene i zadovoljne.

TVOJA KAMPANJA „MI ZNAMO VAŽNOST PORODICE“ ISTIČE ONO ŠTO POLAKO NE­STAJE. PRED ODLAZAK IZ BEOGRADA NA­PRAVILI STE FENOMENALAN SPOT. PORO­DICA NA PRVOM MESTU, PA SVE OSTALO.

Vjerujem da možemo sagraditi vrelo radosti ugnježdeno u nama, čineći stvari tek znatno ljep­šim nego što zaista jesu. Ovo je tajna koju zabo­ravimo: radost nam se ne daje olako.

Porodica je ono jedro koje nas vodi kroz okean života, sušta radost i pokretačka snaga. Suprug i ja ćemo se uvijek truditi da naša međusobna ljubav bude lijep primjer djeci o onome što želi­mo za njih. Porodica je čuvar srca i uspomena. Porodica je ljubav koja je glasna, nježna, svepro­žimajuća, vječna.

U BEGRADU STE ŽIVELI 10 GODINA. U KA­KVOM SEĆANJU NOSIŠ DANE SA BEOGRAD­SKOG ASFALTA?

U Beogradu su dragi prijatelji, bliski srcu. Tamo smo pripadali jedni drugima i naš svakodnevni život bio je ispunjen i sretan. Beograd nas je vo­lio, a i mi njega.

VAŠA PORODICA JE IMALA TU MOGUĆ­NOST DA ČESTO MENJA MESTA PREBIVA­LIŠTA ZBOG SUPRUGOVOG POSLA. DECA SU SE RAĐALA U RAZLIČITIM ZEMLJAMA. KAKVO JE ISKUSTVO SELIDBA SA VIŠEČLA­NOM PORODICOM, ADAPTACIJA, PA SVE IZ POČETKA?

Biti u prilici putovati s porodicom i nastanjivati se u novim gradovima je izazovno, ali i nemjerljiva radost. Kada nježno, bojažljivo, polako upozna­jemo naš novi dom, to je nešto poput zaljubljiva­nja. Prva šolja kafe, prva noć u novoj sobi, prva ruža iz vrta u vazi, prva subotnja šetnja, prva škri­pa drvenih stepenica, tamo u uglu. Svaki dom je bio ispreden nitima magije koju smo zajedno ot­krivali. Svaka kuhinja bi nam pjevala radost kada uđemo u nju. Svi smo se ponekad, kroz život, zapitali šta je prava ljubav. Do kojih visina mora bujati, srca prerastati? Koliko silna, bezuvjetna mora biti da bi vrijedila? Ali s vremenom sam na­učila da je ljubav u malim stvarima koje činimo i koje nas okružuju poput posmatranja moje dje­čice dok pjevuše praznične pjesme, ili dijeljenja ponoćne užine sa suprugom i da su jedino takvi trenuci vrijedni i istinski lijepi. Te spoznaja da, ako bi to bila posljednja stvar koju bih upila, bila bi sasvim dovoljna. Takvu ispunjenost i smiraj mi donosi porodica i zbog njih je svaki novi grad poput razglednice s dobrodošlicom. Svaki grad mi pruža ruke jer znam da, gdje god otišli, ponijet ćemo dom. A dom je tamo gdje je porodica.

TRENUTNO RADIŠ NA PROJEKTU „WEBOO“. O ČEMU SE RADI?

WeBoo je, bit ću neskromna, potpuno krasan projekat koji s mnogo ljubavi, pažnje i posveće­nosti kreiram sa svojom prijateljicom Tanjom. To je oaza mira i mudrosti koja želi pružiti čitao­cu postulate zdravog načina života, iskrenih vri­jednosti, odrednice po kojima se može obavje­ stiti o posvećenom roditeljstvu ili o određenim činiocima koji direktno utječu na naše zdravlje. Mjesto na koje ćete zakoračiti, baš kakvi jeste, osjećati se kao da privlačite stolicu sa dragim znancem polažući ćebe preko krila, pričajući o svemu, osluškujući srca dok čekate da voda u čajniku provri.

Želim da znam da li možete da volite sebe ili je to suviše teško trenutno? Želim da znam mogu li vas riječi dotaknuti više nego ljudi? Želim da znam sa kime se poredite? Da li ste anksiozni? WeBoo je takvo mjesto na kome se osjećate kao da razgovarate sa nekim kome ste zaista važni i ko vas zaista sluša.

Radovaćemo se ako nas posjetite na adresi we-boo.net i IG nalogu @weboo_healthylifestyle

KAKAV BI SAVET DALA MLADIM MAJKA­MA?

Budite prisutne i udahnite svaki neprocenjivi tre­nutak. Ono što se učini grubim, omekšaće, sve ono nepremostivo postaće mudrost, ono što se nekada činilo jedino ispravno, sada će postati drago sjećanje.

Svijet je načinjen od divnih, čudesnih sitnica i gdje god krenula, naposlijetku, pronaći ćeš svoj grumen magije.

Nekada će dani biti od nenamještenih kreveta, hladnih kafa, od nepročitanih stranica knjiga, od strahova i nepojedenih ručkova.

Postojaće bol i sumnja, postojaće ljepota i ne­dokučivo. Postojaće pregršt trenutaka radosti i užitka koje će čitav univerzum obojiti tonovima ćilibara i čudesnog. Biće trenutaka kada nisi svo­ja i kada se sve čini nemogućim. Ali iznad svega, bit ćeš TI. Ti koja učiš da se zaljubiš u osobu u koju rasteš. Jer sa tim dragocjenim bićem koje si rodila, iznjedrila si i novu sebe. Svi smo mi sačinjeni od miliona detalja pa učimo kako da zavolimo te iskrice koje nas čine baš ovakvim ljudima.

Jedna misao kroz šapat: Majka kakva ste priželj­kivali da budete nije važna kao majka koja ste postali.

TEMA JANUARSKOG IZDANJA RYL MAGAZI­NA NOSI NAZIV „VAŽNO JE BITI ODVAŽAN“. KOLIKO JE ODVAŽNOSTI TREBALO U TVOM ŽIVOTU ZA SVE?

Šta god radili, važno je da nosimo nadu u škrinji­ci srca. Sve ono čemu se nadamo postoji tamo negdje, na nama je da budemo odvažni i otkriva­mo put.

Žuditi za ljekovitim, plemenitim stvarima jer jedi­no takve ne gube na važnosti.

Umjesto odluka i rezimea, na početku ove go­dine zapišimo svoje tanane težnje i htjenja, one žudnje koje već dugo čuvamo ušuškane u srcu čekajući pravo vrijeme. Vjerujte da je pravo vrije­me upravo sada! To znači biti odvažan, posegnu­ti za svojim snovima, grliti ih iako se roje poput vilinih konjica i promiču u letu.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Insta live sa Aleksandrom Popović, sertifikovanom instruktorkom pilatesa

DOBRA FOTOGRAFIJA NEMA IME I PREZIME