in

„MALI PRINC“ ZA PRINCEZU

PIŠE: MONIKA HUSAR
FOTO: NIKOLA TUMBAS

Nagrada za životno delo “Mali princ” dodeljena je glumici Branki Veselinović u sredu, 18. septembra u njenom domu, dva dana nakon njenog 101. rođen­dana. Međunarodni festival pozorišta za decu u or­ganizaciji Otvorenog univerziteta Subotica dodelio joj je ovo priznanje za izuzetan doprinos razvoju kul­ture i scenske umetnosti za decu.

Najstarija srpska glumica povodom nagrade je iz­javila:

„Pozdravljam ljude iz celog sveta i vrlo sam srećna što kao nekadašnja međunarodna ambasadorka Unicefa dobijam ovo priznanje. Mnogi ovako du­boku starost ne mogu da dožive i ja sam jedna sam od retkih koji u ovom dobu života sa zadovoljstvom, čašću, poštovanjem i uzbuđenjem primaju ovu na­gradu. Zahvaljujući umetničkom i humanitarnom radu doživela sam da mi ovom dodelom čestitate 101. rođendan.”

Branka Veselinović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Najstarija je srpska glumi­ca i zvezda jugoslovenskog filma, sa svojom 101 godinom života i 81 godinom glumačke karijere. Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, te više od 50 televizijskih serija i filmova.

Pored Branke Veselinović, dobitnik ovogodišnje nagrade “Mali princ” je i Ranko Risojević, pesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni radnik. Nagra­da Ranku Risojeviću biće uručena u okviru cer­emonije svečanog otvaranja, u nedelju, 22. sep­tembra u 18.30, u Dečjem pozorištu Subotica.

Takmičarski program otvoriće predstava “Na vukovom tragu” na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici. Lutkarska predstava „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad, nas­tala je po romanu „Zov divljine“ Džeka Londona u režiji Jakuba Maksimova. Predstava govori o Baku, dobro odgajanom psu guste dlake, koji živi u velikoj kući u sunčanoj dolini Santa Klara, i namenjena je deci uzrasta 10 i više godina.

U ponedeljak, 23. septembra, u takmičarskom programu su tri predstave. „Vila Helena i princ Árgyélus“ Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske biće izvedena u 10.00 u pozorištu “Deže Kostolanji”. Predstava namenjena deci uz­rasta od 6 do 12 godina je priča o vili i mladom princu, koji se zaljubljuju i bore za pravu ljubav.

Teatar „Petruška“ iz Rusije izvešće „Bajku o riba­ru i ribici“ u 15 sati u Dečjem pozorištu Subotica. Kako sami najavljuju, glavni likovi njihove bajke pronalaze nešto što im može ispuniti želje na obalama plavog mora. Ovo je priča o istinskoj sreći, mogućoj jedino sa ljubavlju, a nikako sa materijalizmom.

Treća predstava, „24 bake” u izvođenju Šijansk­og umetničkog pozorišta za decu iz Kine biće izvedena u 18.30 na sceni “Jadran” Narodnog po­zorišta. “Dvadeset i četiri bake” je prva kineska drama za decu pisana po narodnim motivima. Drama je duhovita, smešna, topla i osećajna.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, Festival kontinuirano doprinosi promociji i razvo­ju pozorišta u Srbiji.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ŽENA SIJA KADA JE ISPUNJENA

LITERATURA ZA DECU MORA BITI IZVAN PROLAZNOSTI VREMENA