in

DOBRA KOMUNIKACIJA JE PRESUDNA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: ĐURICA ŠTULA
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

ĐURICA ŠTULA, FIZIOTERAPEUT, ZAVRŠIO JE ŠKOLU MASAŽE KOD PEĐE FILIPOVIĆA, MUZI­ČAR, BAŠTOVAN. SOPOT JE MUZIČKA GRUPA U KOJOJ SVIRA. IZA SEBE IMAJU TRI ALBUMA, SEDAM SPOTOVA, PREKO 400 FESTIVALSKIH I KLUPSKIH NASTUPA U ZEMLJAMA REGIONA I EU. UPRAVO RADE NA NOVOM ČETVRTOM ALBUMU. PISAO JE KOLUMNE ZA RAZNE ONLAJN MAGAZINE. VOLI PORODICU, ŽENU SLAĐANU, ĆERKU I SINA, MUZIKU, PRIRODU, PRIJATELJE, BAŠTU, ŠUME I GORE, DRUŠTVENE MREŽE, PUTOVANJA, UPOZNAVANJE NOVIH INSPIRATIV­NIH LJUDI, OPUŠTANJE U SPA CENTRIMA, VODU GENERALNO – KLASIČNI HEDONISTA.

KADA SI SHVATIO DA TVOJE RUKE MOGU BITI ISCELJU­JUĆE I DA MASAŽOM MOŽEŠ MNOGO POMOĆI LJUDI­MA?

Spoznaja da ruke mogu liječiti, a posebno kroz masažu, desila se u trećem razredu Srednje medicinske škole, kada smo u okviru predmeta fizikalna terapija došli do dijela vezanog za man­uelne tehnike – konkretno masažu. Tada sam i prvi put izmasirao nekoga, tj. probao da radim neku preteču masaže kombinujući elemente iz gradiva na svojim prvim „klijentima“ – mami i sestri. Vremenom se kroz praktičnu nastavu vještina usavršila. Moja tadašnja djevojka je isto bila fizoterapeut, pa smo se mogli praksati sva­kodnevno. Vremenom se krug klijenata sa uže proširio na širu familiju i komšiluk. Znate ono kad komšinica kaže – Sine, jesi ti terapeut, boli me vrat i ramena, a probadaju me i krsta kada je promjena vremena, možeš li ti to malo pogledati, izmasirati…

To su bile moje prve spoznaje o blagodetima masaže i o ličnom ispunjenju koje osjećate kada nekome ubalažite ili otklonite bol, olakšate hroničnu tegobu, popravite raspoloženje.

ŠTA JE ZA TEBE MASAŽA?

Masaža je moj životni poziv. Masaža je ispunjen­je mojih altruističkih afiniteta i želje da liječim i pomažem. Masaža je raskoš pokreta, najfinijih aroma i ulja, opuštene atmosfere, ali i znoja, bola i ponekog jauka. Masaža je za sve i svakoga. Ma­saža može – uvijek.

KOJU VRSTU MASAŽE NAJVIŠE PRIMENJUJEŠ?

Masaža koju najčešće izvodim jeste spoj raz­nih maneulnih tehnika koje sam učio kroz go­dine prakse i rada, te je dopunjavao na sjajnim radionicama i seminarima, sa vrhunskim učitel­jima i predavačima, kojima sam istinski zahva­lan. Konkreno su zastupljeni elementi klasične, švedske masaže, preko starih praksi sa istoka, do trigger point masaže (TPM).

KAKO DA SE PONAŠA ONAJ KO NIKADA NIJE BIO KOD MASERA? UPUTI NAS 😉

Moram priznati da budem zaista polaskan kada neko na svoju prvu masažu dođe baš kod mene, putem preporuke, poklon bona, društvenih mreža ili spletom okolnosti. U kratkim crtama objasnim šta i kako se dešava tokom masaže – npr. ma­saža može biti ugodna, ali i bolna. Pomjeranje granice bola mora biti oprezno. Izlazak iz „zone komfora“, kada je bol tokom tretmana u pitanju, treba biti postepen i klijent mora biti upućen. U pojedinim hvatovima pritisak terapeuta i izdah klijenta moraju biti sinhronizovani. Ako je ma­saža prebolna, neugodna, ako niste sigurni da želite nastaviti u tom pravcu, obratite se terapeu­tu i komunicirajte. Iskusan terapeut zna da vas sasluša, razumije i vješto vodi kroz sve aspekte masaže. Ovo su, po meni, važne stavke.

Ali na samom početku – udobno se smjestite, opustite i dišite.

Ako je u pitanju neka relaks masaža ili velnes rit­ual – pojasnim proces i predočim šta je finalni rezultat.

Generalno – dobra komunikacija je presudna – i za masažu važe ista pravila kao u bilo kojoj djelatnosti gdje je kontatk sa klijentom tako di­rektan. Ima raznih opcija i situacija tipa – ako klijent nema neki problem ili bol, došao je da se opusti i prepusti, tada najčešće nakon što počne tretman nema potrebe za pričom, klijentu se fokus usmjeri na disanje i opuštanje.

S druge strane, ako je u pitanju terapeutski tret­man trigger point masaže – tu je veoma važna kontinuirana komunikacija sa klijentom, jer od njegovih smjernica zavisi kako će te dozirati pri­tisak, locirati trigger tačku ili izvršiti neku trakciju, manipulaciju.

KAKO SE BAVIŠ MASAŽOM, ISTO TAKO SE BAVIŠ I ZEMLJOM, CVEĆEM, TAČNIJE BAŠTOVANSTVOM. KA­KAV JE OSEĆAJ DRŽATI RUKE U ZEMLJI, NA TRAVI I KREI­RATI?

Što se zemlje tiče, i to je moja ljubav od ma­lih nogu. Otkad znam za sebe, moji su roditelji baštovanili. Iskreno, kad sam bio klinac, nisam baš toliko uživao u baštenskim poslovima, čak sam se znao i smarati kada bi mi rekli – hajde da čupkaš travu, hajde da kupimo zlatice, hajde sakupljaj kamenje iz gredica, ali sam volio kada dođe berba i kada se vide konačni rezultati. Sve je bilo slatko i ukusno. Uprkos svemu, go­dio mi je boravak u prirodi. Kasnije, s vremenom sam počeo uživati u procesu nastanka i razvoja bašte. Od inicijalne pripreme zemlje, polaganja sjemenja i rasada, preko zalijevanja, brige, plje­vnja trave, a sve u cilju da se na prirodan način pomogne biljkama kojima se nadamo. Po meni – veoma ispunjavajuće iskustvo i smatram da ga što više ljudi treba probati. Zbog masaži, većinu baštenskih aktivnosti obavljam u rukavicama, ali nekada prilikom sadnje volim da osjetim zemlju u rukama i da je mrvim i tako zagrćem biljke.

KOJE BILJKE VOLIŠ I MOŽDA NJIHOVA ULJA KORISTIŠ U MASAŽI?

Biljke koje volim i čija ulja koristim su menta, ruz­marin, lavanda. Čak ih imamo i u trenutnoj bašti. Takođe volim citruse – naradža, limun, bergam­ont. Sandal i pačuli takođe volim da osjetim u mješavinama koje pravim.

DA LI SI TRENDI BAŠTOVAN?

Jok ja. Generalno nisam čovjek od trendova. Sporo se mjenjam, a smatram da dosta nekih no­viteta, trendova i promjena i nisu baš nešto što treba da pratim i da ih praktikujem.

TAKOĐE SE BAVIŠ I MUZIKOM, SVIRAŠ. SVE JE TO POVEZANO – LJUDSKA TELA I ZEMLJA I MUZIKA. SVAKO IMA SVOJU FREKVENCIJU, A U RADU JE SJAJNA RAZME­NA ENERGIJA. ŠTA SE SLUŠA DOK SE MASIRA?

U pravu si. Pored masaže, muzika je moja druga velika ljubav. Lijepo si to primjetila – frekvenci­ja, vibracija, energija – tri osnovna magijska el­ementa i muzike i masaže. Sviram bas i gitaru u grupi SOPOT. Dok radim masažu, najčešće su to instrumentalne teme – downtempo, chillout, klasika, jazz, dub, zaista ima dosta prostora za razne pravce. Od bendova se zna zavrtiti Dead Can Dance, Deva Permal and Mitten, Air, Thievery Corporation… Sretan sam što ima priliku da na „poslu“ uživam u divnim notama, harmonijama.

TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NA­ZIV „DOBA NEŽNOSTI“, KOJE MISLIM DA DOLAZI POSLE KORONE. BITI NEŽAN PREMA SEBI I DRUGIMA.

Divan izbor za naslov. Nakon tri mjeseca fizičke i mentalne blokade, biti nježan prema sebi i bližn­jima treba biti mantra koja će nastaviti da živi sa nama kao način života, jer nježnosti ne može biti previše. Posebno kada dođu bizarne situacije poput ove sa koronom.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NA PUTU NAUKE I INOVACIJE

DA LI POSTOJE “ŽENSKA” VINA?