PIŠE/FOTOGRAFIJE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: HUSEIN DŽIRLO
HUSEIN DŽIRLO, VLASNIK ČAJDŽINICE „DŽIRLO“ NA KOVAČIMA U SARAJEVU. NAKON PUTEŠESTVIJA PO SVETU, OTVARA VRATA ČAJEVIMA U SARAJEVU, GDE SVI KUVAJU I PIJU KAFE. NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE, NOVO, A SA PRIMESAMA SVETSKOG. TO JE MESTO ZA DUŠU U KOJEM SE SVAKO OSEĆA DOBRO, GDE HUSEIN SVAKOG GOSTA DOČEKA UZ ZAGRLJAJ I TOPLI POZDRAV.
KAKO SI POČEO SA OVIM POSLOM?
Bilo je to 2012. godine, razmišljao sam da otvorim nešto u Sarajevu, ali nije dolazio u obzir kafić, restoran ili prodaja garderobe, i onda shvatim da su mi suđene očevi reči – zahvaljujući ideji mog oca koji je imao nas dva sina blizanca – želeo je da jedan bude stolar, a drugi čajdžija. Brat i ja smo otišli u svet kako je život hteo, a kada smo se vratili, ja sam krenuo sa čajdžinicom. Svašta se izdešavalo između toga, ali epilog je najbitnji – čajdžinica „Džirlo“.
ODAKLE NABAVLJAŠ ČAJEVE?
Nabavljam kineske, indijske, južnoafričke čajeve u Nemačkoj, u fabrici koja pravi mikseve i vrši njihovu distribuciju po celom svetu. Naši čajevi dolaze iz Hercegovine, a imamo majčinu dušicu sa Bjelašnice.
KAKO TURISTI REAGUJU NA TVOJU USLUGU I ŽIVOTNU FILOZOFIJU?
Turistima objašnjavam istoriju i način pravljenja salepa, koji potiče iz Turske i arapskih zemalja. To je koren divlje orhideje – kada se osuši i samelje, skuva se sa mlekom i dobije se taj salep. Pije se vrelo mleko, malo gusto i slatko, ali bez dodatka šećera, jer slatkoća dolazi od korena, s cimetom na vrhu.
Nikad nisam razmišljao da će ovaj lokal biti toliko poznat i popularan širom sveta. Svi me poznaju. Ovde svi nađu utočište, duševni mir, bilo da dođeš sam ili u društvu, jer je opuštena atmosfera. Uživam u svom poslu. Čaj je divan način da se ljudi okupe za stolom.
IMAŠ AUTENTIČAN IZGLED I STIL. KAKO TO GOSTI PRIHVATAJU?
Moji gosti su iz svih krajeva sveta i vole moj odnos prema njima. Svi su mi isti i divni. Najvažnije mi je da je usluga dobra, da su oni zadovoljni i da mi se vraćaju kadgod da su u Sarajevu.