in

OD UNIVERZALNE LJUBAVI DO SLOBODE

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: DR IOANNA BATSIALOU
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

PROF. DR IOANNA BATSIALOU, VLASNICA KLINIKE IOANNA REGEN, PRETEČA JE U REGIONU U ANTI-AGINGU I MEZOTERAPIJI. IZ BROJA U BROJ UPOZNAJEMO NJENU ŽIVOTNU PRIČU KOJOM NAS OSVAJA. UPOZNAJEMO DOKTORKU KOJOJ SU U FOKUSU LJUBAV, PORODICA, ČOVEK, MEDICINA, HUMANOST, LEPOTA. KROZ UNIVERZALNU LJUBAV DOLAZI DO SVOJE SLOBODE, UNUTRAŠNJE I SPOLJAŠNJE. IOANNA JE ŽENA KOJA INSPIRIŠE I MOTIVIŠE. NJENA LJUBAV PREMA MEDICINI JE UJEDNO NJENA ŽIVOTNA MISIJA.

Dok si studirala, da li si znala da ćeš se baviti estetikom i anti-agingom? U to doba je anti-aging bio nepoznanica. Naše majke i bake su se negovale samo nivea kremom, o drugim zahvatima nije bilo ni govora.

Apsolutno nisam znala, niti sam imala viziju i predispoziciju. Uvek sam volela medicinu i humanost u svemu tome. Moje interesovanje je išlo ka hirurgiji i lečenju bolnih stanja srca, pluća, ali sam tokom studija htela da odlučim šta ću dalje. Kada sam bila na doktoratu, upisala sam fizikalnu medicinu jer sam smatrala da je rehabilitacija potrebna i deci i odraslima, to je ogromna oblast koja obuhvata mnogo toga.

Moj pokojni brat je takođe bio fizioterapeut i želeli smo da formiramo tim. U toku doktorata, imala sam teške pacijente koji su zbog bolova u kičmi ležali u sobi i primali jake infuzije i terapije protiv bola. Gledajući te pacijente, odlučila sam da pitam svoje mentore da li bilo gde na svetu postoji terapija tokom koje se ne daje toliko lekova, već je lokalna. Tako sam došla do informacije da u Francuskoj postoji veliki centar koji se bavi mezoterapijom. Mezoterapija je medicinska tehnika koju je pronašao sportski lekar i ortoped za smanjenje lokalnog bola. To su terapije protiv bola, pain killer, odnosno antireaumatski lekovi koji se nalaze u koktelima.

Kontaktirala sam dva značajna lekara u tom centru i zamolila ih da tamo učim jer pišem doktorat i oni su me primili. Kada sam završila sa prvim velikim ciklusom, otišla sam u sportski centar za povrede. Moj profesor mi je predložio da je sledeći stepen na kojem treba da se obrazujem reumatologija, pa onda politraume – gde su pacijenti sa traumama nakon operacije. U međuvremenu sam radila i sakupljala novac i završila sve škole koje su bile vezane za bol. Nakon toga, profesor je opet predložio da treba da završim i estetiku. Najpre sam to odbijala, a kada su moji roditelji čuli za tu ideju, rekli su mi: „Zar ti više nećeš da budeš lekar već kozmetičar?“ Toliko sam uložila u medicinu, ali moj profesor je insistirao da to završim i na kraju sam prihvatila. Otišla sam na estetiku, ali tu nema kraja, došli su i fileri, mezoterapija, mezolifting, holivudski tretman. Terapija za telo i edukacija je trajala oko dve godine, a u Srbiji sam se bavila samo terapijom za bol. U ordinaciji u kojoj sam radila, postigla sam veliki uspeh sa eliminacijom boli.

Međutim, sudbina voli pravi put i moja kuma koja se porodila mi je predložila da joj uradim terapiju za mršavljenje. Krenule smo i odmah dobile značajne rezultate. I tako je sve počelo, moji pacijenti za mršavljenje i mezoterapija za lice. To je bilo veoma teško vreme, 2002– 2003. godina, mnogi su bili nesrećni, problemi svuda, ljudi su tražili izlaz i svi su hteli da se osećaju bolje. Radika sam u dve-tri ordinacije i pacijenti su sve više dolazili, moj se posao povećavao. Naravno, moja velika ljubav je i dalje bila fizikalna medicina i tu sam imala značajne uspehe sve do trenutka kada mi je 2009. preminuo rođeni brat i tada više nisam mogla da se bavim boli. Moje porodično stanje kad su mi se razboleli i majka i otac i sestra i moj bol su bili takvi da više nisam bila u stanju da slušam o boli i to je bilo presudno da se okrenem samo estetici. Moj karakter je takav da sve radim najbolje što umem i ponovo sam počela da se školujem. Učila sam nove tehnike, terapije, novu anatomiju.

Nemice se najviše trude da se same neguju koristeći razne maske i kreme koje kupuju po drogerijama. Srpkinje rado odlaze u kozmetičke salone i klinike. Da li je ta naša briga preterana i da li sve ličimo jedna na drugu iz tog razloga?

Osim što vode računa o nezi, Srpkinje paze na to i da odeća i cipele budu u skladu. Mislim da Nemice to ne zanima, njima to nije bitno. Oni imaju predispoziciju da budu lep narod, imaju tehnologiju, novac, vreme, ali nije mi jasan taj njihov stav. Moja filozofija je bliža Francuzima, Srbima, žiteljima Stare Grčke. Stari Grci su se baš bavili sobom – zdrav duh, zdravo telo, mazali su se raznim uljima. Grci su izmislili hamam, a ne Turci.

Briga Srpkinja nije preterana, to je prelepa navika. Mislila sam kada smo sređene da je to opterećenje, ali nije – to je lifestyle. Kada brinemo o sebi, negujemo sebe. To što neko ide i sređuje se četiri sata mesečno po salonima i klinikama nije preterano. Kada se neko uči tome od malena kao moja ćerkica, to je definitivno lifestyle.

Kako da budemo autentične u izgledu i načinu života?

Autentičan čovek može biti jedino ako duboko i u suštini poznaje sebe. Ne treba da budemo nečije kopije, već da imamo veru u sebe, znanje o tome što radimo, da imamo ljubav. Da sačuvamo svoju dušu, ljubav, empatiju, sve što je vezano za nas i da budemo MI.

Ne kopirajmo druge, to je katastrofalno. Svaki čovek treba da bude to što jeste.

Kako da negujemo lice s jeseni?

Nega je i dalje bitna. Pratimo ono što se dešava u prirodi jer je tako i sa nama. Kako se oblačimo, takve tretmane koristimo. Preko leta, tretmani su lagani jer imaju za cilj hidrataciju. Tokom jeseni treba ponovo da vratimo hidrataciju i vlagu i da se počne sa stimulatorima kolagena koji su biljni, riblji i životinjski. Koristimo kreme u skladu sa godišnjim dobom. Ako pratimo i vreme i sebe, možemo da nađemo pravu fomulu za nas. Ne postoji neki univerzalni recept za sve. Sve je individualno. Najnoviji trend je da se zaštitne kreme koriste svih 365 dana zbog zaštitnih faktora. One sadrže i kremu i zaštitni faktor i toniranu kremu zato što svakodnevno koristimo kompjutere i mobilne telefone koji zrače.

Tema oktobarskog izdanja nosi naziv „Sloboda“. Putevi do slobode su razni. Kako se ona osvaja?

Po mom mišljenju, sloboda je ljubav. Trudim se da radim ono što se meni sviđa. Kada imate ljubav, vi ste slobodni jer nećete nikoga ugroziti, nećete činiti zlo. Slobodan čovek može da ide napred jer voli, tada ume da shvati. Kada govorim o ljubavi mislim na univerzalnu ljubav. Sloboda je univerzalna ljubav. Ljubav prema sebi, profesiji, Bogu, prirodi. I za univerzalnu ljubav treba veliki rad i trud. Ako volimo sve što je oko nas i u nama, onda smo slobodni.

ŠTA MISLITE?

LAFODIA JE BAJKA