in

INTUICIJOM I LJUBAVLJU DO SJAJA ZVEZDA

PIŠE/FOTOGRAFIJE: MIA MEDAKOVIĆ

U ČAROBAN SVET HOTELA RADISSON COLLECTION OLD MILD SAM POZVALA ČETIRI FOTOGRAFA NA DORUČAK. RADO SU SE ODAZVALI MOM POZIVU. DORUČAK JE BIO “MUŠKI”, SA SJAJNIM UMETNICIMA KOJI SU SVOJ ŽIVOT POSVETILI FOTOGRAFIJI, LEPOM, UZVIŠENOM. DIVNO JE KADA SI SA SLIČNIMA SEBI, KADA SE LAKO RAZMENJUJU IDEJE I UPOZNAJU LJUDI.

DALIBOR DANILOVIĆ fotografiše za Fondaciju Novak Đoković, deo je njihovog tima koji se bavi izgradnjom i opremanjem vrtića u Srbiji. Fondacija kroz svoj rad i entuzijazam svakom detetu daje mogućnost da dobije kvalitetno predškolsko obrazovanje. Prvi fotografski posao imao je u redakciji Slavka Ćuruvije. Fotografisao je razne događaje, demonstracije, proteste. Imao je stalne angažmane u listovima Blic i Glorija, ali je fotografisao za mnoge druge svih profila, brojne glossy magazine, ali i za nedeljnik Nin, magazin Sensa – najviše portrete.

STEFAN SOKOLOVSKI je jedini internacionalni modni fotograf iz Makedonije. Radio je editorijale u 45 država širom sveta, u Evropi, Americi, Rusiji, Africi i Aziji. Ima 27 godina, a od petnaeste se bavi fotografijom i ima preko 30 naslovnih strane za svetske modne časopise. Svoja umetnička dela je izlagao na međunarodnim izložbama u regionu. Radi sa najvećim estradnim zvezdama sa Balkana, kao i svetske kampanje za gigantske modne brendove Philipp Plein, John Richmond, Andersson Bell, MSGM i druge.

ANTON WELT is commercial and portrait photographer from Russia with over 13 years of experience. In recent years in Russia, reached a level of collaboration with major brands and well-known personalities, including celebrities, for many of whom became personal photographer. Also, in Russia, served as a brand ambassador for Sony, giving lectures and masterclasses. Moved to Serbia with the family about two years ago. Frequently travels for photo shoots to clients in Italy, France, and the Emirates. In Belgrade, formed a team with whom he creates both elegant private photo sessions and image content for brands.

JAKOV SIMOVIĆ fotograf čiji se portreti nalaze u mnogobrojnim domaćim magazinima. Uspešan je “na terenu” jer pokriva i kuturno umetničke događaje i manifestacije. Pre dve godine imao je fenomenalnu izložbu fotografija “Zastava je pala na nas” na Dorćol platzu kroz koju je provukao kao glavnog junaka zastavu Jugoslavije i njenu simboliku. Čovek koji je svoju ljubav i znanje preneo kroz portrete i događaje sigurno korača svojim utabanim putem etabliranog fotografa, umetnika.

KAKO SI SE NAŠAO U SVETU FOTOGRAFIJE?

Dalibor Danilovć: Slučajno ili namerno, imao sam priliku da radim kao kurir za dnevne novine Dnevni telegraf. Prve privatne dnevne novine u Srbiji koje je osnovao Slavko Ćuruvija. To mi je bio prvi pravi posao posle završene srednje škole 1995. godine.

Stefan Sokolovski: Sve se desilo u uzrastu od 15 godina kad sam se prvi put upoznao sa digitalnim foto-aparatom. Počeo sam sa uličnom fotografijom, potom portretnom i na kraju sam prešao na modnu fotografiju i beauty & art.

Anton Welt: I’ve always been drawn to visuals—I loved drawing and worked as a graphic designer for a while. At some point, I realized that photography is the fastest way to create a beautiful image.

Jakov Simović: Bio sam gimnazijalac kada mi je otac poklonio svoj Olimpus. Od tada se foto-aparati smenjuju, ali i raste strast za fotografijom.

NA ŠTA NAJVIŠE OBRAĆAŠ PAŽNJU U FOTOGRAFIJI?

Dalibor Danilovć: Prvo i osnovno je svetlo. Fotografisanje, bez obzira da li je digitalno ili analogno, za mene je apsolutno metafizički proces. Alhemijski doživljaj. Emocija je takođe važna i uz svetlo i kompoziciju pomaže fotografu da pokuša da ispriča priču. Kadar koji je fotograf izabrao da se vidi na fotografiji. Stilizacija, korišćenje boja i oblika, kao i enterijera ili eksterijera, veoma su bitni za samu fotografiju. Ekspozicija, odnosno vreme je jedan od elemenata u nastanku fotografije, ali ideja je da ona ne bude samo puko beleženje trenutka.

Stefan Sokolovski: Na detalje, emociju, kompoziciju, boje, autfite, priču i kakvim ljudima su namenjene te fotografije.

Anton Welt: Whether I feel something when I look at the photograph or not.

Jakov Simović: Prepoznati i preneti emociju sa modela na konačnu sliku (foto). To je izazov i imperativ mog rada. Kada je u pitanju predeo ili ambijent, pokušavam da kroz atmosferu iskažem svoje raspoloženje i emocionalno stanje.

ŠTA JE TVOJA GLAVNA TEMA – KAKO BI OPISAO SVOJE FOTOGRAFIJE?

Dalibor Danilovć: Moja tema su uglavnom ljudi, portretisanje. Uvek ih fotografišem u nekom kontekstu koji je zadat. Pokušavam da kroz ostvarivanje svoje lične estetike opišem karakter osobe koja mi je ukazala poverenje.

Stefan Sokolovski: Jako teško pitanje i mislim da na njega treba da odgovori moja publika jer je najkredibilnija za to. Glavna tema mojih fotografija su moda i ženska lepota u vidu umetnosti.

Anton Welt: I’ve never really defined a theme. If I had to sum it up in a few words, it would be “beautiful, free people.”

Jakov Simović: U svakom predelu i ambijentu, kao i modelu, tragam za lepotom. Mislim da je ona svuda prisutna, treba je prepoznati i otkriti. Traganje za lepotom i skladom su moja vodilja u radu.

ŠTA FOTOGRAFIŠEŠ ZA SVOJU DUŠU?

Dalibor Danilovć: Još uvek sam u potrazi za tim. Istražujem šta bi to bilo dovoljno dobro za zid, a da ne bude baš preveliki kliše. Razne scene me inspirišu od detalja na ulici, portretisanja ljudi, do prirode i urbanih pejzaža. Volim da fotografišem, volim sam taj čin kada se zanesem i jurim kadar koji će da progovori. Bez obzira šta ili koga fotografišem, uvek jurim jednu dobru, najbolju fotografiju tog trenutka. To je malo nasleđe novinske fotografije imati tu jednu jaku fotografiju.

Stefan Sokolovski: To su modni editorijali koji su kompletno u mojoj kreativnoj režiji, koje radim širom sveta i za koje sam biram autfite i stajlinge potrebne za fotkanje.

Anton Welt: Lately, I rarely shoot for myself, as more and more I find myself focused not just on making beautiful pictures, but on resolving tasks — how to create a photo that works, conveys a message, and sets a mood. I often manage to do this within commercial projects.

Jakov Simović: Teme koje radim u studiju „Zastava je pala na nas” su bliske imenu studija. Radi se o promovisanju otvorenosti, slobode izraza i svakom vidu različitosti u odnosu na poplavu banalnosti koja nas, uglavnom, zapljuskuje danas.

ŠTA ZNAČI DOBRA FOTOGRAFIJA?

Dalibor Danilovć: Sklop svih elemenata, svetla, komozicije, pravog trenutka. Ali ne suviše perfektna. Ne sme biti plastična, već skoro savršena, da ima neku grešku, neki glič koji joj daje život. Fotografija bi trebala da zaustavi posmatrača da zastane. Ukoliko ga još navede na promišljanje, ulazi u kategoriju dobrih fotografija.

Stefan Sokolovski: Fotografija koja budi emociju i znatiželju kod gledalaca, odnosno posmatrača. Kvalitetna fotografija je ona koja vam ostane u sećanju – koja kad bi bila viđena nakon 10 godina izgleda kako da je urađena juče.

Anton Welt: A good photograph catches your eye, tells a story, and makes you feel.

Jakov Simović: Fotografija je kao slika, izraz ličan, subjektivan, autentičan, ali sazdan na vizuelnoj ekspresiji, čitljivoj u različitim kulturnim prostorima i na svim meridijanjima. Ukoliko uspeva da izazove emotivnu reakciju kod posmatrača, onda je opravdala svoje postojanje. Dakle sve suprotno od ravnodušnosti.

TEMA SEPTEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „WHAT IS YOUR SUPERPOWER?“. KOJA JE TVOJA SUPERMOĆ?

Dalibor Danilovć: Nadam se da je to intuicija. Pokušavam da je prepoznam, da joj se prepustim.

Stefan Sokolovski: Mislim da je moja superpower da radim takve fotografije da su svi moji junaci i junakinje superzvezde koje sijaju. Mislim da svako može biti zvezda dostojna divljenja.

Anton Welt: I know how to make people who hate being photographed actually enjoy the process, and I can create portraits that don’t need retouching.

know how to make people who hate being photographed actually enjoy the process, and I can create portraits that don’t need retouching.

Jakov Simović: Supermoć je sinonim za ljubav u svim oblicima postojanja. Ljubav prema poslu, stvaranju, ljudima koje najčešće slikam, ljubav prema ljudima koji će se sresti sa mojim fotografijama. To je za mene supermoć – Ljubav.

ŠTA MISLITE?

IZLOŽBA SLIKA „OPEN HORISONS“ PAULA LANDAUERA

VERA U SEBE KAO KORAK U OSTVARENJE SNOVA