in

SLATKOĆA OSTVARENOG SNA

PIŠE: DR ANA ŽIKIĆ BURTSCHER, LEKAR KINESKE TRADICIONALNE MEDICINE
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

Slatko od snova – naslov koji je odmah u meni probudio osećaj sreće, zadovoljstva i ispunjenosti mog unutrašnjeg bića. Šta su zapravo naši snovi i želje, i kako ih manifestujemo? Treba li biti srećan ili nesrećan ako se njihovo ostvarenje ne desi? Koje su alatke koje nam mogu pomoći na tom putu? Roj pitanja je u mojoj glavi.

A onda sam pomislila na svoj život i na svoje ˝slatko od snova˝. Kako se ono dešava i kako se ja osećam u vezi sa tim? Primetila sam, da poslednjih par godina, kada uporedim sebe mlađu sa ovom Anom sada, želja imam sve manje i manje. Setih se svojih listi želja od pre, uoči bitnih datuma, bitnih odluka… mojih ličnih želja za druge. A onda, vratih se u ponovo u ovaj trenutak sada, jer ono što je jako zabavno zapravo, jeste da mi se želje ostvaruju – retrogradno. Kada se nešto desi, ja pomislim – ˝A pa da, ovo sam zaželela ranije˝ i trudim se da potpuno budem prisutna u trenutku i osetim slatkoću upravo ostvarenog sna.

Šta se promenilo, i da li su želje potpuno nestale? Naravno da ne. Ali, promenio se osećaj u vezi sa tim – poverenje da sam u pravom trenutku na pravom mestu, da je sve baš onako kako treba da bude, da je do mene da uradim najbolje šta mogu u datoj situaciji, a da je Univerzum i svemoguć i mudar – i da će se najbolje od sebe, možda i bolje što bih ja osmislila, upravo i desiti .

To se naprimer desilo sa – putovanjima. Taj aspekt života mi je od kada znam za sebe dolazio i dešavao se lako. Jedno vreme, što zbog studija, usavršavanja i istraživanja medicina i običaja drugih naroda, više puta mi se dešavalo, da samo u par dana preletim sa kontinenta u kontinent. Da se nisam ni raspakovala, a da je već novo pakovanje u toku. Da predavanje održavam pred jednom publikom, a sutra dana na drugom jeziku pred drugom. Zahvalna sam na tim blagoslovima, jer su me putovanja iznova otvarala za novi svet spolja- koji mi je otkrivao novi svet u meni. Verujem, da je sve spolja, postoji negde u nama, sakriveno, i čeka da ga otkrijemo, a važi i obrnuto – ono što je nama oslikava svet spolja. U isto vreme, putovanja su mi donela poštovanje svog sopsvenog tela. Iako smatram da sam lako prilagodljiva u datim okolnostima, sa godinama sam spoznala da je telo-naš dom, i da ne smem da zaboravim njegove osnovne potrebe, za hranom, odmorom, i da ono kao i ja duhom, treba vremena da se prilagodi novo nastalim okolnostima, vremenskim razlikama. Tako da su me putovanja učila i – strpljenju (jednoj od lično meni najtežih lekcija, da slatko od snova bude još slađe.

Nekad život nije baš slatko od snova. Treba istrajati na tom putu, unutrašnjim bićem shvatiti okolnosti, ali ukoliko to nije moguće, onda znati kako prihvatiti dešavanja. Odgovori i objašnjenja nekada dođu kasnije. Ali, kako ostati u miru, kada je bura oko nas, kako ostati fleksibilan i nastaviti put poput vode koja ima svoj tok, kada sve oko nas gori.

Meni su u tome pomogle mudrosti drevnih naroda. Nekako su vremenom one postale i moj poziv, tako da mi je nekad i nemoguće da razdvojim profesiju od svakog dana, jer živim ono što radim i predajem.

Još tokom studiranja klasične medicine, osetila sam zov-prirode. Tako je to bilo jasno u meni. Da se čovek, radi opšteg boljitka treba uskladiti sa njom. Ili, bolje rečeno, mi jesmo već usklađeni, ali današnjim ritnom i načinom života to i zaboravimo. Tako me je put doveo do studije kineske tradicionalne medicine u Pekingu. Malo pre toga, na studijskom putovanju u Mexicu, upoznala sam se sa Kalendarom 13 luna 28 dana, kalendaru prirodnog vremena, baziranog na svetom kalendaru Maya. Obe oblasti, potpuna magija za mene. Posle par godina proučavanja, počele su da se prožimaju obe oblasti, jer sve drevne medicine, na kraju , govore o Jednom. Treba vremena, strpljenja i ličnog rada, ali kada nas jednom unutrašnje spoznaje i istine dotaknu, mi prosto znamo. Tada onaj unutrašnji vodič, intuicija tela, glas koji šapuće, budu i ostanu prisutni. Novo otkiveni, a drevni svetovi, uneli su tada, i ne prestaju da unose čaroliju i slatkoću u moje dane. U svakom danu, u svakoj osobi, okolnosti, trudim se da pronađem smisao. Ono što mene možda i najviše raduje, jeste da naučeno mogu da primenim u radu sa pacijentima, na edukacijama, u svakodnevnom životu. I potvrde su uvek tu – da je naše telo svemoćno, da su odgovori unutra, da postoji mudri unutrašnji mehanizam regeneracije, koji nas leči, održava, podržava. Da ako poznajemo naše telo, cikluse prirode i vremena, toliko toga možemo uraditi na dnevnom nivou, što čini da naša godina i naš život budu smisleniji, kvalitetniji i zdraviji.

U kineskoj medicini, postoji jedna, volim reći magična supstanca koja se zove Jing. Njen prevod bi bio – esencija. Postoji i par vrsti esencije: prenatalna, postnatalna i bubrežna esencija. Prenatalna esencija je ona koju se nasleđuje rođenjem, pri činu stvaranja. Ona ishranjuje embrion, kasnije fetus, i ona je ta koja ima uticaj na konstituciju, jačinu i vitalnost. Ona daje autentičnost svakom biću. Na postnatalnu esenciju uticaj ima ishrana, i sa njom su blisko povezani organi slezina i želudac, a elemenat zemlja. Bubrežna esencija pretstavlja kombinaciju prethodne dve. Životno je važna, određuje konstituciju osobe, njen rast, razvoj, plodnost, seksualnost, trudnoću, menopauzu, starenja. Vitalna energija (Qi) je drugi aspekt našeg bića, i na njega možemo uticati dnevnim, godišnjim, cikličnim akcijama. Esencija našeg bića se menja sporije, u višegodišnjim ciklusima Ovo je razlog zašto naš organizam nema iste funkcije, a mi se ne osećamo isto u različitim fazama svoga života. Treba to prepoznati, i treba znati koji su načini da obnovimo svoju esenciju, jer, ona nam između ostalog donosi i – put u središte našeg bića i životnu mudrost. Jer jedan od aspekata našeg bića jeste i dublje razumevanje života i naše uloge kako u njemu tako i na Zemlji.

Zašto često kažem, kako tokom svojih tretmana, i vežbi medicinskog Qi Gonga, da su bubrezi veoma važni i da treba raditi na njihovoj vitalnoj energiji i očuvanju Jing-a (esence). Kako se bubrežna vitalna snaga i esencija umanjuju tokom godina, sa starošću je i potrebnije posvetiti se očuvanju zdravlja na ovaj način. U bubrezima ˝stanuje˝ i jedan aspekt naše duše. Govoreći jezikom kineske medicine, bubrezi su rezidencija i prebivalište snage volje (Zhi). Ovo je veoma važan aspekt, koji nam u svakodnevnom životu daje snagu da – istrajemo, povučemo kada treba, prevaziđemo nepovoljne okolnosti. ˝Zhi˝ karakter označava i memoriju, pa se kaže da bubrezi utiču i na naša sećanja i memoriju. Kada osoba ne poseduje snagu volje (duži vremenski period), nije motivisana, preduzimljiva, vremenom postaje sklonija depresiji.

Da bismo živeli život koji je slatko od snova, da bismo prepoznali da možda već živimo u njemu, potrebno je imati snagu volje istrajati u danu, životnim okolnostima, odnosima. Esencija naše duše je tu da nas podseti šta je to esencijalno za nas i naš život. Tonifikacija bubrega (što tretmanima kineske medicine, a i medicinskim Qi Gongom) jedan je od načina kako se ovo podstiče.

Druga alatka koju koristim i koja je moj recept za život kao slatko od snova je Kalendarom 13 luna 28 dana, kalendaru prirodnog vremena, baziranog na svetom kalendaru Maja. Vreme se ovde objašnjava kroz boje i simbole, koji su predstavljeni kroz kretanje valova. Svaki val traje 13 dana, i ima ih ukupno 20. Tako se dobija jedna matrica sinhronijskog reda, nazvana Tzolkin. Njime na poseban način pratimo linearno vreme iz dana i dan. To se postiže poznavanjem kinova koji pretstavljaju kombinaciju tzv. Solarnih Pečata i Galaktičkih Tonova. Njih ukupno ima 260. Ali, sam kin je mnogo više od broja i imena. On nam ukazuje na aktivaciju određenih delova tela, na usklađenošću sa dnevnim i godišnjim frekfencama dana. Svaka osobaprema datumu rođenja ima svoj kin. Njime se objašnjavaju autentičnost i snaga svake osobe. To je obično nešto što u životu koristimo sa lakoćom, to je naš sopstveni poseban dar , sa kojim smo i mi – dar svetu. Tako npr. za Žutu Zvezdu – to su lepota i umetnost, za Planu Ruku – isceljenje i kreativnost, za Beli Vetar – reč i lakoća kretanja… Najzanimljiviji mi je zdravstveni značaj i oslikavanja značenja kinova na telu, u danu, u godini. Interesatno je jedno od engleskih imena Kalendarom 13 luna 28 dana, Dreamspell. On govori o verovanju da svi spavamo u jednom začaranom snu, i da su nam potrebne određene alatke (koje on pruža), da bismo se probudili i zajedno odsanjali još lepši, uzvišeniji san.

Oktobar je moje najslađe doba godine, najlepši mesec – što zbog posebnih datuma, što zbog toga što nas priroda svojim darovima podseća, kakav je Život bogatstvo. Ona je Dar nama, budimo i mi dar – Životu.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

HER PATH OF SUCCESS

RECEPTURA ZA GENERACIJE