in

PUT KA JEDINSTVENOSTI I IZAZOVI NA TOM PUTU

PIŠE: PREDRAG PETROVIĆ

„Mi smo ono što svakog dana činimo. Savršenstvo, stoga, nije delo, već navika“ – Aristotel

U današnjem svetu, gde je uticaj medija, društvenih mreža i kolektivnih normi sveprisutan, biti autentičan postaje izazovna, ali i neophodna misija. Autentičnost se ne odnosi samo na to da budemo ono što jesmo, već i da živimo u skladu sa svojim vlastitim vrednostima, strastima i ciljevima. Kako bismo postali autentični pojedinci, moramo razumeti suštinske aspekte autentičnosti, kao i izazove i zamke koje mogu da nas spreče da dosegnemo taj cilj.

Biti autentičan znači odbaciti masku koju nosimo da bismo se uklopili u društvo ili ispunili očekivanja drugih. To podrazumeva hrabrost da se izrazi svojstvenost, čak i ako to znači biti različit od većine. Autentičnost se ne može kopirati ili imitirati jer je svako ljudsko biće jedinstveno. Ona donosi osećaj dubokog zadovoljstva i ispunjenosti – kada živimo u skladu sa sobom, osećamo se kao da se konačno povezujemo sa suštinom svog bića.

Međutim, put ka autentičnosti nije uvek lak. Postoje zamke koje mogu da nas odvedu u pogrešnom smeru ili nas spreče da se potpuno izrazimo.

Društveni pritisak

Društvene norme i očekivanja često nas teraju da se prilagođavamo kako bismo bili prihvaćeni. Strah od odbijanja ili osude može nas naterati da potisnemo svoje istinske želje i identitet. U određenoj meri je u nekim životnim ulogama svakako neophodno delimično prilagođavanje, ali je uvek moguće naći balans gde ćemo se i pored razumnog prilagođavanja, osećati i dalje dobro u svom JA. A ako je pritisak koji trpite ipak prejak i postaje za vas zlatni kavez, onda je došlo vreme da iz njega izađete i vidite kako izgleda svet! I u tom svetu ćete uvek pronaći ono parče neba u kome ima mnogo manje pritiska, a mnogo više svežeg vazduha za vašu autentičnost!

Samoocenjivanje

Upoređivanje sebe sa drugima ili neprestano sumnjanje u svoje sposobnosti može dovesti do gubitka samopouzdanja. Umesto da sledimo svoj put, možemo postati zavisni od odobrenja drugih. Naravoučenije – ne preispitujte neprestano sebe!

Socijalne mreže

Društvene mreže, iako mogu biti platforme za izražavanje, često postaju sredstvo za stvaranje lažne slike o sebi. Traženje lajkova i komentara može postati opsesija, odvlačeći pažnju od pravog sebe. Šokirajte sebe digitalnom detoksikacijom! Stavite na papir šta konkretno pretražujete na društvenim mrežama i koliko vremena trošite dnevno na ovu rutinu. Probajte da za početak odredite dan kada ćete namerno izaći bez mobilnih telefona van svog doma i uživati u šetnji gradom ili kafi sa prijateljima bez stalne provere telefona i društvenih mreža. Čisto za početak da se podsetite kako je to divno!

Strah od neuspeha

Strah od neuspeha ili kritike može nas naterati da biramo sigurne, ali manje autentične puteve. U takvim situacijama, propuštamo priliku da rastemo kroz izazove. Lek – hrabro i mudro kroz život! Onog trenutka kad počnete da se osećate jako sigurno u svom životu, vreme je za nove puteve. Kao sjajna ilustracija može poslužiti i primer retrospektivne izložbe vajara Mrđana Bajića u Beogradu, 2022. godine. Jedan deo izložbe krasio je upadljiv naziv „Kabinet glupih projekata“ u kome su predstavljena dela nastala u trajnom testiranju potencijala transformacije postojećih i kreiranju novih umetnikovih izraza sa ciljem da se propituju lična i kolektivna iskustva sveta koji nas okružuje. Umetnik transparentno komunicira publici da je jedini put razvijanja sopstvenog umetničkog izraza onaj put koji je protkan greškama i ističe da je ponosan na svoj „Kabinet glupih projekata“ koji je deo njegove umetničke evolucije.

Nedostatak samosvesti

Nedostatak dubokog razumevanja sopstvenih vrednosti, strasti i ciljeva, može nas dovesti do toga da lutamo bez jasne svrhe ili identiteta. Umetnost samoupravljanja je kontinuirani put samootkrivanja i unapređenja. Zahteva vežbu (emocionalne inteligencije, karakternih osobina i životnih navika), strpljenje i volju da se uči iz uspeha, ali i iz neuspeha. Kroz ovladavanje umetnošću upravljanja sobom i svojim JA, možemo poboljšati produktivnost, sreću i ukupan kvalitet života.

U svetu koji često ceni komfor, biti autentičan može biti izazovan, ali neprocenjiv i dragocen proces. Kroz razumevanje i prevazilaženje zamki autentičnosti, možemo postići dublji osećaj zadovoljstva i ispunjenosti dok hodamo sopstvenim putem, verno izražavajući sebe. Posle više od 20 godina poslovnog iskustva i rada u raznovrsnim poljima biznisa, sebi neiskusnom u mladosti bih rekao sledeće: „Budi hrabar, vredno sledi svoju životnu strast i snove, a uživaj u životu tako da posao bude skladan i ne jedini deo tvog života.“

I za kraj, koristim priliku da podelim jednu anegdotu na temu BE YOUnique. Na jednom eventu koji sam imao prilike da organizujem u 2019. godini za veliki međunarodni trgovinski lanac, naziv eventa ali i dress code su imali istu odrednicu – „be unique, not perfect“. Desetine pozvanih gostiju nas je kontaktiralo sa istim pitanjem: „Šta da obučem po ovom dress kodu? Nikad mi niko nije dao toliku slobodu oko oblačenja na eventu i sad ne znam kako treba da izgledam?“ Na samom eventu, svako je temu doživeo na svoj način i to je bila prava reakcija, jer su se svi angažovali za event i pre njegovog početka. Jedna od gošći dolazi na event i kaže: „Nisam imala pojma šta da obučem, ali kad sam videla ovu majicu, znala sam da sam prepoznala svoj izgled na ovom eventu.“

Na majici je pisalo – „I’m a cliché!“

ŠTA MISLITE?

PRVI PUT U SKLOPU WEEKENDA I HR.WEEKEND POSVEĆEN LJUDSKIM POTENCIJALIMA

LJUBIO SAM STRANCA