in

LJETNI „ĐIR“

PIŠE MIA MEDAKOVIĆ – TOPALOVIĆ
INTERVJU: ANTONIA PACEK
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

ANTONIA PACEK, OSJEČANKA KOJA ŽIVI PORED BEČA SA SUPRUGOM I TRI KĆERI DUGI NIZ GODINA, NEOKLASIČNA JE KOMPOZITORICA ZA FILMSKU GLAZ­BU I PIJANISTICA. NEDAVNO JE POTPISALA UGOVOR S „YELLOW ROSE RECORDS“ IZ AUSTRALIJE, KOJI ĆE OBJAVITI ANTONIJIN PETI ALBUM SEASONS OF LIFE. NJEZIN ČETVRTI ALBUM FOREVER OBJAVLJEN JE U OKTOBRU 2020. U IZDANJU PARMA RECORDINGS, A TAKE EFFECTS REVIEWS MAGAZIN JE NAPISAO: „FOREVER ČESTO NOSI OČARAVAJUĆI ROMANTIČNI DUH I IZNIMNU IZVEDBU KOJA ĆE VAS NAVESTI DA PRATITE SVAKU NOTU.“ KAKO BI PROMOVIRALA SVOJ DRUGI LIFE STORIES I TREĆI ALBUM IL MARE, ANTONI­JA JE 2018. I 2019. PUTOVALA PO ITALIJI I SVIRALA U PET GRADOVA, UKLJUČUJUĆI I ČUVENI AUDITORIUM PARCO DELLA MUSICA U RIMU I TEATRO DAL VERME U MILANU.

NJEN HVALJENI DEBITANTSKI ALBUM SOUL CO­LOURS OBJAVLJEN JE 2014. U IZDANJU AUTENTICO MUSIC U NJEMAČKOJ, A POTPISAO GA JE WARNER CHAPPELL (“PUBLISHING” UGOVOR). NJEMAČKI I TALIJANSKI KRITIČARI OSVRNULI SU SE NA ANTONIJINE SKLADBE NA SLJEDEĆI NAČIN: “ŽENSKI ODGOVOR NA LUDOVICA EINAUDIJA”, “NALIK NA ERIKA SATIE­JA, KAO I NA KONCERT U KÖLNU KEITHA JARRETTA”, “KONCERT KOJI IDE IZRAVNO U DUŠU”, “(STVARA) EVOKATIVNU PJESNIČKU LJUBAV”,“SIMFONIJA EMOCIJA”,“GLAZBA KOJA JE BLISKA MEDITACIJI ANĐELA”,“PACEK, PREPOROD VELIKIH KLASIKA”, TE “GLAZBA LIJEPA POPUT BLISTAVOG DRAGULJA”. ANTONIJA JE TAKOĐER PSIHOLOGINJA, PREDAJE NA NEKOLIKO INTERNACIONALNIH FAKULTETA U BEČU – INDUSTRIJSKU I SOCIJALNU PSIHOLOGIJU.

KAKAV JE PLAN SA TVOJIM NOVIM ALBUMOM „SEA­SONS OF LIFE“?

Moj sljedeći album “Seasons of Life” bit će objavljen sljedeće godine, no već je potpu­no dovršen. Ima ukupno 11 kompozicija, te sam ovom albumu dala takav naslov jer sam napisala pjesme poput “Winter Walz”, “Springtime”, “Summer Tale” i “Fall Train”, a inspirirane su, kao i uvijek, istinitim životnim pričama.

Potpisala sam ugovor s odličnom izdavač­kom kućom “Yellow Rose Records” (YRR) iz Australije, čiji mladi tim fantastično radi i na njihovoj listi imaju puno sjajnih neoklasičnih kompozitora. Ta muzička kuća mi je pre­poručila da započnemo sa singlovima, jer ih na ovaj način mogu postaviti na više “playlis­ta” na raznim streaming platformama. Prvi dvostruki single “Lost” je objavljen u klavirskoj i orkestriranoj verziji 13. 8. ove godine, te u prvih dva tjedna od objave ima već 18000 streaminga, što je dosta dobar rezultat za neoklasiku. Posebno me veseli suradnja sa Sanjom Romić na moje dvije kompozicije “Sadness” i “Rain Drops”, za koje je ona aranži­rala obou, te odsvirala predivno i emotivno svoju dionicu uz klavir. YRR će 24. 9. objaviti kao single “Sadness”, a 22. 10. “Rain Drops” na 54 internacionalne streaming platforme i tome se jako veselimo. “Life is…” će se naći na kompilaciji YRR najboljih kompozicija pred Božić, te mi je velika čast da su odabrali baš tu kompoziciju s mog novog albuma.

KAKO I KADA TI DOLAZI INSPIRACIJA ZA RAD, KOM­PONOVANJE?

Moje skladanje dolazi u različita i neočekivana vremena. Uvijek je inspirirano ljudima, nekim emotivnim događajima, pogledanim filmom ili snom koji su mi se jako dojmili. Ovo ljeto sam napisala “Summer Tale” (“Ljetna priča”) kom­poziciju jer me je inspiriralo more (po ne znam koji put), taj ljetni “đir”, neki unutrašnji mir kad sam uz obitelj u našem ljetnikovcu na Lopudu. Ta je kompozicija vesele prirode.

Kada sam pohađala zanimljiv tečaj „Be Your Own Manager“ za glazbenike, srela sam puno nevjerovatnih glazbenika, posebno klasično treniranih. Ta okolina me je silno inspirirala, te sam napisala „Winter Walz“ (za koji prijatelji i obitelj kažu da mi je to jedna od najoriginal­nijih i jedna od lijepših kompozicija koje sam napisala), „Springtime“, te „Life is…“. Naslov „Life is…“ sam namjerno ostavila otvoren za svaku osobu da sama definira što je za njih život kad poslušaju kompoziciju. Ta pjesma nije tužna, no kad sam je pisala, nešto me je tjeralo da se rasplačem. Dok sam ju stvarala, nekako me je emotivno otvorila i čistila neke zatrpane ostatke tuge iz mene. “Fall Train” je čak potaknut jednim snom, gdje sam sanjala vlakove tu noć i tražila svoje kćerke po vago­nima… Prvi put mi se, dakle, desilo da me je i vlasititi san inspirirao. Interesantno je da je ta kompozicija nekako razigrana.

Posebno sam ponosna na uradke “Sadness” i “Rain Drops” od dvije žene kompozitorice.

KAKO JE DOŠLO DO SARADNJE SA SANJOM ROMIĆ IZ BEOGRADA?

Ukratko, početkom godine sam pohađala tečaj “Be Your Own Manager” (BYOM) za muzičare, koji je bio online, a organizirao ga je bivši intendant za bečki Konzerthaus.

Sanju Romić iz Beograda sam upoznala na tom tečaju, koji je trajao 13 tjedana. BYOM alumni je samostalno organizirao najveći online Nextus Festival klasične i neoklasične muzike, na kojem smo neovisno Sanja i ja nas­tupile. Festival je trajao četiri puna vikenda i nastupilo je 34 glazbenika iz cijelog svijeta, te smo imali sjajne govornike svaki vikend, koji bi završavali festival sjajnim govorom o muzici, kreativnosti, liderima današnjice itd. Sluša­jući Sanju uz njenog kolegu na gitari, mene je njezina oboa rasplakala (obrađivali su razne svjetske klasičare, između ostalog i Isidoru Žebeljan, svjetsku kompozitoricu iz Beogra­da). Sanjina izvedba me je ganula do suza jer je bila iskrena i puna emocija. Muzika nas je zbližila i iako se nikada nismo vidjele van online svijeta, rodila se ideja da joj pošaljem svoje dvije kompozicije, Sadness i Rain Drops, da ih čuje, te da osjeti da li one “rezoniraju” s njom. Pažljivo ih je poslušala i napisala predi­van aranžman za obou, te odsvirala te dionice. Meni su se jako svidjele, osjećala sam da je razumjela moje emocije i nadogradila se na njih. Kompozicije su melankoličnog karaktera i inspirirane su tužnim događajima iz života. “Sadness” je posvećena svima koji su osjetili zdravstvene probleme svojih bližnjih i osjećali se bespomoćno. “Rain Drops” se mogu opisati kao kapljice tuge u svijetu žene koja ne nalazi potporu od svojh najbližih u kreativnim strem­ljenjima, koji su slabo plaćeni…

Davor Rocco je spojio moj klavir i njezinu obou u predivne cjeline, iako smo snimale geografs­ki daleko jedna od druge. Nastale su dvije sjaj­ne kompozicije.

SARAĐUJEŠ I SA TILDOM BODGANOVIĆ I MIROM PURIVATROM. DA LI MUZIČARI, KOMPOZITORI LAKO SARAĐUJU?

Čim sam saznala kako su započele pripreme za Ponta Lopud festival, ubrzo sam kontaktirala organizatoricu Tildu i izrazila želju da postanem dio ove umjetničke priče, što je na moje veliko zadovoljstvo odmah prihvaćeno od Tilde i Mire Purivatre. Bila sam oduševljena što sam imala priliku svojom glazbom pridonijeti prvom Ponta Lopud festivalu i što je upravo Lopud odabran za domaćina ovog kreativnog događanja, jer je uistinu čaroban i inspirativan. Nadam se da će ovaj festival postati mjesto redovnih okupljanja vrhunskih kreativaca iz cijeloga svijeta, čemu se zaista jako radujem.

Za vrijeme Ponta Lopud festivala, nastupala sam prije projekcije filma „La Promesse“, a odabrala sam nekoliko svojih skladbi: “If Only Time Allowed”, o ljubavnoj priči koja nažalost nije uspjela, iako su postojali svi preduvjeti da se dogodi; “Sofia”, o jednoj od najljubaznijih osoba koje poznajem, a koja je nepravedno kažnjena zbog loše sudbine, te “Lost”, posvećenu svima koji su doživjeli veliki gubitak osobe koju su voljeli. Tildi i Miri su se kompozicije jako svidjele, rekle su mi da su sklopile oči i sanjarile, te su im kompozicije jako odgovarale atmosferi filma koji se projicirao nakon mog koncerta.

SA KIM VOLIŠ DA RADIŠ?

Na muzici s glumcima i muzičarima. Kreativne duše inspiriraju kreativnost. Godine 2019. sam sa Sandrom Lončarić organizirala dobrotvorni koncert za djecu s potrebama. Na koncertu je ona izabrala poeziju naših najvećih pjesnika, te je bio red glazbe, te red poezije. Bilo je čarobno, dobili smo velike pohvale za tu večer i uspjeli smo kupiti sedam komunikatora koji su bili neophodni za dječicu u toj školi. Također je bilo božanstveno nastupati s Radetom Šerbedžijom na njegovom koncertu u Beču gdje je on govorio poemu „Na ružičastom papiru“ od Petraka, dok sam ja svirala svoju kompoziciju „Sofia“.

Sa Sanjom je bilo isto inspirativno raditi, dvije žene glazbenice i kompozitorice, i vjerujem da taj naš sklop ima posebnu emotivnu sensibil­nost. Voljela bih zbilja više i ovakvih projekata.

OKTOBRA 2020. IZAŠAO JE TVOJ ALBUM „FOREV­ER“ KOJI IMA FENOMENALNU SLUŠANOST OD SKORO 100.000 STREAMINGA NA PLATFORMI SPOTIFY. DA LI SI PONOSNA?

Da, blizu je 100 000 steaminga za čitav album „Forever“ – točnije 96 000 do 21. 8. Radila sam mnogobrojna istraživanja i puno playlista sam kontaktirala što je srećom urodilo plodom. Sret­na sam da sam slušana u više od 80 zemalja širom svijeta. Divan je to feedback za umjetni­ka.

OVOGA LETA BORAVILA SI I U DUBROVNIKU. WORK & PLEASURE?

Već petu godinu boravimo kod Dubrovnika či­tavo ljeto. Suprug radi online ovdje, a ja imam ferije od predavanja tokom ljeta. Onda se posvetim odmoru, no i dalje radim na muzici i odsviram par koncerata. Bila mi je velika čast svirati na Ponta Lopud festivalu, te sam pozva­na na Lopudske ljetne igre da sviram u crkvi Sv. Nikole. Koncert je bio 23. 8. i posvetila sam ga Lopudskom vatrogasnom društvu, jer im je fali­la oprema za nadgledanje vatre. Sve novce od ulaznica sam im donirala.

Iduce godine ću svirati koncert na Midsummer Festivalu u Dubrovniku uz britansku trupu koja radi predstave pod vodstvom Darije Mikulandre Žanetić. Tome se jako veselim.

TEMA SEPTEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „ON VS. OFF“. KOJI MOD VIŠE VOLIŠ I KAKO PRONALAZIŠ BALANS U SVEMU?

Definitivno mode ON, jer sam posvećena obitel­ji, našoj djeci, predajem na fakultetima, skladam i općenito sam hiperaktivna. Inače ne bih sve ovo stigla, a sve mi je jako važno. Mislim da kada je čovjek „switched on“ i kada radi stvari koje jako voli (a kod mene je zastupljen i men­talni rad kad predajem i kreativni kad stvaram glazbu), da je ta kombinacija fenomenalna za (mentalno) zdravlje. Nemamo vremena za neke sitne brige u tom slučaju. Od vremena Covid-19 pandemije, još sam i započela s pillates vježba­ma, svaki dan 15 minuta radim vježbe za leđa, stomak i malo za noge, te se zbilja osjećam fit. Nije za vraga poslovica ‘u zdravom tjelu, zdrav duh’. Dakle, redovite tjelovježbe i činiti stvari s ljubavlju je dobitna kombinacija.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

OFF – MOJ IZBOR

DOZA KOLAGENA ZA LEPŠI IZGLED KOŽE: MOĆNA ANTI-AGEING SVAKODNEVNA NEGA PROTIV BORA